hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳出觀塘改動
開啟左側

將軍澳出觀塘改動

~誰@359~ 發表於 2006-7-16 14:55 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-7-16 13:44 發表

咁果半車人係咪唔駛理佢先?

至於甚麼將沙將荃線,要開都唔該首先解決寶林坑口去觀塘旺角
既問題先,由將軍澳去這兩個地區的人流,比去沙田荃灣高得多

你咁講就得
咁開左97A之後,山上果起碼半車客又係咪唔洗理,可以畀你禁住搶?

係你先咁諗姐,你睇下而家D議員爭取既係乜
係「開將沙線」「開98A翠林特車」,而唔係「開97A」「98S全日」呀
我反而奇怪,點解山下居民們會o係地鐵通左車之後先爭取98A、98C分拆
明明以前98C坑口就打得爆,98A更加早就有隧道特車
去到而家98C要靠寶達打爆,98A特車都唔滿,連地鐵都開埋果陣先泥爭取既…
字大只顯得人自大
238X 發表於 2006-7-16 21:10 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-16 12:50 發表

咁我冇諗到觀荃會爆兩條線出泥嘛

計埋將荃既話就三條添。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
fleetline 發表於 2006-7-16 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-16 14:49 發表

冇話唔想既…你唔好一開線就郁98A D車就得
況且我對山下既低客量非常有信心

其實而家星期六最密都係7分鐘一班
而如果唔想減班的話,柯少架車去98S已經有好大幫助

既然你唔介意7分鐘一班,咁不如分拆仲好

一開線98A就可以縮短到翠林,兩線班次可調整至7分鐘一班,
用車數量則為6/7架,剩番既仲夠柯打其他線,加上繁忙時間有
其他線既攝車,班次會比7分鐘一班密。
fleetline 發表於 2006-7-16 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-16 14:55 發表

你咁講就得
咁開左97A之後,山上果起碼半車客又係咪唔洗理,可以畀你禁住搶?

係你先咁諗姐,你睇下而家D議員爭取既係乜
係「開將沙線」「開98A翠林特車」,而唔係「開97A」「98S全日」呀
我反而奇怪, ...

問題係97A開左仍然保留98A比山上客轉車,冇人話唔理佢地,
但你都要顧及下其他人諗法先得架!

D議員一開始話開98A翠林特車,但睇下最後變左乜,咪係98A分拆
~誰@359~ 發表於 2006-7-17 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-16 23:42 發表

既然你唔介意7分鐘一班,咁不如分拆仲好

一開線98A就可以縮短到翠林,兩線班次可調整至7分鐘一班,
用車數量則為6/7架,剩番既仲夠柯打其他線,加上繁忙時間有
其他線既攝車,班次會比7分鐘一班密。

1.翠林冇坑
2.咁樣一縮,95M好難再存在,一定要坐95M班客就多得你唔少
3.你咁樣只係累到另一班山下客
4.49分鐘夠唔夠兩條線行一轉?山上條線得唔代表山下條線可以
5.雖則98A表面上有17架車,實際上收下柯下咁,真係行果D車唔夠14架,即係唔夠車拆,仲話可以做柯打?
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2006-7-17 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-16 23:59 發表

問題係97A開左仍然保留98A比山上客轉車,冇人話唔理佢地,
但你都要顧及下其他人諗法先得架!

D議員一開始話開98A翠林特車,但睇下最後變左乜,咪係98A分拆

Mainpoint係「可以畀你禁住搶」一句
如果我唔顧山下客的話,有人話將荃要上山我就唔會耍手Say No啦
你又可唔可以顧及下因將沙將荃而受惠既人?
你唔通覺唔覺得呢種「焗晒所有人要一世轉車」既想法好好?
而家係袋緊錢落你度,等山下居民們可以有更加有力既Point support去開將沙將荃線
你咁樣斷山上人米路又Cut自己糧草,你唔覺得好搞笑?

岩岩睇到果次區議會會議記錄係咁:
有人要求開翠林特車,之後有人話要將山上特車拉埋落怡心園,但係佢冇要求行隧道喎
又講講下有個坑口議員話「坑口居民一直好想分拆」
但之後冇人理佢講乜,九記、其他議員、運吉官員、甚至佢自己都冇再提過
明明怡心園d人可以去茵怡坐隧道特車,做乜佢地會要求整條上山既特車呢?
冇人要求過話條條線都一定要上山,但係你唔可以將所有線一刀切咁入晒隧道
咁只係中斷左秀茂坪同山下既聯繫
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-7-17 07:08 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-17 00:18 發表

1.翠林冇坑
2.咁樣一縮,95M好難再存在,一定要坐95M班客就多得你唔少
3.你咁樣只係累到另一班山下客
4.49分鐘夠唔夠兩條線行一轉?山上條線得唔代表山下條線可以
5.雖則98A表面上有17架車,實際上收下柯下 ...

1.95用孖坑,同95用同一條坑就得,唔好同我講
95朝早有好多車泊呀,佢地唔一定要咁早到翠林
泊低架車。

2.而家98A一樣存在,改動後理應對95M客量冇影響哦
點解95M好難再存在?

