hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解依家啲人唔會伸手截車
開啟左側

[其他] 點解依家啲人唔會伸手截車

AD15113 發表於 2020-5-8 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

尤其喺長型的分站,雖然已經分了每條線排隊位,但係如果有車到的時候伸身示意可以更加令車長知道有冇人上車,同埋停得準確啲位置,尤其係有啲夜晚比較黑的站
B.B.B. 發表於 2020-5-8 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
你歧視佢地殘疾呀?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
天空之神 + 10 精闢見解

查看全部評分

將軍澳特快 發表於 2020-5-9 02:11 | 顯示全部樓層
咪係, 見過井欄樹幾次, 個個篤手機又唔望架車到未, 如果唔係架車減慢到埋站嘅速度佢應該要等多廿分鐘

另外有D人唔到架車停站開門都唔落樓下
流星☆雨 發表於 2020-5-9 06:08 | 顯示全部樓層

將軍澳特快 發表於 2020-5-9 02:11
咪係, 見過井欄樹幾次, 個個篤手機又唔望架車到未, 如果唔係架車減慢到埋站嘅速度佢應該要等多廿分鐘

...

巴士停定先落係一個安全的習慣
趕客路上 理_得你
Ricky403 發表於 2020-5-9 12:35 | 顯示全部樓層
都有人會遞手嘅 (包括小弟),但大部分人都因為唔同需要要一路撳電話,ETA班車未消失都唔會抬頭去望條路
所以而家啲車長見站頭有人就要埋去開門,變相增加非繁行車時間

.
dydx 發表於 2020-5-9 13:02 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-5-9 12:35
都有人會遞手嘅 (包括小弟),但大部分人都因為唔同需要要一路撳電話,ETA班車未消失都唔會抬頭去望條路
所 ...

見過有司機差唔多到站又遇到呢啲人就響安示意

apps可以整到落車提示功能
係時候整埋上車提示功能啦
miklcct 發表於 2020-5-9 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層

我試過喺西隧口,有部961埋站,條隊啲人唔遞手結果部車飛站搞到我追唔到車
louis19910701 發表於 2020-5-9 15:14 | 顯示全部樓層
智能手機惹的禍
EX-TL 發表於 2020-5-9 18:01 | 顯示全部樓層

前日先試過, 收工等606, 健康村條隊排左十幾件, 我排尾二, 前面所有人唔係睇手機就剩係望住架車, 架車過左站牌我見完全冇人郁就遞手, 架車停低開車門, 前面十幾個人都係搭606, 我見到咁應該唔止車長嬲, 我都會嬲.

當中有客係熟口面, 但唔係熟就大晒, 司機唔係日日同時間揸同一條線, 77 85 99 606 608咁多條線, 唔會知你企喺度等邊條線.

不過呢啲嘢網上講冇用, 只係宣洩下情緒, 喺條街咁話人更加無謂, 我又唔係邊位, 但企最前都唔截車, 就點講都唔啱.
neoplan720p 發表於 2020-5-9 19:15 | 顯示全部樓層

然後班咸魚仲要聲大夾惡,X司機做乜唔停車開門上客。

算啦,呢個社會已經爛透,無架啦,玩完左架啦。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。