hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6) ...
開啟左側

新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6)

YY487 發表於 2020-8-30 10:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
流星☆雨 發表於 2020-8-30 16:37 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-8-30 10:42
唔同時間搭過 72, 唔覺得河西西九嘅主力係 72
用 72 來往沙田西九嘅客仲少過來往大埔沙田
除非你話河西西 ...

樓主主張用一條密車線做晒一個小區去一個轉車站轉車,同埋用大埔線做埋河西西九,本身就係一個Ideology來講好有爭議空間既問題
趕客路上 理_得你
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-9-1 13:52 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-8-29 19:52
咁樣我個人傾向於將 87 改經全段南昌街同大角咀道去維港灣,
一來避開旺角同汝州街塞車,二來吸南昌街新 ...

87的確係本身建議行晒全條南昌街
當初亦都想係直落去大角咀道/塘尾道
不過又要搞埋原有班旺角既流水客就無咁做到
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-9-1 13:56 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-8-30 10:42
唔同時間搭過 72, 唔覺得河西西九嘅主力係 72
用 72 來往沙田西九嘅客仲少過來往大埔沙田
除非你話河西西 ...

咁都好正常
我自己係客都唔會特別死等條72
有86係面前無理由唔上既
等同之前68X/268X咁

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-9-1 14:02 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-8-29 20:19
86 衰在收費結構有缺陷,$8.9 好地地但去到河西出九龍變咗 $6.4,
令九巴寧願用 $9.6 嘅 72 做河西西九嘅 ...

86變286其實都係我曾經既諗法
只係因為覺得建議入面太多區既青沙線都係做深長荔
效益變相低左
所以先改拆281A

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-9-1 14:05 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-8-30 16:37
樓主主張用一條密車線做晒一個小區去一個轉車站轉車,同埋用大埔線做埋河西西九,本身就係一個Ideology來 ...

後者我認同的確對大埔看似無咁著數
但前者係應該基本野吧...
GU9338 發表於 2020-9-1 15:37 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-8-29 20:19
86 衰在收費結構有缺陷,$8.9 好地地但去到河西出九龍變咗 $6.4,
令九巴寧願用 $9.6 嘅 72 做河西西九嘅 ...

呢幾日有再諗 86/C 去向
但基本上要城河西由 $6.4 變晒 $9.6 相信唔可能成事
就算補個特平 BBI 都唔見得過到關
點都要一條沙田線過兩次河 , 或者行大埔道同 72 搶客

睇返 #77 S3BL 兄個留言就覺得一動不如一靜
無論係我建議既 81 或者 Snoopy 兄建議既 87 都有返多啲生存價值

當然想發大青沙網絡既話我首選都係用 86 去改
不過源禾路分段 $6.4 就走唔甩
跟樓主拆 281A 都可行但 86 慢得交關個問題都係會繼續 loop
請用文明來說服我。
S3BL100 發表於 2020-9-1 23:35 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-9-1 14:02
86變286其實都係我曾經既諗法
只係因為覺得建議入面太多區既青沙線都係做深長荔
效益變相低左

我就調返轉,曾經諗住拆 281A 就算,但後來覺得拆埋條 86 亦無不可

兩件事無必要有抵觸

問題反而係有無必要成堆線炒埋一碟咁樣重組,尤其是而家區域重組已經唔會做

最簡單係用返現有車數 81C 87D 281A 三拆五就算,條小瀝源線掃晒河東做埋 81C 落尖沙咀果份。每次只重組一組唔多過兩三條來往類近目的地既路線,資源又唔大幅加減,無論難度同接受程度都會容易好多

而樓主你今次既油尖旺區路線,根本好多位都可以再做少少手腳就能夠斬件上馬,唔需要炒埋一齊做

fb.com/scientisthk2usa/
流星☆雨 發表於 2020-9-2 05:06 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-9-1 14:05
後者我認同的確對大埔看似無咁著數
但前者係應該基本野吧...

前者,好睇居民真正要去既目的地係咪咁集中
如果唔係,用兩條無咁密既路線做一個區分分鐘仲好?

他日再做路線重組,都係改其中一條會易過改全區唯一一條?
趕客路上 理_得你
GU9338 發表於 2020-10-28 11:16 | 顯示全部樓層

sorry,騎劫下本文先

想問下 Snoopy 兄出 part V 時候會唔會考慮執東九線 ?
最近係度思考 82(P)X / 84M / 89B / 80X 呢幾組線點樣執靚
當然不外乎慈沙 / 九商沙既建議
但睇返舊文似乎 89B 唔係想像中咁易郁 , 價錢牌係問題 , 新翠又係問題 , 個位數班次更加係問題 ......

想知下 89B 係 Snoopy 兄觀察同埋心目中仲有冇可塑性
會唔會係建議之列 ?
請用文明來說服我。