hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 水上的士服務詳情
開啟左側

水上的士服務詳情

Ohm 發表於 2020-5-9 19:17 | 顯示全部樓層

EE9255 發表於 2020-5-9 01:12
有冇人同我一樣以為「水上的士」即係可以自己隨時包隻船去邊個碼頭都得

我都有咁諗過
但上網搵下water taxi就知唔一定係等同taxi
https://en.wikipedia.org/wiki/Water_taxi
ViviTse 發表於 2020-5-9 21:00 | 顯示全部樓層
KS 發表於 2020-5-9 18:15
請問 水上的士 與 W2 有咩關係?

兩者同樣係東九來往西九,而遲D啟德碼頭好似會有天橋去觀塘(?)。
班次同收費W2都勝過啟德來往中環嘅「水上的士」
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
LAK2 發表於 2020-5-10 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層
solomon 發表於 2020-5-9 18:46
中環至尖東變相復活?收十蚊?

富裕多咗碼頭用,維港遊可以再發大嚟搞,搞得好可能有新船添。 ...

仲有灣紅
solomon 發表於 2020-5-10 02:03 | 顯示全部樓層

其實真係唔知係咪好事,呢壇嘢結果將近十五年左近,維港摺晒嘅線復活返。再講遠啲而接近一統天下,攞返晒油記啲線,竟然係cks!新輪當食咗,如果食埋港九同珊瑚海.......
kitarolo 發表於 2020-5-10 22:10 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2020-5-9 19:17
我都有咁諗過
但上網搵下water taxi就知唔一定係等同taxi
https://en.wikipedia.org/wiki/Water_taxi

維基祗係較有規範嘅討論區
內文提到新渡輪橫水渡服務
甚至屯門/東涌/沙螺灣/大澳
都視為 water taxi ……編輯者
認為往返兩點就應該係 ferry 啫
珀島魚蛋 發表於 2020-5-11 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2020-5-11 18:57 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-5-10 22:10
維基祗係較有規範嘅討論區
內文提到新渡輪橫水渡服務
甚至屯門/東涌/沙螺灣/大澳

我諗維基開首簡介都有足夠參考價值
The term water taxi is usually confined to a boat operating on demand, and water bus to a boat operating on a schedule. In North American usage, the terms are roughly synonymous.
而我自己網上搵過,紐約同芝加哥嘅water taxi都有既定路線同班次

solomon 發表於 2020-5-11 19:57 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2020-5-11 13:48
愉航收$4.5
而家收$10都合理

以前搭到條線停航時,已經唔係愉航做了,新中環碼頭出發,其實真係抵搭,一落船行一陣上火車站,可惜因為建尖東站,就咁執咗開唔返。
kitarolo 發表於 2020-5-11 20:04 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2020-5-11 18:57
The term water taxi is usually confined to a boat operating on demand, and water bus to a boat operating on a schedule. In North American usage, the terms are roughly synonymous.

如果真係要討論英文嘅
北美「計程車」應該是 cab
內文講到 water taxi / bus 常
處於混合使用, taxi 亦可以解作
接駁/滑行,例如民航機來往登機橋
及跑道之間,不過唔需要太認真。
leochill 發表於 2020-5-11 21:08 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-5-11 20:04
如果真係要討論英文嘅
北美「計程車」應該是 cab
內文講到 water taxi / bus 常

香港以前啲紅小綠小都叫做maxicab, 即係大的士咁解,

以舊時九人紅小嘅角度來理解, 可以視為由泥鯭的(時間同路線都無固定), 去到有固定路線時間嘅現代小巴嘅光譜,

但今時今日喺香港嘅 "的士" 已經好清楚係無固定路線同時間嘅服務, 可否共乘可以再議,

但決唔係有定晒時間路線, 只不過可以 "隨意上落" 嘅服務, 又有邊條巴士鐵路線唔係可以 "隨意上落" 呢??