hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AE線分工及定位
開啟左側

[其他] AE線分工及定位

AVBWU291 發表於 2020-5-12 12:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:屯赤預計年尾通車,大西北往返大嶼山之路線將會有較大改動。而相關改動尚未公佈,但已經引起熱烈討論。相關討論包括E線於北大嶼山之走線。然而,本人觀察到,有少部份板友認為,龍運E線必須繞經機場客運區及一號客運大樓離境層(7樓),而非途經暢達路,並以GTC作總站。故此,本人希望在此帖,分析一下A線和E線之分工及定位,並觀迎各位討論。

A線定位:
A線即機場路線,顧名思義,就是服務機場的巴士路線。故此,各A線理論上不應途經國泰城(及民航處總部)。就算途經,亦不應影響機場登車/下車之乘客,即北大嶼山方向應該先途經機場客運大樓(及大橋口岸),然後再途經國泰城(及民航處總部)。市區方向則先繞經國泰城(及民航處總部),再途經GTC(及大橋口岸),然後直出市區。而市區走線亦不應過於迂迴,以免E線比A線更快到機場。

E線定位:
E線即北大嶼山對外路線,理論上只要服務北大嶼山(東涌或後勤區)便可,並非必須繞經機場客運區及一號客運大樓離境層(7樓),及以GTC作總站。E31 E21A只服務東涌,不入機場島。另,由於當年機場落成時,屯門、元朗天水圍、大埔未有機場巴士,故此E33 E34 E41繞經暢航路,而非暢達路。後來三地已新增機場路線,E33 E34A/B E41卻仍然途經暢航路。即使TD曾建議四線改經暢達路,但亦沒有下文。

AE線分工:
北大嶼山(不包括機場客運區)只是香港的一個地方,並未有需要每區均有巴士前往。例如不少地區也沒有直達巴士線前往其他區。天水圍沒有巴士線往大埔,將軍澳沒有直達巴士線往青衣,薄扶林、香港仔沒有巴士線往東九龍。要往返兩地,請轉車。即使於後勤區工作的人口數量龐大,但並非最大。相信港島往返東九龍、西九龍,甚至大西北、新界東的交通需求,遠勝往返北大嶼山(不包括機場客運區)的需求。然而機場是特別地方。每區前往機場客運區的交通需求相約,當中商業區/旅遊區更高,住宅區也不低。故此,在最理想情況下,每區均盡可能有一條機場線。故此,港島只有E11/A一條全日線往返北大嶼山及北岸,卻有4條往返機場路線。柴灣往東涌/後勤區,請788>E11,而非要求開辦E12(幸好沒聽過有人要求這樣)。若然該區往返東涌/後勤區之交通需求極大,則當然應該開辦一條全日新線,例如屯門西北及碼頭區、上水粉嶺。

再者,E線實在不適合服務機場旅客。機場旅客大多攜帶大量行李,若再接載後勤區及東涌乘客,則會令車廂環境十分擠迫。E33就是最佳例子。外國也有相似例子,途經大倫敦地區希斯路機場的Piccadilly Line同時服務住宅區及市區。機場旅客攜帶行李,並與通勤客「爭位坐」,時有發生,甚至引起爭執(小弟親眼見過)。乘客攜帶行李登車亦需較多時間,會使乘搭E線往東涌或後勤區的通勤/行街客所用時間增加。雖則香港機場有機場鐵路及巴士,然而不少旅客為了慳錢,未有選擇上述服務,而是「一喼二喼」「迫平車」,即使「慢遊」後勤區接近十個迴旋處,仍然在所不惜。

綜合以上兩點,為何不把E線撤出機場客運區,強制旅客乘搭A線或機場快綫?此舉有效分流機場乘客及後勤區員工/東涌居民,提供更好的乘客環境予不同乘客。相信機場旅客不會以「冇錢」為由拒絕乘搭A線吧!若真有此事,請S1東涌轉E線。
唔知本壇各位對以上各點有咩睇法?希望各位可以理性討論,唔好為嘈而嘈,偏離討論範圍。感謝各位

