hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6) ...
開啟左側

新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6)

S3BL100 發表於 2020-4-30 22:40 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-4-30 10:47
依樓主方案,如果想避開城巴條 B8,
新 73A 只要大學站後行返火炭,唔去石門就得,
但 806 系綠小真係好 ...

師兄你提到 86C 286C 89S,提醒左我一樣野

就係唔一定要用樓主既 73A 去食半條 82K,直接延長 89S 入新田圍都得,仲可以取代埋 86C 來往新田圍至馬鞍山既功能⋯

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-30 22:45 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-29 23:12
其實我好相信埔公點都會死保條 74A

講真 72 一條做密車轉駁,原則上其實唔係有咩問題,不過唔係唯一選 ...

當然72+74A亦可以做一個鐘4班車
不過回程完全夾唔到班次係大問題

唔做大埔北方面
當然我都覺得或者會有阻力

不過問題在於72A既客量又真係顯得那過
暫時心入面諗緊W3會唔會係出路

至於日後會唔會再有大重組
我覺得好在於當權者幾時屎忽痕就會大搞
某程度亦想帶出近幾年既小修補模式重組係好大問題

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2020-4-30 22:46 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-4-30 14:17
我 N 年前有個建議, 用一部車做工業邨
https://docs.google.com/document/d/1Q7SEX-6Yi4TYPbeSETeOSfo7-j ...
西九龍特快係咪大埔北最需要嘅嘢?
點睇都係去尖沙咀多人用啲
兼且用青沙轉車站睇,而家已經夠多西九龍線
加條尖沙咀線對轉車站效益更多
大埔南有 W3, 其實 271 可以直接縮去麼地道都得

其實如果單靠沙田可以砌多條尖沙咀轉車線既話(搵 81C 281A 去搞,拆條小瀝源城河東尖咀線?),大埔北唔一定要併尖沙咀,反而可以考慮併而家無全日青沙線既葵涌區,幫手分流 73X

我自己諗緊既方案係

富蝶 - 富亨 - 富善 - 新興 - 白石角 - 青沙 - 葵涌道

或者

富蝶 - 富亨 - 新興 - 運頭塘 - 青沙 - 葵涌道

最遠可擺石籬或者荃灣

當然做法好多,唔係事必得一種做法

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-30 22:55 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-4-29 23:16
咁 86C/286C 堅係要執嘅,
但馬鞍山美夢達成又唔會咁易鬆口,再加上亞公角個位素來麻鬼煩,
似乎九巴都唔 ...

點解272E無全日既
其中一個原因係如果72完全無晒西九客既
大埔<>沙田段客量會顯得好唔平衡

當然如果72唔使做埔公主力既就無以上原因
不過再推落去既好多野會推翻
咁就可以係另一個version

大埔道我覺得本身條路唔慢
同埔公或者大窩西支路好唔同
所以唔一定要趕剩一條線

73B/74D未有諗頭
大埔工業村方面今日pop-up既idea係同鳳園夾一夾
不過都應該會係part6-8既事

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-30 23:12 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-4-30 14:17
我 N 年前有個建議, 用一部車做工業邨
https://docs.google.com/document/d/1Q7SEX-6Yi4TYPbeSETeOSfo7-j ...

某程度上我覺得大埔工業村lee個位已經係放棄到底既狀態
當然老九無抽走所有服務或者係證明尚有阻力唔可以完全唔做
不過會唔會按時段開幾班區內車已經搞掂問題亦唔奇

At this moment
我同意100兄既74C可以做
夾埋夠資源既會抄考

W3一日只係做到西九龍站既
都唔可以叫取代到廣東道兩站既服務
咁271又的確真係郁唔到
青沙尖咀按計劃會有多一條線去做

奧運站既想快可以272X
想係正總站搭既有271E
大角咀班客又唔使行咁遠先搭到車

我覺得so call算acceptable
當然真係好需要既停返都得

S3BL100 發表於 2020-4-30 23:30 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-30 22:45
當然72+74A亦可以做一個鐘4班車
不過回程完全夾唔到班次係大問題

回程夾唔到班次係大問題,但基本上影響較大既係下繁塞車時段,非繁仲可以透過調整九龍一邊開車時間去解決。好多野好難做到完美,總要睇下點取捨,一條線做晒但覆蓋唔到個別地區,定係兩條線做但換來班次唔夾

72A 客量的確唔理想,但條線本身係有唔少可塑性,包括可以同其他線合併(我揀左 74A),而安祥路有 72 前提下,亦有空間改路,更深入大埔北

當然 W3 做區間特快都係一條出路,W3 可塑性亦好高,但要走埋入富亨咁遠應該就幾難。再者我會問多個問題:W3 一條線做晒北區大埔沙田,係咪理想?

所以你或者會明我點解會將 W3 咁拆⋯

Freezewinter 發表於 2020-5-1 15:05 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-30 22:40
師兄你提到 86C 286C 89S,提醒左我一樣野

就係唔一定要用樓主既 73A 去食半條 82K,直接延長 89S 入新 ...

89S 本身用緊 89D 既車行,延長去新田圍即係要 89D 放多幾架車去 Keep 返班次,仲要行晒成段銀城街先 Cover 到 82K 服務範圍;至於 73A 去唔到小瀝源,都係唔足以取代 82K

( 同埋 86C 係後來唔知點解停埋新田圍邨,先搞到多左個新田圍 — 馬鞍山既獨市位 )

仲有 82K 係新田圍去大圍既唯一區內線,就算取代新田圍至黃泥頭一段路,都係要砌多條線 Cover 番美林至新田圍一段
SE7378 發表於 2020-5-1 22:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-30 22:55
點解272E無全日既
其中一個原因係如果72完全無晒西九客既
大埔沙田段客量會顯得好唔平衡

其實埔公接駁最重要都係要落到去沙田市中心啫,
所以無論係師兄條 72 定 S3BL100 兄條 74A 都無所謂,
而若要四條剩一條去做主力,個人比較偏向做大 74A,
一來如 GU9338 兄所言多個大隧口,方便過海客轉車,
二來埔公接駁由 $9.6 加到 $9.9/$10.5,九巴又可以收貴少少,
三來有利長遠大埔同源禾沙市(加埋火炭)出西九分家,
等大埔人唔使再慢碌埔公、沙田同金山去西九,又方便進一步重組 86,
但一來金山一下子得返條 81 唔知會點,
二來,九巴肯唔肯放棄 $9.6 河西來往西九先 ⋯⋯

至於開新線取代 75K 大埔工業邨一段問題,
其實來回兜埋入嵐山都可以(變相 72C 全日),
但之前 72C 擺嵐山都被 AMS 打殘曬先拉入大美督,
嵐山駁鐵巴士似乎都無咩生存空間,反而開條類似 71B 嘅東西會有得做 ⋯⋯
iseen 發表於 2020-5-2 19:56 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-5-1 22:49
其實埔公接駁最重要都係要落到去沙田市中心啫,
所以無論係師兄條 72 定 S3BL100 兄條 74A 都無所謂,
而 ...

搵條埔工經大埔墟線搭單做鳳園加雙向分段應該係最好方法我本身個72A 建議就係拉72A落埔鐵同鳳園兼加密到15分一班, 取代埋75K 同 73A

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1169530-1-1.html

S3bl430 發表於 2020-5-2 21:10 | 顯示全部樓層

大埔公路果邊, 其實可以諗下72改行青沙小弟的建議↓↓

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1168901-1-1.html

至少沙田去長沙灣繁忙時段客量無憂(下繁用大埔價打劫沙田客),而72必然慢過272E的情況係有利272E大部份時段全日
錯字連篇