hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 90年代往尖沙咀之晨早特別路線
開啟左側

[其他] 90年代往尖沙咀之晨早特別路線

GZ4031 發表於 2020-4-24 18:07 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2020-4-24 17:51
35A 算上葵最好果條, 可以去睇演唱會 / 搭船 / 返POLY 都得
上葵有D線同小巴都去差唔地方, 唔夠小巴平一 ...

35A 如果變到35X先叫好
青衣其實係葵青區內改革得最有力最好既一個地區
出九東X42C 都就全日
一個青衣島, 可以食到兩條全日沙田兩條全日九東一條南九龍特快再加東涌線, 仲未計車海42A同正常既44
上葵呢? 大半個北葵冇沙田線要硬食小巴, 九東40P十幾年都唔全日, 南九龍特快得幾班同35X半條

Anonymous 發表於 2020-4-24 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-4-24 18:07
35A 如果變到35X先叫好
青衣其實係葵青區內改革得最有力最好既一個地區
出九東X42C 都就全日

北葵好多時唔係唔想重組,問題係道路網設計。根本做安石蔭同石籬/象石同梨木樹非繁唔夠客(唔係講緊35A),但做曬又太兜。

35A/35X同36B/36X呢兩pair本意係好,最衰拆唔到,同埋35X/36X只可以二揀一全日,夾硬做曬兩條只會冇客(如果唔改走線嘅話)。新界對外線(e.g.屯元天)其實ok,但因為呢啲線嘅服務對象主要都係屯元天,拉上去容易脫班。

過海線就唔駛講,雖然鐘山台係冇直接路徑去西隧,但都唔駛咁兜架。機場線就快有,睇下到時客量點。40P都唔講啦,唯一係總站擺位嘅問題。
GZ4031 發表於 2020-4-24 18:49 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-4-24 18:30
北葵好多時唔係唔想重組,問題係道路網設計。根本做安石蔭同石籬/象石同梨木樹非繁唔夠客(唔係講緊35A), ...

其實就唔係既35A 35X 一組全日
36X 拉到象山開做全日, 跟36A咁停埋葵興芳就走人
36A 就由去海皮變成鈞洲街左轉行長沙灣道補番深水埗尾同太子, 尾站擺旺東, 93K 擺走佢去柏景
36B 成條執左佢, 31B 加車
到時北葵果邊出長荔深太子比哂31B 35A,
梨木樹自己拎番36A 長荔深太子
35X 36X就做兩邊去南九龍, 補埋葵興芳
32呀就唔知啦.... 執唔執笠都...
Anonymous 發表於 2020-4-24 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-4-24 18:49
其實就唔係既35A 35X 一組全日
36X 拉到象山開做全日, 跟36A咁停埋葵興芳就走人
36A 就由去海皮變成鈞洲 ...

我都覺得最理想係咁,只係擔心36X行葵涌道,非繁未必夠客。當然,改快36X可能會有部分地鐵客回流
HR1377 發表於 2020-4-24 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-4-24 18:56
我都覺得最理想係咁,只係擔心36X行葵涌道,非繁未必夠客。當然,改快36X可能會有部分地鐵客回流 ...

如果36X非繁行葵涌道唔夠客,出九龍方向經葵益路、興芳路;回程則經葵富路、興芳路、葵興路、禾塘咀街出返葵涌道

既然36A延長去旺角,建議36A出九龍方向經葵益路、興芳路;回程則經葵富路、興芳路、葵興路、禾塘咀街出返葵涌道

33A和37合併,33A不再途經禾塘咀街,大窩口道後繞經葵盛圍,然後經盛福街落山。
GZ4031 發表於 2020-4-25 00:31 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-4-24 18:56
我都覺得最理想係咁,只係擔心36X行葵涌道,非繁未必夠客。當然,改快36X可能會有部分地鐵客回流 ...