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Chnnr 發表於 2020-5-12 13:33 | 顯示全部樓層

E 線繼續停靠客運大樓範圍, 某程度上同上班一族有好大關係, 雖然一張機場員工八達通渣響手係好吸引, 但龍運只有 A43 系, NA 系列, N30 系列同 N42 係有優惠之外, 其他優惠係零, 就連 N42A 都無
機場唔少工種收入比較低, 唔少人寧願比平啲, 行車時間長 15 分鐘, 都唔想比多一倍價錢去坐 A 線
就算而家龍運不停用好多方式去削減 E 線, 唔少路線機場都可以上到 30 個過外, E32/E33/E34A/E34B 呢啲傳統放工時間更加未到國泰城已經坐滿
城巴機場證九龍西 $ 23, 港島九龍東 $27, 對比起 E21 $14, E22/23 $18, E11 $21, 城巴 A 線固然算係比較吸引
九龍東雖然比較貴, 以 A29 做例子 - 對比起 E22 黎講較快, 對比 E22A 黎講班次較頻密 (撇除而家武肺減班情況)
至於繞經國泰城既先後次序, 我無意見, 我本人都係國泰城落車返工, 但 A 線繞經國泰城的確係執唔少客
以 A12 朝早班次為例, 民航處落幾多我就唔知, 通常呢班車係坐滿窗口位再 10 幾個, 國泰城呢個站可以落 15 個左右
唔停民航處同國泰城可以剩返幾多客我就唔知, 但起碼會有一班人轉搭 788 轉 E11, 起碼唔洗慢行港島東電車路
個人觀察下, 朝早繞經國泰城既 A22, A43 落車人數都頗多, 其中 A43 部份班次係可以同客運大樓落車人數打平手
當然, 假設改為以客運大樓先, 國泰城後既做法可能會導致部份上班一族轉為青馬轉車, 不過朝早青馬 E 線都難以負荷
有時一班 A43 埋站, 都要分一兩班 E 線先上得哂堆客, 呢樣或者值得商討

之前都見到有提議可以繁忙時間 E 線先入客運大樓, 我只想講, 機場係 24 小時運作, 24 小時都會有人返放工
就算係貨運區往來客運大樓, 日間都有唔少人利用 E 線往來 (當然回程只可以搭個條從來都信唔過既 S64)
我覺得, 除非龍運城巴 A 線可以覆蓋到所有現有 E 線行車範圍, 同埋張機場證搭車優惠可以再抵啲
否則暫時都難以將 E 線撤出客運大樓範圍
(叫 AA 開免費車比人去貨運區轉 E 線, 呢樣或者有得諗, 不過難, 香港地道特色, 起頭易, 要改要執要取消就好困難)但係暫時應該可以將 E33/34AB/41 搬離七樓

FBI2 發表於 2020-5-12 13:44 來自手機 | 顯示全部樓層
E33, E34, E41拉唔番落去暢達路,係因為大埔,元朗,屯門區會反對。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
AVBWU291 + 5 洗濕咗個頭,之後就好難乾返

查看全部評分

KV8948 發表於 2020-5-12 13:59 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-5-12 13:44
E33, E34, E41拉唔番落去暢達路,係因為大埔,元朗,屯門區會反對。

七樓有前後分流,A車停A區,E車停最尾,下層架架E都係停果兩個站,多幾架車停就會影響車流

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
AVBWU291 + 5 所言甚是

查看全部評分

流星☆雨 發表於 2020-5-12 14:01 | 顯示全部樓層
始終有人要去客運區返工
你估個個都好似班機場popo咁有米搭AE返工咩

不過開左屯赤之後,係有條件安排最少一條E線改路,先去後勤區,再入東涌,去返東涌西/北
趕客路上 理_得你
kitarolo 發表於 2020-5-12 15:56 | 顯示全部樓層

