hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6) ...
開啟左側

新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6)

GU9338 發表於 2020-8-28 17:33 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 16:43
1.我都有諗過81入石硤尾就唔開87
不過問題係北行會比起而家條81輸好多
所以倒返轉我就揀左用87去幫其他線 ...

頭先用 Google Map 度過
福華街 > 希爾頓中心行大埔道 (17min) 只係快行南昌街 + 獅隧 2 分 (19min)
當然路況黎計獅隧的確唔太穩定
但東行入隧道打晒尖已經好過西行好多
所以係咪「輸好多」我有保留

其實就算 81 唔行南昌街
拉 80M 落石硤尾 +1 車已經補到位頂咗條 87
唔知閣下有冇呢方面諗法

反而顯徑 <> 石硤尾無咗 87B 靠 BBI 唔知過唔過到關
唔得既話分分鐘要出動 281M

另外 SE 兄有提到 86/C
我個人有幾個諗法但未決定邊樣好:

1. 86 專心做城河東 , 86C 縮做兩味 , 石硤尾要補 BBI
2. 86 專心做城河東 , 86C 行 77 區 + 源禾路 + 青沙 , 但後者同樣飛起石硤尾
3. 86 行大埔道 , 86C 不變 , 但源禾路個 $6.4 分段會搞到 72
4. 86 行青沙 , 86C 不變
請用文明來說服我。
S3bl430 發表於 2020-8-28 18:56 | 顯示全部樓層

我覺得...

280X改循環,下繁甩班的風險大幅增加

81C/87D/281A拆得太散
281B/D可以合併處理(廣源轆到大圍,青沙直出尖沙咀)
81C就直接改經旺角+第一城上公路, 87D恒耀直出

至於沙田往窩打老道就.... 我會拉埋81/87B重組,建議如下
81往九龍不經美林,往九龍方向減班
81S以81X特別車形式存在,保留3班車, 81S服務期間81X不繞經隆亨
81X美田往返西九龍站, (往九龍/往美田), 沙田區停美田,美林總站,大圍,隆亨, 班次15-20分鐘一班
87B減班至全日20-30分鐘一班

錯字連篇
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 20:01 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-8-28 17:33
福華街 > 希爾頓中心行大埔道 (17min) 只係快行南昌街 + 獅隧 2 分 (19min)
當然 ...

我自己親身搭過81既經驗就係行全條大埔道落到美林同大埔道+獅隧落到大圍既圈速差不多
重點在於經唔經南昌街
睇過87B北行片
元洲街計起上到澤安都已經過10分鐘以上
仲要做唔到北河街lee個大站

80M本身我打算原條收檔
再者條86A都唔死得既咁用車數實在唔大分別

顯徑<>石硤尾某程度想omit同87B行大埔道就當做左

關於86系方面
我就覺得86C其實已經留嚟無意思
2號方案我都有諗過
將86C改行源禾路然後到石硤尾再跟87B到尾
又係一舉幾得之選
不過我主要想開86A刀所以就放棄左

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 20:06 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-8-28 18:56
我覺得...

280X改循環,下繁甩班的風險大幅增加

280X對比而家實會無咁穩陣
不過有時我覺得密起上嚟就唔多覺

其實而家81C都有部分旺角客 which is 287X都未必做唔到
富豪更甚因為直頭無287X
廣源碌到大圍先上公路既就算直達青沙都好
同而家直上公路碌彌敦道其實唔大分別
無必要夾硬合埋一齊做

對美林來講81X一D都唔吸引
咁又點會肯重組呢?
S3bl430 發表於 2020-8-28 21:47 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 20:06
280X對比而家實會無咁穩陣
不過有時我覺得密起上嚟就唔多覺

81X在兜隆亨的事情上感覺上是不理想的,不過有幾點值得討論下
1. 81X以美田邨為總站,對大部份居民其實係方便左, 如果要87B兜美田總站,大圍人又接唔接受到?
2. 六美直出夠唔夠客?
3. 以82K美林至隆亨行車時間只需7分鐘, 估計美田開出15分鐘內必定到世界花園(我並没有建議佢入顯徑)
如果美田居民要快速去到佐敦,其實亦可選擇286X轉287X,

另外,我覺得你將81C/281A拆得太散,而且亦没有考慮過屯馬線可一程過去尖沙咀的因素
錯字連篇
流星☆雨 發表於 2020-8-29 01:24 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-28 21:47
81X在兜隆亨的事情上感覺上是不理想的,不過有幾點值得討論下
1. 81X以美田邨為總站,對大部份居民其實係方 ...

