hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6) ...
開啟左側

新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6)

GU9338 發表於 2020-4-29 09:00 | 顯示全部樓層

1. 72E 都幾密車
72/72A 同時段都係開緊 20/25/30 突然 72E 變到 15
肯定 72 有咁多車比 72E ?

2. 73A 問題 #6 站友都提過下
我個人會選擇 74D 入大學站加分段 + 82D 復辦改路多過 73A 咁改去做呢班客
火炭都算係 73A 半個客倉得返來回各兩班 73F ?

3. 我個人會將 74A 改行大隧多過就咁殺咗佢
閣下搵咗 72 做對外接駁都可以
不過例如過海方面,大隧轉乘應該好過沙中 / 源禾路轉車

4. 272X #8 都有站友提及
拉去富碟效果會唔會好過係太和同東鐵對打 ?
再另外,我個人覺得 271/B/X 都值得執一執去幫下科學園同個青沙網絡 (i.e. 呼應閣下前言)

另外有啲遺憾係閣下建議無提及嵐山交通
我諗個邊都需要 1-2 條對內外路線而唔係倒晒俾 AMS
請用文明來說服我。
SE7378 發表於 2020-4-29 15:02 來自手機 | 顯示全部樓層
其實早年 RDP 有建議過 73A 改行白石角及科學園,但唔知點解最後改唔成 ⋯⋯
SE7378 發表於 2020-4-29 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-4-28 22:53
我一向唔贊成就咁殺 72A
因為咁樣等同要 75K 永世行工業邨(同舊墟)
而你條 72E 咁樣兜, 我覺得對工業邨嚟講 ...

其實依家搭緊 75K 工業邨 <> 大埔墟站 一段係咪多數駁鐵為主?
LAK2 發表於 2020-4-29 16:20 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-4-29 09:00
1. 72E 都幾密車
72/72A 同時段都係開緊 20/25/30 突然 72E 變到 15

3. 留74A並改行大隧,隨時可以做埋小瀝源73A果份
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-29 18:40 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-4-28 16:41
馬鞍山當然支持 86C 286C 並存啦,
左擁右抱美滋滋,只係他日累鬥累,老九唔知點。

當然地區人士見到兩線並存係開心
不過苦在而家86C既客身上
所以點都一定要再執

如果直入太子同旺角既走線
相信唔會慢過而家72X
至於九龍塘客本身真係少
而部分旺角唔願行既客機會shift過去青沙轉車既
271既容量亦都食得落

272X放到去太和都係劍指青沙轉車
而大埔北就可以交畀271E直出處理

之前客量更多既大窩西都係做類似野
我諗地方人士都知線多但條條都疏實都冇用
只係之前一直都係直接攞走D線
而無其他野改善先堅決反對

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-29 18:47 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-4-28 19:59
條73A都係同小巴佬打得太正, 就算經大學站慢5分鐘都係咁話, 要再搵位兜先避到小巴佬口實,  由其是班車開全 ...

大學站同北區反正都係806A做唔到
806A山上客兼做緊科學園
都有少少唔同既

關於大埔工業村既問題或者會係之後提及
不過的確冇諗過相關問題
始終只係星期六日問題再加埋有75K既情況下相信會有空間再改

另外提及既轉乘問題
容後全份建議寫好後再睇下點處理

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-29 18:56 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-4-28 21:45
幾點意見/提問
1.埔公有没有醫院線保償(巴士,小巴都得), 可順便做大埔北/大學站(經優景里)[留意小巴28K和81 ...

1.
暫時唔會有
如果落到區一定要有補償既可能開73H玩玩
小巴既話會有你講既問題所以唔會考慮
同埋郁小巴真係好大難度

2.
其實中大本身有唔少客

只係而家得東鐵線做到
當然可以唔經既
本身係想做多跨區兼區內客

3.
73F亦可經白石角
只係本身想留多兩班畀埔公做通勤塞住把口

4.
唔知幾耐後既篇幅將提及

5.
之前既版本只係272X會做大埔<>青沙
冇271E既存在
不過近幾年大埔北直出市區線同大埔西九特快線都有呼聲
就串起埋一齊做
始終兩條線serve緊唔同位就唔會太多既
個人覺得大埔市既線最好唔同白石角有關
否則都係趕客收場

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-29 19:14 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-4-28 22:53
我一向唔贊成就咁殺 72A
因為咁樣等同要 75K 永世行工業邨(同舊墟)
而你條 72E 咁樣兜, 我覺得對工業邨嚟講 ...

當然工業村lee個位總要搵條線食左佢
之後應該會搵條線入去/開條線放埋畀75K走
至於72E其實只係比起72A兜多少少
而家批通勤客既然受得72A既
咁72E應該都可以

運頭塘暫時以272E經一經
同埋加開而家有既74X特班作為補償

點解271E唔係去尖咀有一主因
本身既然而家已經有271
條271E放落去尖咀但271都係唔郁得
咁倒不如放落成個大埔市都仲未出現既服務
或者吸引力會更大

272X係刻意唔做奧運站
因為經君匯港其實真係好慢
不過亦可以選擇經
放太和就為左青沙
太和<>旺角預左無得做

嘔兩架車係因為for之後建議會用
至於D車係唔係屬於大埔之類既問題
例如72A/74A咁沙田都有份
咁留返1-2架係沙田都合理

所以出建議既時候會盡量先做一D關連性較低既去做
當然有D我係真係未揀好既

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-29 19:28 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-4-29 09:00
1. 72E 都幾密車

1.
早繁入新界方向都係其他線抽車做應該唔會太難

2.
74D lee D怪物就唔再加野畀佢住先
82D我個人唔睇好除非再加長路線
既然如此73A入一入學其實又唔太過份

而火炭來講
我暫時睇都係上下繁先有客到
城東唔過河入大埔lee part我會堅持
火炭真係有需要既我會再諗諗點搞

3.
除非埔公係主力保74A
否則而家客量頂盡上30分鐘一班但都唔吸引去做轉車

4/5.
272X上面有回覆就先略
白沙角現階段未有考慮青沙線問題
始終好難做得密些少既情況下

甚少人咁揀佢去轉車
嵐山都係類似情況
不過全日區內線可以諗諗
但實際上對住條小巴又真係好難打

GU9338 發表於 2020-4-29 22:37 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2020-4-29 16:20
3. 留74A並改行大隧,隨時可以做埋小瀝源73A果份

74A 仲係半個鐘班就絕對有能力剷走 73A 去其他地方 ,
一個鐘班就無乜可能放得走 ...

請用文明來說服我。