咁簡單既事九巴都唔做...
31B 9架 + 32 7架 + 35A 21架 + 36A 5架 + 36B 13架 = 55架

然後我propose既玩法
31B 加密到全日12分鐘一班 --> 120分鐘一轉 --> 10架做哂
32 收檔
35A 加密到全日10分鐘一班縮到旺柏 --> 140分鐘一轉 --> 14架
35X 繁時15非繁20 --> 140分鐘一轉 --> 7正2蛇 --> 9架
36A 改石圍角開經梨木樹總站, 行程經葵興芳長荔深去到太子旺角東 --> 140 分鐘一轉 --> 14架做10分鐘一班
36X 照梨木樹行程經葵興芳去太子尖麼-->  繁時15非繁20 --> 140分鐘一轉 --> 7正2蛇 --> 9架

==> 56架

啫係成組野加1架車, 再唔係31B 果到唔加/36A 做疏到12分一班
原有資源已經滿足到全宇宙
全個上葵有特快, 有流水, 石圍角象山換到多條32M版36A

S3BL100 發表於 2020-4-25 02:12 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-4-25 00:31
咁簡單既事九巴都唔做...
31B 9架 + 32 7架 + 35A 21架 + 36A 5架 + 36B 13架 = 55架

你個拆法有好幾個漏洞

石英徑無左車落旺角以南,石英徑 vs 石排街已經足以令到要兩條線去做

石圍角來往石籬流水無左,根本象石梨木樹行上下路時間差唔遠,回程無分別,去程只係因為兜石籬總站而慢幾分鐘

仲有收費問題,總唔可能畀梨木樹 $5.8 落旺角,但又要維持佢地 $5.8 落深水步

仲有 36A 做緊既深水步填海區流水,又係麻煩

搞到最少人既方法,我會咁拆:

31B 不變
32 變廉價大流水,石圍角 - 西九龍站,去程兜入梨木樹總站後跟 36B,回程跟 36B 至欽洲街,左轉長沙灣道,不入梨木樹總站,10 部車 15-20 分一班
35A 縮短至奧運站,11 部車 6-20 分一班
35X 來回不經石蔭,去程改經西九廊,回程改經上路,大白田街係不經石蔭既好朋友,10 部車 8-30 分一班(30 分只限逆向少客班次)

36A 富昌邨循環點,不入深旺道總站,3 部車 30 分一班,上繁加 32 或 36X 柯打做 20 分班
36B 收檔,想平坐 32,想快坐 36X

36X 來回加經石蔭,去程不停石籬總站,和宜合道直去,回程跟 35X 下路直去石蔭轉一圈返梨木樹,9 部車 8-30 分一班

加埋仲可以慳到兩部車,亦無已知漏洞;另外 35X 36X 咁拆,各自做緊既人口相若,亦比較合適

fb.com/scientisthk2usa/
AtrHenu 發表於 2020-4-25 09:02 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-25 02:12
你個拆法有好幾個漏洞

石英徑無左車落旺角以南,石英徑 vs 石排街已經足以令到要兩條線去做

你呢個31B,32+35,36系重組方案都OK,話曬北葵可以有架快車落尖佐區而且又可以同亡命紅Van死過添!!

btw,36A唔去VWalk,深旺道公屋唔否引起議員反對,如期要係富昌調頭玩循環折返倒不如照行深旺道之後經海麗邨,月輪廠返美孚鐵路站再原路返葵涌並繼續20-30分一班玩循環線囉!!
天空之神 發表於 2020-4-25 10:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-25 02:12
你個拆法有好幾個漏洞

36A 入舊碼頭調頭好過啦

不過31B 36A 36B 入內街先最難攪
其次係 35X 36X 收費令九巴想 35X 做大
但永遠都受道路網限制
.
PSKYeung 發表於 2020-4-25 11:09 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2020-4-22 13:01
337本來有潛質改行西隧變做937,奈何葵盛邨重建同東涌線通車,2大不利因素令337陷於困境
...

結果現在由930特班取代。
愛國不等於愛(共產)黨