六美居民回應下板友你
好多街坊都對81幾滿意,回程美輝街站有多個站就夠
頭先睇左,81 ETA時間16.7分鐘已經可以由美輝街去到SCAD,所以唔需要浪費時間塞獅隧九龍塘兜上海街/太子內街

286X轉287X,出去有幾多人咁搭我無留意過,但回程的確會有人搭280X/287X轉286X返六美

而因為已經受唔住286X啲班次同埋頂閘(有武肺WFH之前)
我早已轉投81C轉80/81C轉小巴 相信更多人係選擇左保鐵

不過我同意281B/281D拆太散

可以281D可以行晒大涌橋路,田心村上青沙
只留281B做20/30一班for窩打老道同埋河東-油麻地,如果大圍-窩打老道唔使留線,唔爭在掟上獅隧公路益新田圍
趕客路上 理_得你
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-29 15:41 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-8-28 21:47
1. 81X以美田邨為總站,對大部份居民其實係方 ...

1.當然深入總站一定更方便
不過而家美輝街本身都唔係話太遠
87B入埋美田我就擔心似乎太兜所以無入

2.
直出唔太夠

3.
而家美林係尾站
15分鐘差不多夠出到九龍
同埋如果只入隆亨既
咁其實停新翠好多都接受到

其實你可以咁睇
81C->281B/281X本身好大路既分拆
281A->281A/281D先會覺得散既地方?
281D主菜其實係更想主打做兩段青沙轉車客
而且lee段路唔提速既更加唔夠屯馬線打
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-29 15:44 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-8-29 01:24
六美居民回應下板友你
好多街坊都對81幾滿意,回程美輝街站有多個站就夠
頭先睇左,81 ETA時間16.7分鐘已 ...

Again
281D行到大圍先上路既
咁同而家281A行晒條彌敦道差不多...
變左陰條281B但又唔可以唔好之餘
小瀝源班客又唔buy
SE7378 發表於 2020-8-29 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 16:48
當然咁做法亦都冇話行唔通
不過可以換個角度咁諗
其實我係用86A換87

咁樣我個人傾向於將 87 改經全段南昌街同大角咀道去維港灣,
一來避開旺角同汝州街塞車,二來吸南昌街新樓客,
三來亦係避免如 GU9338 兄所言同新 81 搶客 ⋯⋯
SE7378 發表於 2020-8-29 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-8-28 17:33
當然 ...

86 衰在收費結構有缺陷,$8.9 好地地但去到河西出九龍變咗 $6.4,
令九巴寧願用 $9.6 嘅 72 做河西西九嘅主力,加上 86 既要過兩次河,
又要塞獅隧同石硤尾趕走頭段客,於是搞到越黎越頹;
至於 86C/286C 就衰在馬鞍山、亞公角同河東三方利益好難完全平衡,
跟住 286C 仲要入左去南昌同海達邨,改就要問埋佢哋點補償,都幾頭痕。

如果按樓主用 72 做埔公接駁同河西西九個框架去搞,
將 86 送上青沙之餘,個人會飛埋河西,變成廣黃第一城版 286X,
一來河西西九可以將 $6.4 客全數 upgrade 去 $9.6,九巴有著數,
二來廣黃第一城客有架更快嘅巴士去青沙同深長荔,
跟手將 86C 縮去富安同加經沙角街,放生 86A 做沙市石硤尾,
然後學 S3BL100 兄建議改 286C 去做烏溪沙馬鞍山西九真特快,
再跟樓主建議重組 81/87B,新田圍顯徑流水改用 89B 補位,
唔郁 286X,深旺道來往新東靠 W3 拆線加經補位就可以,
甚至可考慮加經大角咀同柏景灣,睇下有冇得放生埋 287X。