hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【新型走線】如何只改荃灣區路線做大934 ...
開啟左側

【新型走線】如何只改荃灣區路線做大934

Ricky403 發表於 2020-4-13 22:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言

先唔好理九巴仲有冇心機再搞934,934以目前走線全日唔夠客就已經由多方面證實。
假如因為某啲原因,補償荃威又好,忽然間覺得出4-6架車做咁少唔抵都好,堆車已經冇金蛋線柯打都好,要做大934必定係拉長同加站。
前人都直接建議拉上荃威總站開,跑到去灣景再做番原先934出黎,或者好似R934咁樣灣景開車兜上荃景圍。
但兩條走線都有缺點:前者會經過荃景圍天橋兩次,略嫌兜路,亦做唔到930X遺漏嘅熊貓;後者出港島會中哂柴灣角工廠區例位,趕麗城客。
早排忽發奇想,借鑒E32A荃灣走線,諗到一條做得哂930/AX冇幢牌地方嘅走線,兼且繼續喺大涌道幢934牌;假如有日要加強服務,可以參考。

大綱
934: 延長至荃威花園,更改荃灣區走線,繁忙時間分拆934B按原線行走。
荃威花園開星期一至五0620、0650及0800~1500/星期六0720~1500/假日0850~1500
灣仔開每日1500~0000、星期六加開1250、1315,每11-30分鐘一班。
934A: 維持現狀不變,亦可考慮去程加停德士古道荃富街站,回程加停利源東街或中環街市站。
934B: 由934分拆,按現934路線行走,灣景花園開星期一至五0720~1000,灣仔開星期一至五1755~1855,回程可加停利源東街或中環街市站方便乘客。

詳細資料 (只顯示改動部分)
路線:
荃威花園往灣仔:經荃景圍、青山公路、海興路、海安路、麗順路、青山公路 (西行)、灣景花園巴士總站、青山公路 (東行)、海興路、大涌道、青山公路、國瑞路、德士古道北、德士古道、荃灣路,後按原來走線。
灣仔往荃威花園:按原來走線,至荃灣路改經德士古道、荃富街、青山公路、大涌道、海興路、海安路、麗順路、青山公路 (西行)、灣景花園巴士總站、青山公路 (東行)、荃景圍、安賢街及荃景圍。
停靠車站:
荃威花園往灣仔:
  • 荃威花園總站
  • 荃景圍街市
  • 荃灣中心
  • 美環街
  • 荃景圍天橋
  • 荃灣柴灣角街
  • 灣景花園總站
  • 麗城花園第一期
  • 祈德尊新邨
  • 大涌道福來邨
  • 愉景新城
  • 荃灣站
  • 荃灣眾安街
  • 綠楊新邨
  • 大窩口站
  • 荃灣荃富街
  • 西區海底隧道
(按原來停站)
灣仔往荃威花園:
(按原來停站)
  • 匯豐總行
  • 利源東街/中環街市
  • 上環站
  • 西區海底隧道
  • 荃富街公園
  • 荃灣眾安街
  • 荃灣建明街
  • 福來邨永康樓
  • 大涌道福來邨
  • 祈德尊新邨
  • 麗城花園三期
  • 灣景花園總站
  • 荃景圍天橋
  • 美環街
  • 荃景花園
  • 荃灣中心
  • 聖母領報堂
  • 荃灣港安醫院
  • 荃威花園總站
收費維持不變,大涌道往灣景花園$5.2分段延長為荃富街往荃威花園。
班次:
荃威花園開灣仔開
星期一至五
0620、06501500-1700 30
0800-0900 201700-1740 20
0900-1500 301740-1910 30
1910-1930 20
1930-0000 30
星期六
0720-0815 111250、1315
0815-1000 151500-1700 30
1000-1500 301700-1930 20-25
1930-0000 30
假期
0850-0950 301500-1600 30
0950-1230 201600-2000 20
1230-1500 302000-0000 30

934B
班次:
灣景花園開灣仔開
星期一至五
0720-0736 81755-1855 30
0736-0806 6
0806-0820 7
0820-0900 20
0900-0955 25/30

歡迎討論 (僅限定線停站及上午繁忙時間班次)
.
Anonymous 發表於 2020-4-13 23:49 | 顯示全部樓層
行青公呢個建議幾好,亦都係最直接入荃市同路德圍食店一帶嘅走線

但西約 -->荃威 -->荃市會唔會好啲?雖然西約應該唔會接受呢個行法,但咁就唔使兜兩次
qunow 發表於 2020-4-14 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
深井至荃灣段唔做埋?
 樓主| Ricky403 發表於 2020-4-14 09:43 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-4-13 23:49
行青公呢個建議幾好,亦都係最直接入荃市同路德圍食店一帶嘅走線

但西約 -->荃威 -->荃市會唔會好啲?雖然 ...

灣景開車上荃威再落荃灣市中心,如果唔原路出入,唯一方式就係R934咁行荃景圍天橋上荃威
但出港島呢條走線出咗麗城之後由海興路一路塞上荃景圍天橋,觀感比較差,同而家走線比有機會嚇走幾乎撐起全條934嘅麗城客
好處就只不過係繼續灣景總站或者好似你樓下咁講,可以順路做埋汀九
tonychow 發表於 2020-4-14 13:25 | 顯示全部樓層

雖然搬咗屋,但身為荃景圍前居民,覺得咁兜都未必開胃
我怕嘅係到時荃景圍山上唔肯兜,繼續 39M 轉鐵(唔好唔記得價錢上 934 未計都會票都仲係輸),而山下因為快唔過 930X (兩條線都去荃灣東但 930X 兜少個麗城),結果一樣唔搭
荃灣站同大窩口站係咪咁值得做都係問題,主因係條鐵真係太快,30 分鐘夠你落金鐘嘅時候架 934 可能只係啱啱同鐵平手,但鐵平 d 又唔使就時間等車
大窩口唔少民居都係 930 近過大窩口站。你固然可以話 930 要經葵芳慢咗,但我行得落去點解我唔拍埋果 3 部 $2 機之一然後落地底
西約唔肯行去西站嘅過海客固然兜路都要焗搭,但本身 934 依家都做到呢班客
計埋計埋,拉 934 落市中心其實唔着數荃景圍分分鐘仲慢過直接拉 934 原路出入