hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6) ...
開啟左側

新界東路線重組計劃(20210506 Update to Part6)

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-5-4 14:54 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-5-3 17:33
1. 85K 拉到咁長但仲係 $5.1
實行機會都幾細
不過大致上同意美林 - 馬鞍山值得做

1/2
當然里數上絕對有加價空間
加價就無可能過到關
加雙向分段就大量人要拍卡就好唔方便
不過有個好大誘因係可以大幅走資源
80K+85K老九點計無損失
88K就真係會收少左錢
如果可以既就愉翠開出就收返$5.1再加分段係源禾路
咁就無咁"傷"

3.
咁又唔算全投降既
寧願專打沙中咁解
計落速度同票價咁先有得打
相反第一城<>黃泥頭
65A有分段,貴少少仲有804雙重車海

4.
第一城有多條73A
山上之前對82K就唔多理

(當然而家環境唔同左就難講D)
後備來講會係送車落89S拉埋去沙田圍

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-5-4 14:56 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-5-3 18:07
86K同89S竟然冇份重組…

89S其實我覺得無咩好搞
最多可以行返逆時針

86K拆86S既位
暫時心水由另一條對外線兼lee個區內function所以唔郁86K

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-5-4 15:24 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-5-3 21:17
大埔工業邨通勤其實應該用廠車搞掂佢
我覺得 75K 現時角色係執雞,主要做冇廠車服務大埔市鎮嘅工廠來往各 ...

271係尖咀既站廣東道同彌敦道接近對稱
除非想確保一定有位坐
上落人數有差反而我覺得係好多線都係咁
就算其他例如81C/281A之類咁
尖咀回程客係遠多於去程客
我覺得係本身客流量問題

倒返轉我會覺得
尖咀用青沙或許會有優勢
不過問題在於新東好多區本身都已經有直車出入尖咀
仲要條條線都相對地密
行窩打老道既三條線亦唔算好慢
效果未必真係絕對地理想
當然我都同意西九有好多條青沙線
而油尖旺係相對較少
不過我會希望油尖旺既青沙線係頻密多於線既數目多

另外我覺得疏車快線要疊住密車慢線絕對唔係好事
而家幾個例子都係出事

如果72做轉乘角色既話
市中心絕對係一個轉乘大站

SE7378 發表於 2020-5-4 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-30 22:40
師兄你提到 86C 286C 89S,提醒左我一樣野

就係唔一定要用樓主既 73A 去食半條 82K,直接延長 89S 入新 ...

其實我原本都想拉 89S 入新田圍代 82K 威院段及 86C 馬鞍山段,
但見到樓主條新 73A,個人覺得咁樣食半條 82K 係相當理想,
新田圍用馬鞍山車換返北區、大埔、中大同石門車應該更易接受,
比起將條吉車遊街嘅 89S 拉到無雷公咁遠更能改善新田圍服務,
長遠方便分拆馬鞍山西九真特快,將 86C 縮去富安花園,
用頭站有位坐兼行少左爭取亞公角支持 286C 變返兩味兼改入 77 區。
Freezewinter 發表於 2020-5-4 16:50 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-5-4 13:24
所以我話改 80K 行車公廟路及獅子橋,不經美林,
但來回仍然繞經大圍站,只係唔想 80K 同 88K 再重疊。

翠田街 — 大圍街市/美林就冇咁方便,要睇乘客肯唔肯行去大圍站搭,或者轉用 88K
Freezewinter 發表於 2020-5-4 17:22 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-5-4 14:27
1.
不過so call多左沙田醫院直車
威院亦都係可以係附近上88K

1.
積輝街個站,如果係轉東鐵出市區肯定方便得多;但去其他月台既時間可能會慢過依家個站,因為要又上又落

2.
新田圍 — 小瀝源會有咩補償?可能都有學生會來往呢兩區返學

( 新田圍行去搭 85A 86 太唔方便 )

上水泉澳未必快過入沙市,甚至可能慢少少;同埋行水泉澳要大上大落/兜大圈,觀感亦唔好
同埋 82K 本身係服務新田圍為主,如果想完善水泉澳既區內服務,應該從 288B 288C 兩條線重組

3.
連駿洋邨都特地開 285 接駁市中心,而唔係搵 80M 或 81K 兜入去就算
為何駿景園/樂景街連區內線都冇,而要對外線做埋?
當初既對外線 248P 最後都冇左

而且駿景園總站空間,放唔到幾多條對外線,倒不如一條區內線專注接駁市中心
起碼市中心基本上有齊晒唔同區既對外線

其實就算唔延長 283,依家都已經有四條全日線做到大圍 — 市中心/源禾 ( 80K 81 85 88K )
所以多一條問題應該唔大;而且 283 係六美既站位方便過上述四條線

S3bl430 發表於 2020-5-4 21:34 | 顯示全部樓層

Freezewinter 發表於 2020-5-3 13:33
1. 80K/85K
翠田街冇左醫院直車,可能會反對,而新 85K 唔入大圍站都可能成為反對理由;同埋延長會唔會有 ...

如果小巴28K肯經返禾輋瀝源,加上小巴814,我覺得駿景園真係唔需要一條全日巴士線

皆因港鐵已cover 大圍和顯徑站
88K火炭段一直比我個感覺係客量稀少,居民較經常坐小巴
錯字連篇
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-5-4 23:54 | 顯示全部樓層
Freezewinter 發表於 2020-5-4 17:22
1.
積輝街個站,如果係轉東鐵出市區肯定方便得多;但去其他月台既時間可能會慢過依家個站,因為要又上又落 ...

1.
除左入馬鞍山要上落一次外
其他都冇問題
時間上而家80K個站位行入火車站都要時間
我自己就覺得應該無咩分別

2.
新田圍<>小瀝源暫時只考慮BBI補償
返學時間可以考慮加1-2班返學車
陣間會補返

沙中其實都係要原地轉圈
兩者所用既時間亦無咩分別
不過既然唔少板友都唔支持
都可以改返直去

3.
81K唔兜得駿洋je..
其實既然兩者都可以提供到相關服務
區內線定區外線去做分別係唔係真係咁大?
當然論服務穩定性會差D
但兩條線夾埋班次較密下可以抵消
248P當年客量唔差
而家再加埋人口增加都係正火炭站
有區外線既意義比專注接駁市中心低嗎?

Freezewinter 發表於 2020-5-5 15:30 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-5-4 23:54
1.
除左入馬鞍山要上落一次外
其他都冇問題

3.
駿景園總站既空間實在有限,放唔到幾多條對外線,依家 88K 一條全日線都好似用晒所有空間

而且整對外線亦好容易同現有路線重疊,除非係現有路線延長
加上需求同樣有限既情況下,有條區內線接駁市中心轉車都已經夠
SE7378 發表於 2020-5-6 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-5-4 14:36
288轉左走應該都只會多幾分鐘時間
但係星期六日可以穩定D
同埋落山可以停正火車站係重點

新田圍經水泉澳去源禾又未必用多左時間,問題反而係觀感,
例如以博康起計,上山去水泉澳後落山先轉去多石,
無幾耐竟然去番沙田圍站附近,已經可以令乘客覺得好兜 ⋯⋯