hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 259D塞車問題導致車程慢過搭鐵?
開啟左側

[報刊新聞] 259D塞車問題導致車程慢過搭鐵?

Anonymous 發表於 2020-5-9 19:28 來自手機 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2020-5-9 19:21
碼頭都有962系

好多人都覺得只有全日962G+延長去銅鑼灣先收貨
btw,想坐就慢,想快就轉+企,睇下自己點取捨,亦唔駛幫城巴兜生意。又想快又想舒服,兩繁先可能有
E21A 發表於 2020-5-9 19:35 | 顯示全部樓層
中環到屯門渡輪就算真係開,都應該唔夠噴射船行。
行車葉船的話,以最高速25節行,都要差唔多45分鐘,冇咩優勢
天空之神 發表於 2020-5-9 20:24 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-5-9 18:38
咁應該叫人搭59A而唔係谷班58M轉59X既人出黎? 另外58M係唔係真係有加車都係問號, 冇左59A而多左堆做數車 ...

所以咪 59AM 要合併做返密,同埋流星 59A 已經係浪費

.
shakugan2005 發表於 2020-5-9 21:03 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-5-9 20:24
所以咪 59AM 要合併做返密,同埋流星 59A 已經係浪費

59A依家都冇合併? 59M依家都唔密? 係今日搭巴士要半個鐘一班以上既年代59M好密嫁啦! 只係怪D人搭58M後唔鐘意係荃灣轉59M而鐘情於轉車站
天空之神 發表於 2020-5-9 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-5-9 21:03
59A依家都冇合併? 59M依家都唔密? 係今日搭巴士要半個鐘一班以上既年代59M好密嫁啦! 只係怪D人搭58M後唔 ...

或者可以咁講,直接搵 59A 重新全日化食 59M
用返本身 59A 59M 資源(59M:23 輛 + 59A :9輛)當做足 140 分一轉,唔計柯打已經做到 4/5 繁時一班,以上唔收車情況下,已經足夠清屯轉班客
(當然,個人期望抽到車出黎去其他更有需要地方,而非單靠屯轉轉車)

留意返今時今日 58M 都只係講緊 35 掛牌車
67M 更加只係得 21 車

別忘記以前 59A 上繁本身就有 3-9 分既運力
就算開左屯轉都有 6-8 分

長遠除左要合併運力避免返屯門方向浪費
仲要用 259E 既果幾部車,開 263E 分流來往沙田同碼頭區,同時利用轉車站洗牌,幫手清客返屯門碼頭區

天空之神 發表於 2020-5-9 23:33 | 顯示全部樓層

其實龍門路龍逸邨果個站
應該考慮比 57M 66M 258D 停埋,然後轉線返出青雲路
咁就應該減輕到部分59M 59X 於轉車站既壓力,甚至分流左部分 259D 客過去
亦都可以方便到南豐工業城既客
組成返一對站

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Fredhui + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

.
shakugan2005 發表於 2020-5-10 00:10 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-5-9 22:42
或者可以咁講,直接搵 59A 重新全日化食 59M
用返本身 59A 59M 資源(59M:23 輛 + 59A :9輛)當做足 140 ...

果陣59A就算上繁返屯門都開6分鐘一班去運返D車返屯門, 依家寧願私牌算! 依家59A/59M未合併左比你睇但事實上59M係冇加班度, 只係象徵式加左一兩架車但反而因為上落客時間長左而減班, 仲比你開返去葵涌既59A唔係真係以為九巴會開足返現有派車掛? 咁想去沙田不如開D荃景圍天橋直上象鼻山路既特快線比人係荃景圍天橋轉車, 咁荃灣又受惠屯門又有車受惠
天空之神 發表於 2020-5-10 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-5-10 00:10
果陣59A就算上繁返屯門都開6分鐘一班去運返D車返屯門, 依家寧願私牌算! 依家59A/59M未合併左比你睇但事實 ...

自己睇下早繁下繁屯轉同城隧轉車站條 263 隧發生咩事啦

平衡唔到屯轉以東同以西既客,比你多多車都唔夠做因為屯轉開之後搶返黎既客

同埋唔好借 D 姨打劫屯門區資源做荃景圍
本身 263 都爆瀉
shakugan2005 發表於 2020-5-10 00:36 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-5-10 00:27
自己睇下早繁下繁屯轉同城隧轉車站條 263 隧發生咩事啦

平衡唔到屯轉以東同以西既客,比你多多車都唔夠 ...

咁48X荃景圍天橋直上係唔得既, 再唔係48P都唔應該去沙咀道打個圈, 反而234C就可以開上象鼻山路!
Anonymous 發表於 2020-5-10 00:44 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-5-10 00:10
果陣59A就算上繁返屯門都開6分鐘一班去運返D車返屯門, 依家寧願私牌算! 依家59A/59M未合併左比你睇但事實 ...

263係成個屯門唯一接駁沙田嘅線,唔該唔好拎263黎玩。停荃景圍觀感差(如果263落荃景圍不如去眾安街轉49x好過),同埋cut咁多線都唔安全