hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門至赤鱲角連接路通車後走線改動
開啟左側

[路線消息] 屯門至赤鱲角連接路通車後走線改動

DC3938 發表於 2020-5-10 18:35 | 顯示全部樓層

H1A 發表於 2020-5-10 16:18
就算屯公幾塞
咁兜法都唔會更快

塞三個鐘以上可以諗下!
AVD1 發表於 2020-5-10 18:44 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-5-10 17:54
如果A38由汀九慢碌到置樂,相信荃灣市郊區或荃景圍班皇帝實嘈要大幅拉長時間入HZM之餘也對黃金海岸班人明 ...

其實如果加兜青山下路至屯門,令到 A38 可以全日 30 甚至繁時做到 20 我覺得絕對有得諗。

計返時間,而家起深井兜個圈再經汀九橋、青嶼幹線入機場其實快極都要 20-30 分鐘,
假如唔兜,直入屯門行新路條,條線最多加 10-15 分鐘之內,
但係換條班次加密一倍,甚至有多嘅情況之下,
我又唔覺得真係咁難受。

倒轉麗城個邊去機場唔坐 A38,都要拎住大件行李出荃灣轉 A31,
轉得黎倒不如坐一程過嘅 A38。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
bestwishes706 發表於 2020-5-10 18:46 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2020-5-10 18:35
塞三個鐘以上可以諗下!

屯門公路嚴重塞車嗰陣,安排962系列行屯赤同北大嶼,比行大㰖可以慳返筆隧道費
AVBWU291 發表於 2020-5-10 18:47 | 顯示全部樓層

真係要做到AE完美分工嘅話,可以咁做:
新界區內走線唔討論,只講大嶼山走線
E33 E34A:出屯赤後直入機場島,第一站國泰城,之後經往新界走線去東涌(唔停亞洲空運中心),停裕東苑後經裕東路往東涌北。E線唔停機場客運區及大橋口岸。
E34B:按現時路線行走,機場方向國泰城止步。
AA提供員工接駁巴士來往暢達路、暢連路及國泰城,以便機場員工由客運大樓往國泰城轉巴士收工,及由國泰城往二號檢查閘或客運大樓返工。

A33/X A37 A36 A38:出屯赤後先停大橋口岸,再經暢連路上暢航路離港層,最後返GTC。
N30系列:與E33 E34A相同,但加經暢達路,及東涌站止步,唔入東涌北。元朗站/紅橋方向由東涌開出經後勤區後,停GTC,再直上屯赤。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
AVBWU291 發表於 2020-5-10 18:52 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2020-5-10 18:46
屯門公路嚴重塞車嗰陣,安排962系列行屯赤同北大嶼,比行大㰖可以慳返筆隧道費 ...

近年962系好少行欖隧啦。同埋行北大嶼山公路幾辛苦下,相信車長寧願塞屯公都唔會想行屯赤。再者,行屯赤嘅話,屯門走線方便咩?
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Anonymous 發表於 2020-5-10 18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-5-10 18:52
近年962系好少行欖隧啦。同埋行北大嶼山公路幾辛苦下,相信車長寧願塞屯公都唔會想行屯赤。再者,行屯赤 ...

出市區就冇所謂嘅,番入去嘅話962x可能蝴蝶>碼頭>龍門>市中心>青山灣(FF mode)
平田 發表於 2020-5-10 19:13 | 顯示全部樓層

其實A線係
需要車程比較短,車費跟E線差距不太
反而班次唔係問題

即使1個鐘1班車,只要車程快返,啲客就會自己預時間搭車
kingprowm 發表於 2020-5-10 19:14 | 顯示全部樓層
如果收費減幅細過行車里數減幅就已經變相收貴左
DC3938 發表於 2020-5-10 19:15 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-5-10 18:59
出市區就冇所謂嘅,番入去嘅話962x可能蝴蝶>碼頭>龍門>市中心>青山灣(FF mode) ...

返屯門係龍富路-->皇珠路-->屯門公路往市中心-->返回原線!
JX9097 發表於 2020-5-10 23:03 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2020-5-10 18:47
真係要做到AE完美分工嘅話,可以咁做:
新界區內走線唔討論,只講大嶼山走線
E33 E34A:出屯赤後直入機場島 ...

東涌由直出變總站...兜足20分鐘隨時都仲係原地踏步好難過到關wo

而且將所有E線拉走T1/ T2
區議會亦唔可能放行