hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區交通及運輸委員會二零二零年第三次會議議程 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 西貢區交通及運輸委員會二零二零年第三次會議議程

RH7685 發表於 2020-5-14 04:47 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-5-14 08:40 | 顯示全部樓層
我唔同意e22a行屯赤。補充番一點,e22a係逆屯公通勤嘅方向,塞就肯定冇順通勤方向咁塞,但不時兩邊都有交通意外。

其實如果唔用258p嘅屯門定線,拉入將軍澳相信會短過e22a。當然,如果屯將線全日只係行vip至屯門站,唔知將軍澳人收唔收貨
poondriver 發表於 2020-5-14 09:18 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-14 04:37
其實如果E22A改經屯赤+六幹會令司機頂唔順,咁258P全日拉入將軍澳係仲大獲wo......

要停黃大仙沿線、塞 ...

冇錯 258p定線一樣係咁痴線 而且冇作用
要開線就要攪清楚2邊要咩 冇記錯屯門要既係方便入工業村既車 將軍澳就相信係方便入去飲茶食飯搵好姊妹行街
而2邊都有轉車站 根本唔需要兜晒全個區 尤其係屯門

我會覺得屯門跟62x 或者59x出城就夠 但屯市個站一定要停 其他地方就屯轉解決 將軍澳出就出觀塘轉返258/9d
屯轉之後就東九只停黃大仙 然後有2個選擇 跟290行山入寶林坑口 or 挑戰觀塘道一站不停直飛到將轉再經坑口入工業村
為免個垃圾將轉冇用 其實後者應該會好d 但就要塞觀塘道了
ViviTse 發表於 2020-5-15 04:39 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-5-14 09:18
冇錯 258p定線一樣係咁痴線 而且冇作用
要開線就要攪清楚2邊要咩 冇記錯屯門要既係方便入工業村既車 將軍 ...

我個人睇法係開咗六幹之後,如果開架屯門<>將軍澳嘅巴士,應該行六幹而唔會再塞落觀塘道。

原因係屯門去觀塘嘅巴士太多(除非果架新線專做屯門未有直車去觀塘嘅新發展區啦),
硬要塞落觀塘道只會 一來慢,二來往觀塘方向貴幾蚊趕客,所以我偏向六幹直入屯門嘅。

而至於閣下認為經坑口&康城入工業邨(而非好似E22A咁兜晒成區)更乎合客量需求,
呢方面可以再探討嘅,但如果特登去黃大仙停一停(變相硬食觀塘道)又唔停觀塘似乎唔太理想。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
3bx 發表於 2020-5-15 08:08 來自手機 | 顯示全部樓層
以資源運用計算,拉62X到將軍澳,以A29走綫方式,經將軍澳轉車站到坑口、寶琳就最好。一來全程收費可以不用加,及可以加強屯轉、將轉的功效
Phoenix 發表於 2020-5-15 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層
如果拉62x入將軍澳,那繁時就要開2-3班62P補償安友屯中去藍田油塘的客
Anonymous 發表於 2020-5-15 12:36 | 顯示全部樓層

3bx 發表於 2020-5-15 08:08
以資源運用計算,拉62X到將軍澳,以A29走綫方式,經將軍澳轉車站到坑口、寶琳就最好。一來全程收費可以不用 ...

利申屯門人先

62X其實唔經屯轉,經將轉冇問題,但只做坑寶又唔多收貨,因為290系轉車其實唔慢,做埋將南尚德好啲 (290x半個鐘一班仲要經安達)。

ViviTse 發表於 2020-5-16 17:18 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-5-15 12:36
利申屯門人先

62X其實唔經屯轉,經將轉冇問題,但只做坑寶又唔多收貨,因為290系轉車其實唔慢,做埋將南 ...

原則上62X拉入將軍澳係可以盡用資源嘅,但可能要擔心司機頂唔頂得順(esp塞車果陣)。
加上62X轉98A可到康翠,轉10M可到寶琳,轉102可到坑口,轉296A可到市中心,轉E22A可到將南,轉98可到環保大道。

拉入將軍澳只係令轉乘價格變合理水平、同慳轉車果程,但全程車費會提升、司機未必頂得順等。

所以我會傾向屯將線係行六幹嘅,以免司機太辛苦。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