hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳北及觀塘半山區重組建議2020
開啟左側

將軍澳北及觀塘半山區重組建議2020

xdxd 發表於 2020-5-9 22:20 來自手機 | 顯示全部樓層

拉6
xdxd 發表於 2020-5-9 22:20 來自手機 | 顯示全部樓層
拉6C係咪會好啲?
JX9097 發表於 2020-5-9 23:38 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-5-9 22:20
拉6C係咪會好啲?

下路當初連6F都唔想cut
點可能畀6C拉上上路?
10598C 發表於 2020-5-10 00:19 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2020-5-3 21:00
93K仲有馬頭圍往返油麻地/旺角問題要解決
否則郁佢唔易
一係廢物利用拉條6F過盛德街 ...

但下路可能會有價錢問題
始終6F平近一蚊
xdxd 發表於 2020-5-10 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-5-9 23:38
點可能畀6C拉上上路?

6F都係等死㗎啦
咁直接拉6C唔好咩?
北行跟297咁喺新山道上 南行跟608咁落返下路 我覺得唔會影響好多人噃。
10598C 發表於 2020-5-10 10:56 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-5-10 09:57
6F都係等死㗎啦
咁直接拉6C唔好咩?
北行跟297咁喺新山道上 南行跟608咁落返下路 我覺得唔會影響好多人噃 ...

將來屯馬線會行曬成條上路,下路尚算冇咁近鐵路,6C應該繼續做返下路囉
JX9097 發表於 2020-5-10 15:04 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-5-10 09:57
6F都係等死㗎啦
咁直接拉6C唔好咩?
北行跟297咁喺新山道上 南行跟608咁落返下路 我覺得唔會影響好多人噃 ...

就係6F等死先更加要拉佢去上路
到屯馬線二期一通, 零理由留低
九巴可以"順勢"減走平線

反而下路本身對6C需求都唔細
而且下路偏離黨鐵走線
唔可能搬, 亦唔可能斬
expertuser2004 發表於 2020-5-10 18:02 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-5-9 23:38
點可能畀6C拉上上路?

當初厹公司取消 212 南昌富昌全日沒車去 QE, 叫左 6F 全日兜過去, 如 6F 取消叫邊架車去做豬頭骨?
一看就知沒可能 6C 去南昌富昌後再去青山道先返回原線, 相當有理據反對取消 6F
一係就開返 212, 一係取消不到 6F, 一係攬炒被加價(93K)

南昌富昌只有黨鐵(屯馬本線 = 九龍塘轉綠線, 旺角轉紅線到佐敦行5min, 中間並沒任何車站可前往 QE)
同東涌本線(荔景轉紅線到佐敦行5min 至 QE)
荔枝角道只有 6F 可去 QE

再看里數, 6F 加 4.4km (12km 內), 是可最遠去到坪石村/黨鐵站(彩虹), 上到 (15km) 里數就可去到東九龍
而 93K 依家全程是 20km, 里數 (25km) 去南昌站或麗閣村絕對沒問題 (附原有 93K 地圖走線, 經深旺道 = 3.2km), 估計經長沙灣道再去南昌富昌里數分別不大
可用平價醫院責任線去形容 6F, 用 93K 去南昌富昌其實同 6F 攬炒+被加價, 仲有 93K 去埋麗閣就關深水埗區議會事(心諗日後重組路線, 可用地獄級形容)
彌敦道至南昌富昌 > 麗閣

6F = 7.6km
6C = 10.2km
93K = 20km

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
siupy 發表於 2020-5-10 18:26 | 顯示全部樓層
旺角咁塞車
運吉肯馬生都唔肯
要做坑口直出將隧
我覺得用98C系出手
拆一條又好,加埋296C再重組又好
行繞道唔落觀塘道
102要反對就難
JX9097 發表於 2020-5-10 19:31 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2020-5-10 18:02
當初厹公司取消 212 南昌富昌全日沒車去 QE, 叫左 6F 全日兜過去, 如 6F 取消叫邊架車去做豬頭骨?
一看就 ...

6F拉上去上路同深水埗海皮去QE冇衝突bo
至於第時屯馬線會唔會硬cut 6F似乎呢個客源亦會係考慮因素