hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 泥涌臨時巴總開放後的第一個小時
開啟左側

[即日快報] 泥涌臨時巴總開放後的第一個小時

PF2802 發表於 2020-5-11 12:17 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2020-5-11 11:52
地界唔係一早劃好

而家想玩強搶民地去

你嗡乜?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
AVBWU291 + 5 唔知佢嗡乜

查看全部評分

TR5774
 樓主| hkbw 發表於 2020-5-11 12:36 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2020-5-11 12:05
駕駛態度問題, 呢個先係重點
我睇咗#1 #5 幾次
都唔係好睇到以鄉郊車站而言個路面設計有咩重大問題

淨係要常規巴士線穿過錶位場離開巴士總站呢下個設計都夠有問題啦...

年明路接駁新巴總個彎又係唔知點諗點攪既..反正都填, 只要塊地填多少少就可以解決到既問題, 偏偏冇去做, 只係要咁樣就位就已經有問題啦..

仲未計入面種燈柱牌柱既不合理位置...玩死司機唔駛本咁..

當然, 掃到D乜野既時候又係話前線司機既問題, 根本都唔會諗下本身個設計點做先會好D...

殺雞焉用牛刀?!
s3n370 發表於 2020-5-11 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2020-5-11 11:25
今時今日起個站起到咁有問題, 指出來都叫嘩眾取寵...
難怪琴日市民等巴士俾人拉係某D人眼中都可以係冇問題 ...

明明條例寫到明,但執法單位唔跟住黎做、大細超都話OK,
就當然係問題。

今時今日仲有新建嘅單線雙程行車嘅道路,
法例亦不禁止車輛在不違反其他路面標記、交通標誌、危及其他道路使用者下逆線爬頭。
明顯係規例响某D情況下,容許車輛使用對面行車線。

一個係明顯違反條例,但另一例只係主觀判斷故此我唔見得兩者有乜可比性。
GA6072 發表於 2020-5-11 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2020-5-11 11:25
今時今日起個站起到咁有問題, 指出來都叫嘩眾取寵...
難怪琴日市民等巴士俾人拉係某D人眼中都可以係冇問題 ...

過唔過到其實好客觀計到

人地跟足例用2.5x12去計
出到黎d車係2.55×12.8
出到去收貨肥人,都唔好意思大聲up
GA6072 發表於 2020-5-11 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2020-5-11 12:36
淨係要常規巴士線穿過錶位場離開巴士總站呢下個設計都夠有問題啦...

年明路接駁新巴總個彎又係唔知點諗點 ...

唔知點諗既設計
好多時同地界業權有關
GA6072 發表於 2020-5-11 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-5-11 12:51
明明條例寫到明,但執法單位唔跟住黎做、大細超都話OK,
就當然係問題。

比你大聲d la

今次閣下捉中左可以逆線跑既例子
s3n370 發表於 2020-5-11 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2020-5-11 09:43
有心做全新地底無野
退kerb退幾個連執面兩日都比多佢

即係咁,10米同12米差佐三個碼咁多(12.8就四個碼)。
如果差三、四個碼都只係郁少少就掂的話,
你一係就大大忽視兩者嘅差異,亂吹一通
一係本身所謂最低標準10米其實大把水位,
換而言之你成日Up嘅長車行邊度危險係亂吹一通

你係衰邊樣?
s3n370 發表於 2020-5-11 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2020-5-11 12:57
過唔過到其實好客觀計到

人地跟足例用2.5x12去計

啱啱先話完最低標10米,而家又改口話12米,
邊句先真架?
s3n370 發表於 2020-5-11 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2020-5-11 09:19
點會信佢...

只係話俾你聽 ,就算佢講既成立, 咪又係咁..

呢類則巴士公司一定睇過,
圖紙都唔用12.8設計的話,
巴士公司點會唔反枱。

不過又咁,畫出黎可以雕花
行車要顧埋現場環境,所以咪要試路囉
GA6072 發表於 2020-5-11 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-5-11 13:43
即係咁,10米同12米差佐三個碼咁多(12.8就四個碼)。
如果差三、四個碼都只係郁少少就掂的話,
你一係就大 ...

閣下都識唔識架

如果係改kerb郁三兩個同郁十幾個
工夫一樣無分別,一樣叫大郁

如果係改marking
改到天花龍鳯Hea做兩個鐘乜都搞掂
再hea d點膠紙就得十五分鐘之內乜都搞掂
一樣叫郁少少

再講
好似呢類直角彎
10米車同12米車對路面闊度要求差好遠