hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議234X改尖東黃埔特快, 30X改去九龍城碼頭 ...
開啟左側

建議234X改尖東黃埔特快, 30X改去九龍城碼頭

將軍澳特快 發表於 2020-5-1 01:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

荃灣234X同30X都係行彌敦道, 美孚至油麻地完全overlap, 建議234X改行三幹做特快並改總站至黃埔如下: 三幹 --> 連翔道 --> 柯士甸道 --> 彌敦道 --> 梳士巴利道 --> 紅繞 --> 紅磡道 --> 德安街 --> 黃埔花園

同時因234X去黃埔, 30X改去九龍城碼頭

歡迎討論
xdxd 發表於 2020-5-1 14:00 | 顯示全部樓層
一 紅磡道唔左轉得入黃埔 所以8P淨係單向入
二 230X取代30X某程度上解決咗呢個問題
但係厹真係要諗諗30/234/238X係咪真係要慢慢碌晒彌敦道 同下面比真係唔夠玩
 樓主| 將軍澳特快 發表於 2020-5-1 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-5-1 14:00
一 紅磡道唔左轉得入黃埔 所以8P淨係單向入
二 230X取代30X某程度上解決咗呢個問題
但係厹真係要諗諗30/ ...

咁尖東後跟230X去黃埔啦唯有

230X只有繁時有,停埋旺角真係不得了,而且做埋西九龍站去黃埔又得
Ricky403 發表於 2020-5-3 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層

30X/234X荃灣區唔係疊實哂,直接改快有一個小區會無咗低地台車去深水埗,之前30X已經衰過一鑊
正如唔會因為69X/265B美孚至旺角重疊,就踢69X上西九龍走廊
 樓主| 將軍澳特快 發表於 2020-5-3 15:50 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-5-3 14:00
30X/234X荃灣區唔係疊實哂,直接改快有一個小區會無咗低地台車去深水埗,之前30X已經衰過一鑊
正如唔會因為 ...

就係因為就小區所以有咁多線, 荃灣可以搵荃灣西站或附近做轉車站, 設免費BBI轉車咪得?
xdxd 發表於 2020-5-3 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2020-5-1 22:15
咁尖東後跟230X去黃埔啦唯有

230X只有繁時有,停埋旺角真係不得了,而且做埋西九龍站去黃埔又得 ...

停旺角有咩問題???? 經西九站仲衰

根本30X經西廊解決到問題 唔明點解拉234X落水
 樓主| 將軍澳特快 發表於 2020-5-3 18:12 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-5-3 18:07
停旺角有咩問題???? 經西九站仲衰

根本30X經西廊解決到問題 唔明點解拉234X落水 ...

我有諗過, 但一經西廊油尖旺深水埗都去唔到, 變左民居地方去民居地方咪冇客?
xdxd 發表於 2020-5-3 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2020-5-3 18:12
我有諗過, 但一經西廊油尖旺深水埗都去唔到, 變左民居地方去民居地方咪冇客?
...

究竟你知唔知30X而家點行…
再者 改行西廊只不過係飛長沙灣道 太子(只限北行)
都唔會飛旺角 油麻地
紅磡↔長沙灣道有6C 荃灣↔長沙灣大把選擇 少一條30X有咩問題?
樓主似乎唔係咁清楚30X啲客咁…
Ricky403 發表於 2020-5-5 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-5-3 19:34
究竟你知唔知30X而家點行…
再者 改行西廊只不過係飛長沙灣道 太子(只限北行)
都唔會飛旺角 油麻地

趙恩來肯定反對就咁改30X上西九龍走廊
要搞30X,必須有新增資源拆一條荃威深水埗線
但條線兜咗如心都冇加過班,除非吞併到其他線,前景如何可想而知

234X因為西約有紅小同40,本身又多車行全日,拆到234P全日機會大啲
但係234P/X本身荃灣段比較短,拆234P全日同旺佐紅小對打而半放棄深長荔,有934先例唔清楚客源夠唔夠,始終234X唔及68X多客
如果拉去深井,深井都係搭52X出旺角平啲抵啲,好難擴張有效服務範圍

西約如果同深井做尖沙咀特快會更有作為,但就會同30X個情況一樣,需要新增資源
AVD1 發表於 2020-5-6 13:33 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-5-5 12:01
趙恩來肯定反對就咁改30X上西九龍走廊
要搞30X,必須有新增資源拆一條荃威深水埗線
但條線兜咗如心都冇加 ...

所以根本兩線自行分拆機會極低。

我自己個人認為要搞點都要拉一拉埋其他區去搞
西約要特快線出尖沙咀就要拉埋深井去做,即 261B 經麗城版本,過麗城後直出市區。
荃景圍個邊點都要拉埋荃灣市區做,230X 可以考慮跟上年 RPP 個模式去做全日。

至於短線,即現有 30X + 234X 兩線根本就應該諗辦法合併之後縮去西九龍站算數。
LJ7006 = MF5119 = AVD1