hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) Uny新店消息
開啟左側

Uny新店消息

dogdog002 發表於 2020-4-26 18:21 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2020-4-26 01:29
我諗睇形勢下部份面積較細的千色CITI STORE(如:大角咀(港灣豪庭),馬鞍山(MOST TOWN),屯市,寶琳(MCP))
會可 ...

我估未必,

而家元朗千色商場頭炮反而係殺咗外來超市百佳

換入自己品牌UNY

UNY最值錢係日本牌子超市,雖然而家等於SOGO

見DONKI一田玩得咁開心想抄人姐

AEON UNY佢地而家終於明白自己值錢既地方係邊

jpoon 發表於 2020-4-27 22:39 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-4-26 01:29
我諗睇形勢下部份面積較細的千色CITI STORE(如:大角咀(港灣豪庭),馬鞍山(MOST TOWN),屯市,寶琳(MCP))
會可 ...

馬鞍山千色應該做得住吧,睇下會唔會趕走Market Place by Jasons開UNY
同樣地唔知新都城間百佳會唔會變成UNY
大角咀港灣豪庭上年先縮舖放棄地下,我估未必會再搞
http://jpoon9394.blogspot.com/
dcyw 發表於 2020-4-28 22:46 | 顯示全部樓層
按今天多份報章報導,UNY生活創庫元朗店預計六月於元朗千色匯地庫開業,佔地18,000平方呎。
JX9097 發表於 2020-4-29 23:38 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-4-27 22:39
馬鞍山千色應該做得住吧,睇下會唔會趕走Market Place by Jasons開UNY
同樣地唔知新都城間百佳會唔會變成 ...

新都城百佳應該唔會咁快趕到因為冇耐之前(舊年?)縮完舖
應該係啱啱續約
LCT@351 發表於 2020-5-1 13:39 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-4-27 22:39
同樣地唔知新都城間百佳會唔會變成 ...

MCP Discovery 正進行翻新,好多商戶陸續租約期滿,可能翻新後有機會開UNY
JX9097 發表於 2020-5-1 17:47 | 顯示全部樓層
LCT@351 發表於 2020-5-1 13:39
MCP Discovery 正進行翻新,好多商戶陸續租約期滿,可能翻新後有機會開UNY
...

但係翻新主要喺一樓前傢俬舖
但預計應該係拆細佢, 方便街坊用新建電梯出入
而且開UNY的話, 應該要趕走惠康?
LCT@351 發表於 2020-5-2 00:55 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-5-1 17:47
但係翻新主要喺一樓前傢俬舖
但預計應該係拆細佢, 方便街坊用新建電梯出入
而且開UNY的話, 應該要趕走惠 ...

冇錯,但今次會係全場大翻新,包括天花丶地板丶圍欄及各主要出入口,如無意外會與MCP Central相似。現時主出入口(向寶琳站方向)已經圍封;而中庭位置亦已經搭建棚架,相信會翻新圍欄及牆身。惠康方面估計未來有機會受到工程影響,始終店內有部分位置在中庭範圍內延伸,可能在稍後翻新圍欄及牆身時需要作出配合。
KelvinSJ743 發表於 2020-6-11 17:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kcrctrident619 發表於 2020-6-11 17:52 | 顯示全部樓層
今日已開幕,而小弟亦已拍攝了超市內部供大家先看看
https://youtu.be/183DTIMBMNE
jpoon 發表於 2020-6-11 22:37 | 顯示全部樓層

佢少咗好多日用品,主要賣食嘅,雖然入口寫明唔畀影相但都見入面唔少人影相
但佢D嘢都係偏貴,某D日本飲品同調味品比一田貴(冇去惠康格價所以唔知惠康點啦),飲品亦比一田百佳貴,D嘢唔平我諗佢未必係做街坊生意,咁元朗南、元朗周邊嘅有車一族睇嚟係佢嘅主要客源
另,既然佢冇賣日用品,其實覺得佢將UNY放二樓好過,最少可以同千色做到協同效應
另外佢舖頭有優惠券但係6月20-29日先用得

http://jpoon9394.blogspot.com/