hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議將軍澳北重組 (1):93A/95M/98A/98B
開啟左側

建議將軍澳北重組 (1):93A/95M/98A/98B

樓主| S3BL100 發表於 2020-4-22 09:14 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-4-22 07:25
講多次, 非繁忙時間用車係完全冇問題, 大把路線S車中段冇野做留廠.

人手先係最大問題

另外 290/A 要入坑口半圈,又無理由兜全圈,做唔到將軍澳醫院

fb.com/scientisthk2usa/
fleetline 發表於 2020-4-22 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-22 09:14
人手先係最大問題

另外 290/A 要入坑口半圈,又無理由兜全圈,做唔到將軍澳醫院

而家有幾多人冇工開,人手點會係問題?

290直接縮到坑口北,或者兜坑口全圈去康城算啦,
290對將南完全冇用途。
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-22 23:56 | 顯示全部樓層
就算 290 畀你兜坑口全圈,都唔代表適合做雙向分段流水

唔好忘記 98A 朝朝唔少學生客(而家停課當然無)由坑口坐上山返學,康盛落唔少。你用一條長線做佢地,結果會係寶林去荃灣既客上唔到車,但康盛落完一大堆客後又未必坐得滿

落山方向係另一回事,但至低限度 98A 拆兩條既話,98M 係有必要開,亦因此你見我上繁加到 15 分一班之餘,98B 仲要加多班車同改上山唔出觀塘

fleetline 發表於 2020-4-23 14:18 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-22 23:56
就算 290 畀你兜坑口全圈,都唔代表適合做雙向分段流水

唔好忘記 98A 朝朝唔少學生客(而家停課當然無)由 ...

一大堆流水客只往來坑口至康盛,
咁足以引證開線由山上開經寶林坑口入隧道係work,

290做雙向分段最主要目標係寶達。
儲錢
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-23 22:49 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-4-23 14:18
一大堆流水客只往來坑口至康盛,
咁足以引證開線由山上開經寶林坑口入隧道係work,

將 95M 由翠林拉落坑口變 98M,只需要加兩部車,但已經足以做埋寶達、聯合醫院,甚至巴士同現時 98A 都唔就腳既協和街

將 298A 拉上康盛,都係要加兩部車,但只係做到坑口來往康盛流水,你結果都要要加 290 雙向分段先補得晒所有位,阻住地球轉;同時康翠甚至寶林都唔會有人坐呢條線兜坑口坐九龍,去到佢地坐爬山線都去到既地方,亦做唔到聯合醫院

邊樣效益較高,答案相信好明顯

LAK2 發表於 2020-4-24 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-23 22:49
將 95M 由翠林拉落坑口變 98M,只需要加兩部車,但已經足以做埋寶達、聯合醫院,甚至巴士同現時 98A 都唔 ...

93A/95M 一齊拉去坑口<>觀塘碼頭
分別開30分鐘一班,隨時車都唔駛加
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-24 23:28 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2020-4-24 10:37
93A/95M 一齊拉去坑口觀塘碼頭
分別開30分鐘一班,隨時車都唔駛加

有諗過,但曉麗苑未必接受到全日半粒鐘一班

加上收費問題同埋想留返條線新都城總站開,我索性留低 93A 但減一部車就算,多一事不如少一事

LAK2 發表於 2020-4-25 02:45 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-24 23:28
有諗過,但曉麗苑未必接受到全日半粒鐘一班

加上收費問題同埋想留返條線新都城總站開,我索性留低 93A  ...

淨返5部車既93A同全日30好大分別?
再者93A實際上開左30分一班好耐
上述方案用返10部車(8+2)
返放學時間開返單向20分一班(聯合班次10分)

其餘時間兩線聯合15分一班
一定好過各自20+然後拖卡

詳細走線方面
建議兩線坑口開入寶林總站(不停欣明苑)
回程93A跟98C入欣景路
95M跟98A直行停賽馬會
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-25 03:27 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2020-4-25 02:45
淨返5部車既93A同全日30好大分別?
再者93A實際上開左30分一班好耐
上述方案用返10部車(8+2)

不如咁講,有好多時候,有其他做法我都會收貨,反正解決問題唔止得一種方法。但係構思建議果陣,因為其他考慮,例如收費同地區反應,我選擇唔用呢D方法去做

93A 95M 合併拉去坑口,我係會收貨的

亦同意 15 分一班聯合班次會好過各自開 20 但拖卡,不過我近期貼既建議通常計過詳細時間表兼且貼埋出來,如果你有留意 #1 既話,93A 98M 我兩個方向都做緊聯合班次,梅花間竹

當然觀塘開出就難少少,但正常塞車情況下依然可以做到 10-15 分間隔,將軍澳開出就更加唔使講

93A 一單連休 50 分,減一部車既結果係上繁 15 分時段減到得返一個鐘,上繁逆向同傍晚後逆向 30 分一班,下繁觀塘碼頭 15 分一班果粒鐘變廿分

如果 93A 95M 合併碼頭開,全程 $4.9 可能不大,但 93A 而家可以 $4.9 坐到寶林,加雙向分段至少要去到寶林為止,落車拍卡人數會相當多;反而 95M 變 98M 既話,只係去到翠林就夠,人數較少

而且繼續分開兩條線做,翠林依然可以 $4.9 坐落牛頭角站,我覺得可以放棄唔代表居民同地區人士都咁諗

當然,我個方案 93A+98M 比你用多一部車,係最大缺點⋯

LAK2 發表於 2020-4-25 12:21 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-25 03:27
不如咁講,有好多時候,有其他做法我都會收貨,反正解決問題唔止得一種方法。但係構思建議果陣,因為其他 ...

我都有睇閣下建議既詳細班次
就係見到入夜後九龍方向一條20一條30
合併方案除左整體少一部車外
非繁坑口係keep到15分鐘一班車

收費方面,唔建議做雙向分段
個人諗法係全程$6.1
新都城>觀塘、協和街>坑口 $4.9
碼頭區比個即日回程折扣就算

翠林$4.9出牛頭角問題 (其實仲有康翠總站問題)
重推以前我地幾近共識既295A好過
山下就一條循環線處理 (觀塘>>寶林>>坑口>>觀塘)
用車唔多之餘總算有半條坑口直出
所謂馬記反對亦應不大