hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6) ...
開啟左側

新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6)

GU9338 發表於 2021-1-10 21:36 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-10 12:28
頭先check多次
85A係出左事
已更正

sorry 原來有 89S
存在感太低我都唔記得咗

去到呢度我會問點解會合併 85A 89B?
兩條線重疊位其實唔算多,85A 廣愉一城既客其實有一部分係區內客 (全程客應該大部分比咗 85X),新 84M 亦都做唔到區內客,所以我唔知道呢批客係過俾 82K 定閣下無理到
樂富其實都有鐵,行富美街仲要咁疏,係咪吸到客我會有問號

定係應該合併 85B 89B 會比較理想?
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-12 13:32 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-10 13:37
1.275X放紅磡站+經下路其實同85X都係有啲重疊
放黃埔+經全段上路反而好明顯吸到啲新客
仲可以借啲意陰11K; ...

1.
275X建議係經上路
定係你既意思係出到漆咸道北?

2.
行車時間同放九龍城碼頭未必有差
咁做埋13街似乎更著數
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-12 13:47 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-1-10 21:36
sorry 原來有 89S
存在感太低我都唔記得咗

85A既區內客會由86承接

某程度來講
85A定85B同89B基本上一開始都係無咩關係
只係諗住想留樂富一段客
順手搭住隔離黃大仙
85A/89B本身又係做沙田圍
兩條線都客量唔得
算有夾硬合併既空間
85B都幾肯定唔會揀因為兜埋顯徑即係沙田圍更加肯定無人搭

想留樂富既其中一個原因
係發覺同沙田區來講算係一個比較多出入客既位
雖然係有鐵但價貴又要轉車
對兩邊既非繁買餸/買野客更加有心就條85A

xdxd 發表於 2021-1-12 20:31 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-12 13:32
1.
275X建議係經上路
定係你既意思係出到漆咸道北?

• 你回程經木廠街,但係我覺得經浙江街先落下路似乎好啲
  • 無所謂嘅,我諗嗰頭始終冇巴士經,又唔使塞迴旋處,先提議下
紅磡人。
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-14 12:54 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-12 20:31
  • 你回程經木廠街,但係我覺得經浙江街先落下路似乎好啲
  • 無所謂嘅,我諗嗰頭始終冇巴士經,又唔使 ...

• 呀係copy錯野
    的確係想浙江街先入返下路
    十三街留俾85X做
     樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-6 02:26 | 顯示全部樓層
    PartVI 沙田東九線

軸:
    部分時段分拆80線,連同85A改動分解89B
    89C全日不經石門,新設火炭石門線289X

80: 美林-觀塘碼頭80B: 美林-觀塘碼頭
    因應89B與85A合併及改善六美來往東九的服務,部分時段分拆路線
    往新界方向不停大圍道

班次:
    80B往觀塘碼頭:
    0530-1700/6-20分鐘一班
    80B往美林:
    1500-2230/10-20分鐘一班
    80往美林:
    0540-1600/12-20分鐘一班
    1600-2000/9-12分鐘一班
    2000-0030/15-20分鐘一班
    80往觀塘碼頭:
    0530-0640/10-15分鐘一班
    0900-0010/10-20分鐘一班
    派車增加至27架

80A: 美林<>觀塘碼頭
    加設下午繁忙時間回程服務
    平日觀塘碼頭開: 1755/1815

88X: 駿景園-平田
    改以駿景園為總站
    九龍段走線暫依21-22 RPP修改,並維持按時段途經觀塘道之安排
    走線A上午繁忙時段往駿景園方向加停山尾街站
    走線A往平田改停沙田大會堂/走線B往駿景園改停沙田市中心
    班次維持不變
    派車按RPP建議額外增加至6架

89B: 取消
    由85A改道及80分拆服務取代

89C:馬鞍山市中心-麗港城
    全日不經石門一帶以取代286M
    班次調整至每7-25分鐘一班及取消所有特別班次
    派車削減2架至15架

89D:烏溪沙站-藍田站
    上下午繁忙時間不經恆康街及大水坑,改經西沙路來往馬鞍山路
    非繁忙時間隔班不停大水坑,日後按89C客量情況或全日不經大水坑
    派車數目維持不變

89P:馬鞍山中心<>藍田站
    不經大水坑以及加隔班停彩虹
    服務時段延長至0650-0850單向往藍田站,每3-8分鐘一班
    以及1720-1850單向往馬鞍山市中心,每6-8分鐘一班

補償部分286M服務以及提供市中心/恆安往來九龍灣服務
    平日馬鞍山市中心開: 0720/0740
    平日觀塘碼頭開: 1745/1805
    由89D抽調派車

補償89C不停石門及交換取消80M
    班次為每10-25分鐘一班
    派車共9架

此組建議共削減派車1架
    迎討論

HM3044 發表於 2021-5-6 03:51 | 顯示全部樓層

Ching你個plan真係乾坤大挪移睇到一頭霧水
    天降一大堆資源,睇落就無乜可能
    新田圍照睇九巴應該決定用281+BBI解決;咁其實落山轉287X都入到尖山,唔使刻意拉條全日線上去,繁時整條287P比佢都得
    顯徑要佐敦車一係尖沙咀大循環;一係郁87B,但郁87B太多stakeholder唔易搞
    tszhinchan3 發表於 2021-5-6 08:33 | 顯示全部樓層
    Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-6 02:26
    PartVI 沙田東九線

主軸:

如果89C已經唔經石門,冇必要再開289C,反而保留286M上下繁單向會比較實際,當疏導屯馬綫轉車客。
    89D建議同X89D一齊搞,89D照維持現況,X89D非繁先定30分鐘一班,之後89D逐步減班比X89D

YY487 發表於 2021-5-6 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層
     樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-7 18:18 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2021-5-6 03:51
    Ching你個plan真係乾坤大挪移睇到一頭霧水
    天降一大堆資源,睇落就無乜可能
    新田圍照睇九巴應該決定用281 ...

之後應該會加圖片輔助暫時目標上唔會加大量資源
    應該會係總共5架車以內既事

單做281M變281我就好唔同意
    條82K kick住係到唔上唔落無意思

既然未改既照建議先無咩所謂
    286X新田圍開除左叫做到青沙外
    其實係想補埋取消86A同新田圍<>顯徑既區內客