hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東區區議會RPP討論媒體報導+會議發言總結[已更新] ...
開啟左側

[其他] 東區區議會RPP討論媒體報導+會議發言總結[已更新]

crea 發表於 2020-4-23 11:58 | 顯示全部樓層

michlui0718 發表於 2020-4-20 01:21
608嘉亨灣一個站多客啲
定係筲箕灣三四個站多客啲?
唔好講你嘉亨灣行出去文娛中心都係5分鐘啦

因為102批左12.8
拉608過去係方便調車姐
同樣2X拉過去都會方便調車
唔批608調總站, 唔知會唔會搞到102批左都少用12.8
Commy 發表於 2020-4-23 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層
crea 發表於 2020-4-23 11:58
因為102批左12.8
拉608過去係方便調車姐
同樣2X拉過去都會方便調車

102都未批12.8?
有乜關係?
crea 發表於 2020-4-23 13:20 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-4-23 13:02
102都未批12.8?
有乜關係?

102同118, 根本2月頭已經批左喇, 文件都update哂WFH搞到未收通知?

odwinkinglam 發表於 2020-4-23 17:35 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-22 10:48
連行柴斜既8號, 杏花邨班人黎黎去去都係搭去柴斜而唔係銅鑼灣,
呢架又兜耀東又兜太古城又兜北角既110會有 ...

新巴覺重點係杏花邨班人黎黎去去都係搭去柴斜而唔係銅鑼灣,照收$6.4就行了
tony223 發表於 2020-4-23 22:50 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-4-22 10:48
連行柴斜既8號, 杏花邨班人黎黎去去都係搭去柴斜而唔係銅鑼灣,
呢架又兜耀東又兜太古城又兜北角既110會有 ...

小弟有時放工會搭85落太古坊轉968X返元朗
其實85由杏花村搭去太古坊其實唔耐,大約都係25分鐘左右,同港鐵我諗都係差10分鐘左右

至於118同118P既問題
其實我覺得杏花村既話用8定線已經係極限,最多頂哂龍俾你入埋筲箕灣總站就要上公路
如果118P全日,
可以考慮118杏花村開跟8上東廊,不過兜環翠路不入地鐵站/康翠台(兜唔兜筲箕灣總站可以再探討),
118P小西灣開跟8P上東廊,
加設兩線互轉優惠方便杏花村同工業城過海唔使兜柴斜
brianso198 發表於 2020-4-24 00:38 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2020-4-23 22:50
小弟有時放工會搭85落太古坊轉968X返元朗
其實85由杏花村搭去太古坊其實唔耐,大約都係25分鐘左右,同港 ...

港鐵始終都係贏,
唔兜鯉景灣後85去太古/鰂魚涌其實唔差,
只不過杏花邨班客搭極都係小西灣 <> 杏花邨 / 杏花邨 <> 阿公岩/筲箕灣...

當年8號灣仔方向連柴東都唔入, 結果要兜返柴東執雞先至叫做好睇小小,
但我想講果架8號武肺前繁時載客率唔減班都偷笑...

另,
118P全日令柴斜兜筲箕灣的話爭議聲一定好大,
唔值得做...

ahken 發表於 2020-4-24 10:04 | 顯示全部樓層

odwinkinglam 發表於 2020-4-16 12:29
路線110, 或608拉入去杏花邨都好,杏花邨都係想有車去紅隧口,同有條東隧線,唔想坐死港鐵,不過該當初買 ...

用嚟做110全日嘅條件都可以諗
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
odwinkinglam 發表於 2020-4-24 10:22 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2020-4-20 12:40
此外東區區議員要求118P全日服務、NA12加班、8X/19入康翠台、118行12.8米巴士:

https://www.districtcoun ...

真係唔明點解死都要8X/19經康翠台

8X/19分拆經柴斜/不經柴斜,受惠的人更多

康翠台分拆為81及81P都夠了

話人口老化,咁即係更多人坐車$2,更唔加唔使要8X/19經康翠台

118P全日及118分拆不經柴斜同經柴斜係最好了,好多例子都成功安排了,好似788/780, 8/8P, N8/N8X,所以118及118P, 8X及19分拆經不經柴灣斜好合常理

期待NA12開回程,及最好開多一班A12 00:30 由機場回程
odwinkinglam 發表於 2020-4-24 10:23 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2020-4-24 10:04
用嚟做110全日嘅條件都可以諗

試下都好,唔試點會知,反正現在110客量都不是高
odwinkinglam 發表於 2020-4-24 10:23 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-24 00:38
港鐵始終都係贏,
唔兜鯉景灣後85去太古/鰂魚涌其實唔差,
只不過杏花邨班客搭極都係小西灣  杏花邨 / 杏花 ...

我覺85比82好