hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區議會慈雲山交通工作小組第一次會議進展報告 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 區議會慈雲山交通工作小組第一次會議進展報告

天空之神 發表於 2020-5-13 07:31 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-5-12 13:28
入沙田唔係大老山就係獅子山,
繁忙時間搭巴士就係塞車,想唔塞咪保鐵囉

唔想塞車咪慈沙直出水泉澳,既方便又快捷
.
巴士的膠 發表於 2020-5-13 07:55 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-5-12 12:56
呢樣野都係交俾2F/3C做啦
205M如果真係黃大仙開嘅 要兜到橫頭磡先有路落返龍翔道 ...

依家天宏天馬都無區內線來往黃大仙,如果西段經正德街、東頭村道、鳳舞街、馬仔坑道、竹園道、獅子山道落返龍翔道東行,咁調頭段都可以有所作為。
andy92 發表於 2020-5-13 09:14 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2020-5-13 07:55
依家天宏天馬都無區內線來往黃大仙,如果西段經正德街、東頭村道、鳳舞街、馬仔坑道、竹園道、獅子山道落 ...

211, 大成街有 52 小巴
流星☆雨 發表於 2020-5-13 12:48 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-5-12 23:15
如果果段流水真係咁重要既話,可以搵 82K 改路去補

另一個選擇係類似當年 RPP 84M 一線走天涯,兜上廣源 ...

小巴點都好過拖82K落水經多6盞燈

806A已經cover到
甚至應地區訴求開架小巴 濱景 - 碩門邨 - 綠怡/黃泥頭/恒大
都好過令到82K更加難重組
趕客路上 理_得你
S3BL100 發表於 2020-5-13 22:50 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-5-13 12:48
小巴點都好過拖82K落水經多6盞燈

806A已經cover到

唔係師兄你提醒,我真係完全唔記得左條 806A⋯

咁講,我其實覺得濱景往來廣源唔係好需要有巴士替代品;但如果要改 82K,我既諗法係黃泥頭方向,第一城後改左轉小瀝源路,右轉大涌橋路,然後直接經石門迴旋處同大老山公路返黃泥頭,時間應該唔會同而家差太遠

而我同意 82K 係應該拉埋來同其他線重組,上面 10598C 提到同 89S 一齊搞亦係正路,我都有過類似諗法

唔離題太多,但 82K 其實最需要有直達車做既組合係以下幾個:
1. 新田圍 - 四美
2. 新田圍 - 威院
3. 四美 - 沙角博康

再其次少少,四美 - 廣源都可能需要有直車

只要做到呢幾個位,82K 鍾意點改都得,而我認為呢三個位唔係事必要同一條線做晒

fb.com/scientisthk2usa/
Freezewinter 發表於 2020-5-13 23:19 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-5-13 22:50
唔係師兄你提醒,我真係完全唔記得左條 806A⋯

咁講,我其實覺得濱景往來廣源唔係好需要有巴士替代品; ...

除左唔經田心街之外,個人認為 82K 冇太大必要重組
始終 82K 係半條醫院線 + 獨市位又多

而且班次先得 30/35 分鐘
為左取代呢條線而大費周章地改其他線,感覺唔係咁必要

kingprowm 發表於 2020-5-16 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層

286 M 應該都係巴士迷教議員去建議延長上去留線,否則慈雲山議員識唔識有呢條線都成問題,但慈雲山居民都會寧願要條直達沙田市中心線多過要馬鞍山線
RH7685 發表於 2020-5-16 15:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-5-16 18:02 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-5-16 15:36
唔會唔識
113佢哋都識

搞113不如搞302回程同全日雙向
前荃葵青區居民