hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6) ...
開啟左側

新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6)

DH8737 發表於 2020-8-28 13:49 | 顯示全部樓層

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 14:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-8-27 23:38
你既文字描述,81 改行獅隧,但地圖照行大埔道

不過你提醒左我一樣野,81 87B 對調走線幾有創意。流星 ...

oppps啱啱改返 thanks
81/87B既改法既大方向我無記錯幾年前有版友提過
新田圍係後山送左條更有用既81應該無問題
區內段會俾286X拉上新田圍後做
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 14:34 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-8-28 12:42
1. 我唔係太明 81/87B 對調走線作用
新田圍的確快唔少 , 但顯田要油佐直車咪直接延長 87B
而睇返 ETA 行大 ...

1.
思路上係先處理81點做到唔入美林
始終81只會越搞越兜
吉左美林一段後就由87B補
反正而家87B本身都偏慢
落深水埗附近可能慢左
但再去遠少少唔使經內街就會快返
而多客既地方正正就係後面既地方
當然想快既客更想佢地上青沙轉車

87本身係想盡補而家86系同87B係石硤尾既客
想快既客會揀81
想深入內街既客會揀87

2.
14X我覺得係本身有自己班次問題
同佢而家係唔係行南循環與否又無咩關係
但係尖東一帶我覺得一直係新東好弱既一環
當然紅磡站同尖東站係附近
不過本身巴士既走線都幾差

原有北行客方面
中間道應該無問題
柯士甸道去返佐敦道
係差the one附近會慢左
睇下班次加密補唔補到
當然Play safe既280X可以唔改
班次密咁多
主要都係靠青沙

3.
如果成組建議睇
主要靠區內線/埔公/中九龍批線去抽資
當然我計晒所有數係要加唔少車
有D線可能會再改改去balance資產上既需求
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 14:35 | 顯示全部樓層

DH8737 發表於 2020-8-28 13:49
81C唔可以單純全日分拆281X同281B就算數
你87D改快左唔經亞公角街同濱景,變相濱景冇左直達旺角既服務, ...

281X係建議全日行濱景了
10598C 發表於 2020-8-28 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-27 19:13
主軸:81不經大圍改由87B取代
87D提速+分拆81C
281A分拆尖沙咀特快線

未詳細睇成個計劃,但想問問大埔道係咪得返72一條線去沙田市中心?

係嘅話無論對於沿線居民、學生、行山客嚟講,由10-15分鐘一班6.8,變9.6每20-25分鐘一班,似乎唔太好
GU9338 發表於 2020-8-28 15:25 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 14:34
1.
思路上係先處理81點做到唔入美林
始終81只會越搞越兜

1.
而家明白閣下思路
就咁睇 87 只係做緊原有半條 86 + 87B 九龍流水客
但客量似乎就
會唔會 81 做埋南昌街可以成條 87 唔開 ?
當然九龍流水客要再諗點搞

2.
280X 總站係尖麼其實都做到尖東站個帶
至於科學館個帶我都認同新東巴士比較弱
但如果要冒住倒走彌敦道客而做呢忽就未免有啲冒險

3.
如果條 87 唔開線
慳返既車擺落 81C/87D/281A 呢個 pool 就好似好聽啲
出到黎加車既數唔會太誇張既話
其實閣下三拆五個建議基本上家家都開心
請用文明來說服我。
SE7378 發表於 2020-8-28 16:02 來自手機 | 顯示全部樓層

87 客量的確堪憂,但 81 改行南昌街又會拖慢油旺車程,
同時又打劫左原本 104 嗰堆白田流水,唔知九巴肯唔肯 ⋯⋯

至於 87B 九龍段流水,可以改造唔知做乜嘅 2D 去補位,
而 86 沙市石硤尾一段靠 86A 過兩次河補位,源禾路請轉車,
再將 86C 來回改入沙角街補 86A 位同時加快佢哋車程,
81 就可以來回改行新田圍後山同獅隧,飛走美林同大埔道,
然後 87B 就按師兄建議改行美林同大埔道填窿兼做顯田客,
基本上啲大位就補曬,87 唔使開,連 86 都可以考慮改行大埔道。

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 16:43 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-8-28 15:25
1.
而家明白閣下思路
就咁睇 87 只係做緊原有半條 86 + 87B 九龍流水客

1.我都有諗過81入石硤尾就唔開87
不過問題係北行會比起而家條81輸好多
所以倒返轉我就揀左用87去幫其他線做重組
問心87客量一定唔會靚仔
但我覺得本身南昌街客量應該會繼續增加

2.
正如上面咁講
最多最多都係輸the one一帶班客
對另外兩個站既客來講其實無分別

3.
不過又咁諗
如果唔做87既
86A分唔到屍仲要搵野補源禾路<>石硤尾
再分多一兩架車處理澤安<>旺角
計落其實唔係太大分別
車既數目就一定打得大
用拓展青沙做理由亦無話行唔通既

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 16:44 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-8-28 15:06
未詳細睇成個計劃,但想問問大埔道係咪得返72一條線去沙田市中心?

係嘅話無論對於沿線居民、學生、行山 ...

72會大幅加密做成條大埔既流水所以問題不大
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 16:48 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-8-28 16:02
87 客量的確堪憂,但 81 改行南昌街又會拖慢油旺車程,
同時又打劫左原本 104 嗰堆白田流水,唔知九巴肯唔 ...

當然咁做法亦都冇話行唔通
不過可以換個角度咁諗
其實我係用86A換87
論成個重組咁去做既話
要我留86A定87
咁似乎87反而仲有生存空間