hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬鞍山及沙田交通問題
開啟左側

[問題] 馬鞍山及沙田交通問題

c_carbon 發表於 2020-4-27 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層

89D,40x不停亞公就已經好好多,亞公有43x,89c,有時一d重叠的路線又要入去係咪有點浪費時間?
tszhinchan3 發表於 2020-4-27 14:36 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-4-27 14:25
89D飛亞公角當然本身係好事,不過89C除咗拆線之外分分鐘非繁加成7-8架車先過到,當然可以抽D嘅車再安排C部份 ...

大水坑唔會放過你
10598C 發表於 2020-4-27 14:37 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-4-27 14:19
問題係搭巴士要行出小瀝源路+班次輸突

冇理解錯的話,講緊如果巴士兜入石門工業區內...
石門工業區路況冇想像中差

至於班次,有ETA架嘛...
如果新石門+火炭線,有望大部分時間開15-20分鐘一班,繁忙時間可以再密啲
tszhinchan3 發表於 2020-4-27 14:37 | 顯示全部樓層

c_carbon 發表於 2020-4-27 14:36
89D,40x不停亞公就已經好好多,亞公有43x,89c,有時一d重叠的路線又要入去係咪有點浪費時間? ...

89D飛亞公角街,亞公角街班人會唔會接受一條經第一城既89C?
KW2523 發表於 2020-4-27 14:43 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-4-27 14:36
大水坑唔會放過你

89D大水坑下繁一班都係落20個,如果可以無視區會其實89C提速(石門一城拆過條線)再加~4車夠做
不過如上所述,要得到容議員支持4車應該唔夠
c_carbon 發表於 2020-4-27 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層
我又想問下係咪成個馬安山都接受到一條繁時滿坐又在亞公上不到車的的巴士線經亞公角? 現在大把人都想自己果條邨做尾站又要有位坐,最好下一站上高速特快,夠客無問題!
流星☆雨 發表於 2020-4-27 15:17 | 顯示全部樓層

286C本身係九巴出左個唔理想的方案,搞到86C唔上唔落,馬鞍山又袋左,都惟有係睇下九巴日後會想點執呢條線
40X/682就唔好諗咁多
40X飛源禾路基本上無可能,除非48P全日+86S全日/86K改經源禾路,which呢兩樣野都好明顯一段時間內唔會發生到
682如果重組好少少,石門同馬鞍山分家都仲有可能,恆耀全日直出就唔使諗
趕客路上 理_得你
S3bl430 發表於 2020-4-27 15:32 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-4-27 14:37
冇理解錯的話,講緊如果巴士兜入石門工業區內...
石門工業區路況冇想像中差

如果對正地鐵站同港鐵對打,除非班次本身夠密(至少15分鐘以內一班),如果唔係有ETA也很難挽回劣勢(很多乘客對等巴士的痴心和耐性有限,尤其是有得揀的時候,包括小弟),89C沿線同理

另外,一條非繁20分鐘一班的載空線能否分拆2條15分鐘一班的路線,我會話機會很少或渺茫
10598C 發表於 2020-4-27 15:37 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-4-27 15:32
如果對正地鐵站同港鐵對打,除非班次本身夠密(至少15分鐘以內一班),如果唔係有ETA也很難挽回劣勢(很多乘 ...

我自己會咁建議
286M取消
89C陰乾+縮短去觀塘市中心(上繁10-15分鐘一班,其餘大部分時間30分鐘一班)
石門+火炭兩個有潛在客源嘅地方,夾埋一齊做一條繁時12-15、非繁15-20嘅巴士線
 樓主| WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-27 15:42 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-4-27 15:17
286C本身係九巴出左個唔理想的方案,搞到86C唔上唔落,馬鞍山又袋左,都惟有係睇下九巴日後會想點執呢條線
...

其實既然682可以分到咁多支線, 咁唔爭在畀主線特快沙田醫院出, 然後支線做小區域,例如小瀝源嗰一帶係咪可以畀番682d/B各做小小? 反正682b有水泉澳,非繁忙時間兜埋小瀝源應該都撐得起,再加上682d服務範圍又唔係大, 非繁忙時間682B/D平均開20至30聯合班次都得啦,682咪開20囉

286c嗰個又係抵死嘅, 九龍區走線咁奇怪, 石硤尾一帶又得返86c,然後又要死攬住馬鞍山, 其實加番個轉乘優惠已經可以將86c縮短

40X 特快就真係冇乜可能, 九巴又唔肯放40X貴價流水。

最有望都係89C/D,只要兩條線直出,就解決到客源重疊的問題,89c做海皮富安沙田醫院直出食286M,九龍段就順勢停一停鑽石山,咁89c同286m都減到車,將減到啲車開一條石門濱景一帶出觀塘, 順勢就重組82x/84M呢兩條沙中線後都可以死得嘅線, 取消又好減車又好,將減咗嘅車畀呢條新線。至於89D就可以用681走法出入馬鞍山, 反正遲啲有新樓盤入夥, 89d邊載得曬咁多客? 而家下繁開四分鐘都已經班班爆,X89D 畀啲走線固然好, 但係非繁忙時間載唔到幾多客