hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 34 的定線模式,能否應用在其他荃灣/葵涌區內線? ...
開啟左側

[問題] 九巴 34 的定線模式,能否應用在其他荃灣/葵涌區內線?

Choi 發表於 2020-4-23 22:16 | 顯示全部樓層

其實青衣更多路綫應該學43A之流,起碼43A加雙向可食43M。
另外,港島南區的94A/95C也是如此走綫,48/78某程度也是。
新造的人、如鷹展翅上騰。
 樓主| Freezewinter 發表於 2020-4-23 23:53 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-4-23 22:11
48X 本身已兼埋西約梨木樹,負擔太大,唔應該再增加它負荷。

西約/荃灣 — 梨木樹呢D區內位,其實都唔應該靠晒跨區線做。尤其 48X 本身客量又高,但係連繁忙時間都有荃灣客搭到梨木樹就落車

真係應該諗下 36 再重組返,跟住睇下有冇得同 34M 合併黎解決
 樓主| Freezewinter 發表於 2020-4-23 23:57 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2020-4-23 22:16
其實青衣更多路綫應該學43A之流,起碼43A加雙向可食43M。
另外,港島南區的94A/95C也是如此走綫,48/78某程 ...

取代 43M 最大阻力應該都係涌美路,雖然仲有小巴
不過青衣站反而有唔少小巴線去到荃灣不同既住宅區,包括 308M 310M 312 等
pccpkl 發表於 2020-4-24 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-23 20:14
我係齋睇28b都唔係打擊都好多對手咋喎, 睇佢嘅載客率都係叫啱啱合格同24,5D有得輝, 以上嗰三條線話就話 ...

213D都叫好?
上繁安泰都係僅僅企幾個
同時214安泰彎有機會上唔到車
兼13分鐘一班
不過天外有天
290A客量應該仲好過214
回正題
34同39M
你估邊條好賺d
我就未聽過34要用12.8米清客
F428Z 發表於 2020-4-24 02:07 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-4-23 22:06
北葵去柴灣角商貿區通勤既都唔少

235 己經去到柴灣角區外圍 “大涌道福來邨” 落, 認真問十個麗城九個半寧願要車去青衣多過想去北葵. [當然問十個荃灣人絕大部分人都麻麻會去青衣, 係青衣人要去荃灣啫.]

所以我同意之前有人話加 34/48x 轉 31/235 bbi 就夠. 但不論點行點都做唔到祈德尊新村呢個站.
F428Z 發表於 2020-4-24 02:18 來自手機 | 顯示全部樓層
Freezewinter 發表於 2020-4-23 23:53
西約/荃灣 — 梨木樹呢D區內位,其實都唔應該靠晒跨區線做。尤其 48X 本身客量又高,但係連繁忙時間都有 ...

點重組? 分番開石圍角梨木樹各一條定放棄沙咀道?

要知道 48x 返梨木樹大河道站位係超級無敵靚. 更何況48x 有個另類大站可風中學要兼顧. 你想做荃灣區內要做埋麗城係實加價.

就算未有九巴月票之前梨木樹人又唔知點解好有錢咁有時連 73x 都照上比 $10.1 荃灣返梨木樹所以我睇唔到九巴有誘因重組.
HV7025 發表於 2020-4-24 07:57 來自手機 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2020-4-23 19:56
28B算唔算?同埋比起34個營運環境咁hea,28B呢啲先更反映九巴點樣用有限成本壓制到同區對手 ...

28B最大作用係安排28A+224M兩條客量低迷嘅線止蝕離場,借新區發展變成一條收費較高嘅流水路線,而又無乜阻力(呢兩條線重要性真係唔高),呢方面就好成功
荃葵區內短線,客量普遍比東九龍嘅短線好得多,要合併止蝕嘅誘因唔算大,亦會遇上地區阻力
但我同意小區同小區之間有唔少盲點,安排部份路線合併係可以考慮,亦有可能做到乘客同九巴win-win(如果合併可令九巴慳到車)
fly831 發表於 2020-4-24 09:23 | 顯示全部樓層
Freezewinter 發表於 2020-4-23 23:53
西約/荃灣 — 梨木樹呢D區內位,其實都唔應該靠晒跨區線做。尤其 48X 本身客量又高,但係連繁忙時間都有 ...

唔只有, 係好多
試過有次搭48X到梨木樹淨係上層都落左半車

同意根本唔應該用48X主力做荃灣梨木樹流水, 影響到真正用黎出入沙田既客
最愛猛男
HR1377 發表於 2020-4-24 09:31 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-4-24 00:15
213D都叫好?
上繁安泰都係僅僅企幾個
同時214安泰彎有機會上唔到車

34灣景花園總站車坑不能使用12米車

34少客因為沿線有87系,89系和98綠小競爭。
fly831 發表於 2020-4-24 09:33 | 顯示全部樓層

F428Z 發表於 2020-4-24 02:07
235 己經去到柴灣角區外圍 “大涌道福來邨” 落, 認真問十個麗城九個半寧願要車去青衣多過想去北葵. [當 ...

調轉諗, 繁時麗城來回青衣同北葵比較, 可能真係北葵既需求較為優勝

最愛猛男