3.係你地咁鐘意話山下去寶達咁重要,實際上山下去
寶達人流好低,佢地寧願要觀塘快線都唔要直車由坑
口去寶達呀

4.296A官方時間為36分鐘,由坑口北去寶林約7分鐘,
計埋條數49分鐘唔見得唔夠,另外山上條線只會有42
分鐘行車時間

5.98A有車要柯打其他線,同樣地其他線會有車柯打98A哦
做下功課先好嘈啦
fleetline 發表於 2006-7-17 07:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-17 00:24 發表

Mainpoint係「可以畀你禁住搶」一句
如果我唔顧山下客的話,有人話將荃要上山我就唔會耍手Say No啦
你又可唔可以顧及下因將沙將荃而受惠既人?
你唔通覺唔覺得呢種「焗晒所有人要一世轉車」既想法好好?
而 ...

成日話人地禁住搶,不如諗下點解你成人阻止山下提升
自己區既巴士服務先啦!
為了自己有密既班次就要山下成車人陪你兜山,咁做仲
唔叫自私

我都講多一次,將北(唔計山上)連最基本既巴士服務都
做得唔好,又點解要先去爭取那些將沙將荃線呢

甚至開觀塘快線,都唔等於焗晒所有人要一世轉車呀
開觀塘快線唔係只會服務去新界既人,佢同樣會服務
去觀塘,甚至其他九龍地區既人,開左都唔會對開甚
麼將沙將荃線啦!

山上議員都指出98A去到翠林已經上唔到車,我又想
問下批客從何處來?

既然需求低,又可以用轉乘解決問題,我唔見得有需
要為佢地提供頻密直車服務

~誰@359~ 發表於 2006-7-17 11:56 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-17 07:08 發表

1.95用孖坑,同95用同一條坑就得,唔好同我講
95朝早有好多車泊呀,佢地唔一定要咁早到翠林
泊低架車。

2.而家98A一樣存在,改動後理應對95M客量冇影響哦
點解95M好難再存在?

3.係你地咁鐘意話山下去寶達咁重要,實際上山下去
寶達人流好低,佢地寧願要觀塘快線都唔要直車由坑
口去寶達呀

4.296A官方時間為36分鐘,由坑口北去寶林約7分鐘,
計埋條數49分鐘唔見得唔夠,另外山上條線只會有42
分鐘行車時間

5.98A有車要柯打其他線,同樣地其他線會有車柯打98A哦
做下功課先好嘈啦  

1.Sorry,95唔只朝早先多車泊
唔通叫班司機渣慢d,唔好咁早返到去?

2.98A同95M收費有差距

3.我相信佢地會要求兩條線都入晒坑口囉

4.山上條線得42分鐘係一定唔夠
95M由翠林出到裕民坊都要五個字,而98A行將軍澳道同觀塘道
畀盡都只係用少五分鐘,加埋休息時間,42分鐘呀?除非即到即走囉
保守估計山上條線要用起碼50分鐘一轉,山下線更加要60分鐘
因為而家98A一轉68分鐘,唔上山但係要兜返去隧道口既時間唔快得好多
咁要做到七分鐘一班,就需要最少十六架車
計埋柯打…嘩~

5.功課一早做好左:
98A 12正5蛇,有一架正字全日收,一架正車全日做95,最多得返15架自己車
星期一至五,朝早柯六架車走,但係得三架車會泥98A行,12架
星期一至五,下午柯四架車走,有兩架返泥做,13架
星期一至五,晚上柯走一架,98D有兩架過泥,11架
星期六,全日收一正一蛇,得返13架
朝早有三架車泥做,16架
下午冇車泥做,13架
晚間柯三架車泥,16架
假日一架蛇全日柯打98C,一架正字軌上下午做298E,最多得返13架車

即係話,只有星期六日,同埋星期一至五下午繁時有13架車
但係Mainpoint係:你做七分鐘一班,山上山下線既一轉時間都唔夠做
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2006-7-17 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-7-17 07:26 發表

成日話人地禁住搶,不如諗下點解你成人阻止山下提升
自己區既巴士服務先啦!
為了自己有密既班次就要山下成車人陪你兜山,咁做仲
唔叫自私

我都講多一次,將北(唔計山上)連最基本既巴士服務都
做得唔好,又點解要先去爭取那些將沙將荃線呢

甚至開觀塘快線,都唔等於焗晒所有人要一世轉車呀
開觀塘快線唔係只會服務去新界既人,佢同樣會服務
去觀塘,甚至其他九龍地區既人,開左都唔會對開甚
麼將沙將荃線啦!

山上議員都指出98A去到翠林已經上唔到車,我又想
問下批客從何處來?

既然需求低,又可以用轉乘解決問題,我唔見得有需
要為佢地提供頻密直車服務

你又攻擊我啦,我係阻止就唔會咁落力話將沙將荃唔可以上山啦
你唔好當我出過D力、講過既野係透明嫁啦OK?

山下巴士服務好與壞都唔重要,因為有地鐵

你根本就唔明
你開左97A,只係將本身坐緊98A一程去到觀塘或者去轉車既人轉移左落去
倒頭來直達既都係直達,轉車既都係要轉車
但係就成為左爭取將沙將荃既一大障礙
我唔希望有人為左要剝削山上客而令放棄一班渴求新界直達線同埋要上山既客
將要求開辦直達線既要求置之不理
重申一點:如果特快出觀塘係有咁大需求,即管開特車啦,不過客量…大家而家都知係點

批客?
1.未善用特車而來既
2.去寶達既

咁你應該去同班議員傾下,叫佢地轉移目的
字大只顯得人自大