hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6) ...
開啟左側

新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6)

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-3 14:14 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-11-2 21:42
同埋我唔認為89B咁難cut線, 佢相對80/80X的獨市位幾乎全是和港鐵對打
依家港鐵做緊車費優惠,由黃大仙鑽石 ...

地區層面就會巴士還巴士
鐵路還鐵路
當然能夠以交換方式處理就最好

其實唔使屯馬線通之前
89B都已經爛左一大半
踢唔踢到佢歸西差在肯唔肯夾硬做

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3bl430 發表於 2020-11-3 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-3 14:07
1.
九東段既然無論如何都塞
亦都無咩方法可以改

1.九東塞車可能已經趕走曬批客, 班早繁客可能唔會因為80開特快美林回程而轉搭80(車程快左但班次同樣亦疏左 而且九東交通大伏),畢竟分拆後的格局和80p有點似

3.仲要考慮埋失業問題(九龍東多back office)
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-8 13:22 | 顯示全部樓層

Part V 新東<>九龍城區/黃大仙區主軸:
分拆75X線,並由82X/84M/85A重組填補聯合道服務

75M: 富善-樂富
主力處理現75X有樂富至鑽石山客源
班次為每9-15分鐘一班
共派車13架

75X: 取消
由75M及275X取代

80M: 取消
由88X/280X加強服務間接取代

82X: 濱景花園-黃大仙(循環線)
不經第一城及愉翠苑,改經石門區
班次加密至全日每10-20分鐘一班
派車數目維持不變

82P: 取消
所有班次拼入82X

84M:沙田圍-九龍城碼頭
延長至九龍城碼頭取代部分75X及85A服務
派車共11架
班次加密至每12-20分鐘一班

85A: 沙田圍-竹園村
預期於屯馬線全線開通後客量將大幅度下降,與89B半合併維持部分服務
班次為全日每30鐘一班
派車減至5架

85B:取消
由85/85A取代部分服務及增設80/87B/88K轉乘85/85A取代

275X:富蝶村-紅磡站
提供大埔來往九龍城區特快及大埔北來往老隧轉車站服務
班次為每12-20分鐘一班
共派車12架

281M: 取消
受影響乘客可乘搭286X線及善用青沙轉車站

286M: 取消
由89C提速及開辦289C(頌安<>觀塘碼頭)取代

85A及85B重組將於屯馬線二期開通後執行
此組建議共削減派車10架

*後續相關建議
74X不停鑽石山
88X或另一火炭觀塘線以穗禾苑為終點站
89C不停石門

GU9338 發表於 2021-1-8 13:48 | 顯示全部樓層

好多走線都好奇怪
想搞清楚係電腦問題定 snoopy 兄有心咁畫先

- 275X 四美街東行 > 龍翔道西行鑽石山站 > 調頭直入大隧 ?
- 84M 鳳德 > 志蓮淨院 > 牛池灣村 > 紅萼樓 > 大隧 ?
- 85A 樂富 <> 雙鳳街 <> 沙田坳邨 <> 沙田坳道上落山 (咁激 ?) <> 竹園 ?

如果新 85A 就當做咗慈沙線,似乎好多位都 skip 起無做
請用文明來說服我。
xdxd 發表於 2021-1-8 13:52 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-8 13:22
Part V 新東九龍城區/黃大仙區主軸:

幾點想講下
一、275X可以考慮下改經黃埔,甚或乎直接由黃埔開出,用E23走法出入,可以吸下黃埔/紅磡道一帶嘅客源。
二、85A無得直接由彩虹道轉入東頭村道版友係咪想經黃大仙總站?
不過呢個半殺線嘅諗頭幾好
三、84M嗰度,如果可以嘅話,不妨考慮下經靠背壟道,天光道、露明道,搵巴士線行下嗰頭,雖則未必有好多客...
紅磡人。
xdxd 發表於 2021-1-8 13:53 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-1-8 13:48
好多走線都好奇怪
想搞清楚係電腦問題定 snoopy 兄有心咁畫先

似電腦問題
因為佢有個word doc
有講詳細走線 似乎冇你講嗰啲問題
紅磡人。
GU9338 發表於 2021-1-9 22:08 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-8 13:22
Part V 新東九龍城區/黃大仙區主軸:

用第二部電腦睇都仲係有騎呢走線
咁我當文字版係最準確既行法

1. 我唔係好明 84M 85A 咁改既意義
84M 搬咗去沙田圍但又做唔低 85A
沙田區內流水無補償 ? 愉翠/愉田 <> 濱景/富安無晒 82X 84M

如果 85A 要同 89B 合併既話 , 咁我傾向九龍段跟 61X 去返九碼就算
起碼仲停得返 89B 有客出黎既黃大仙同新蒲崗
新 85A 既唔行聯合道又唔行龍翔道,啲客應該唔會從兩邊行入富美街搭新 85A

2. 無慈沙線既建議 ?
請用文明來說服我。
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-10 12:06 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-8 13:52
幾點想講下
一、275X可以考慮下改經黃埔,甚或乎直接由黃埔開出,用E23走法出入,可以吸下黃埔/紅磡道一 ...

1.
275X放紅磡站定放黃埔都得
純粹想同85X分小小工
2.
係會經總站附近
打漏左沙田坳道
謝指正
3.
本身都有考慮經露明路同迴旋處調頭
不過做循環條線太長回程班次可能會好差
同埋想留返段流水

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-10 12:28 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-1-9 22:08
用第二部電腦睇都仲係有騎呢走線
咁我當文字版係最準確既行法

頭先check多次
85A係出左事
已更正

要用84M完全做低條85A又似乎太難
對沙田圍來講經第一城變左慢好多
愉翠富安我當89S做左
愉翠濱景係miss左
剛剛先留意到村巴都cut埋
As of now打後既建議都應該無一條線做lee批客
咁可能跟返當初既諗法
84M同82X交換返總站

而家改完既85A某程度上都同原線差唔少
當初有諗過係跟61X出入
不過85系本身最值得留可能係樂富一帶
九龍城碼頭一帶點打都無料到

現階段我推斷龍翔道既客都係附近行過去
行龍翔道要對正條鐵
倒不如入內街吸D唔想行既客

慈沙線我覺得應該留返俾慈雲山自己處理所以係到無份出現

xdxd 發表於 2021-1-10 13:37 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-10 12:06
1.
275X放紅磡站定放黃埔都得
純粹想同85X分小小工

1.275X放紅磡站+經下路其實同85X都係有啲重疊
放黃埔+經全段上路反而好明顯吸到啲新客
仲可以借啲意陰11K
2.
84M方面 嗰段流水其實85+275X都夠食
至於露明道方面 可以考慮掟條線擺盛德街
經天光道/富寧街出入

紅磡人。