hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴唔想做970就交牌啦,下下玩到20分鐘拖卡 ...
開啟左側

新巴唔想做970就交牌啦,下下玩到20分鐘拖卡

lsc04d11 發表於 2020-4-22 15:54 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2020-4-22 15:02
K51 506都收車嚴重?

冇話收車嚴重  拖卡者 祖者掉轉個角度講  我成日等車 總是K51,K52,K53,K58拖住同一盞交通燈黎齊 明明4飛 走左一盞燈都要等10分鐘  其他屯門線喺深水埗,荃灣其實都有同樣情況 以前未有轉車站都冇事 因為都係死等一兩架既者  宜家成堆經轉車站既拖卡黎 一走都要等10分鐘有多(當然講緊非繁會令人煩啲)  

成日話交牌交牌。如果咁嘅標準就要交牌 相信香港咁多條路線要有百幾間交通公司 才能各自公司都能做好自己的路線了
回#6 K75唔係一車走天下咩? 點會拖卡?
定係計埋K75P?
係囉 我都成日見K75拖住K75P 失去了功用 令30分一班的K75失了用途 咁你又唔嘈到港鐵交牌或直接將呢架車變埋P仔整好班次?
 樓主| miklcct 發表於 2020-4-22 18:13 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-4-22 15:54
冇話收車嚴重  拖卡者 祖者掉轉個角度講  我成日等車 總是K51,K52,K53,K58拖住同一盞交通燈黎齊 明明4飛  ...

係呀,計埋K75P,以往我喺洪福邨住嘅年代,K75P係15分鐘一班,天瑞逢10 25 40 55開,結果一去到天水圍站就必拖00 30開嘅K75,部K75行後又爬唔到頭嘅話就吉走一圈。

進智公交
kay 發表於 2020-4-22 18:19 | 顯示全部樓層
970/X差左咁多年,亦無實質解決方案,都難怪比人話
世界很簡單 人類很複雜
B.B.B. 發表於 2020-4-22 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層

而家多違泊嘛
siuming0213 發表於 2020-4-22 18:47 | 顯示全部樓層
吓吓都話要交牌咪好唔掂?!
閣下測驗考試經常唔合格係咪要交番個學藉出嚟?!
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-22 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層
又有人出嚟叫人交牌la~~ 全港有好多巴士路線嘅質素差過佢啦,咁不如全部交曬畀冠忠同黨鐵, 咁樣應該最合乎樓主嘅諗法
Fong_2132 發表於 2020-4-22 19:51 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-4-22 18:19

d間公司都冇心做南區架啦
天空之神 發表於 2020-4-22 20:08 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-4-22 18:19

今年 970X 會改去長沙灣
應該會直接解決問題

放棄 970
.
Choi 發表於 2020-4-23 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層
一係上973轉車一係轉地鐵好過,或者睇吓有無紅色小巴
 樓主| miklcct 發表於 2020-4-23 13:47 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2020-4-23 13:09
一係上973轉車一係轉地鐵好過,或者睇吓有無紅色小巴

去數碼港嘅話,唔計甩班嘅970本身得條30X可以轉,去到薄扶林村又係有排等
進智公交