故此,各A線理論上不應途經國泰城(及民航處總部)。就算途經,亦不應影響機場登車/下車之乘客,即北大嶼山方向應該先途經機場客運大樓(及大橋口岸),然後再途經國泰城(及民航處總部)。市區方向則先繞經國泰城(及民航處總部),再途經GTC(及大橋口岸),然後直出市區。

呢點我自己認同
如果認為從機場島
開出會可能因民航處/國泰城
太多客搭而令GTC/豬橋上唔到
請加班,A線唔係加唔到車吖嘛……

不過到咗屯赤路線,豬橋、GTC、
國泰城嘅停站排序就要再討論。

柴灣往東涌/後勤區,請788>E11,而非要求開辦E12(幸好沒聽過有人要求這樣)。若然該區往返東涌/後勤區之交通需求極大,則當然應該開辦一條全日新線,例如屯門西北及碼頭區、上水粉嶺。

巴士公司想收A線價,弊在等車兩次
點解一直祗有開E43呼聲,而無人話
想有E10/E12之類,就係因為E11本身
唔算十分滿,但北區嗰種情況落元朗或
欖隧轉價錢已迫近A43兼E34B已多客,
用東鐵到大埔或沙田轉嘅亦應exclude.

機場旅客攜帶行李,並與通勤客「爭位坐」,時有發生,甚至引起爭執(小弟親眼見過)。乘客攜帶行李登車亦需較多時間,會使乘搭E線往東涌或後勤區的通勤/行街客所用時間增加。

我喺另帖發表過但被剷到暈
我建議係攞喼搭E線需收附加費
空勤員憑身穿制服豁免,GTC上車
容易實施,往機場可在落車時用流動
八達通/錢箱收取,此項收費不設長者
優惠。但咁做亦易誤中副車,有啲E線
非繁時較難歸本,有旅客搭互惠互利,若
用分時制就更混亂,大幅減班甚至變兩繁
又影響埋東涌居民以及青馬轉車客。

講真E線行李架一滿而
唔准放走廊或輪椅位嘅,
兼嚴厲執行0.1立方米守則,
似係較平衡利益嘅做法。

當然, 假設改為以客運大樓先, 國泰城後既做法可能會導致部份上班一族轉為青馬轉車, 不過朝早青馬 E 線都難以負荷, 有時一班 A43 埋站, 都要分一兩班 E 線先上得哂堆客, 呢樣或者值得商討。

既然已收A線價,轉車唔通有回值?
咁梗係留喺車上! 青馬無法做聯合
班次,同公司E線繁時可以20分鐘都
無車,一嚟就3~4部,屯元天將有一大
堆E線離開青馬就更惡劣,仲有就係有客
不是以國泰城為終點,有啲係轉S52嘅。

之前都見到有提議可以繁忙時間 E 線先入客運大樓, 我只想講, 機場係 24 小時運作, 24 小時都會有人返放工
就算係貨運區往來客運大樓, 日間都有唔少人利用 E 線往來 (當然回程只可以搭個條從來都信唔過既 S64)
我覺得, 除非龍運城巴 A 線可以覆蓋到所有現有 E 線行車範圍, 同埋張機場證搭車優惠可以再抵啲
否則暫時都難以將 E 線撤出客運大樓範圍

例如GTC早上0600、0800亦有人放工,
唔計武肺以A37及A47X為例,由機場開出
嘅頭班車分別係0900、1005, E41早上入
大埔亦可收到40分鐘一班,咁建議E線撤出
GTC、迫攞喼客搭A線就明顯變得不合理。

叫 AA 開免費車比人去貨運區轉 E 線, 呢樣或者有得諗, 不過難, 香港地道特色, 起頭易, 要改要執要取消就好困難

機管局發過員工網上問卷,呢條
線傾向係收費服務(每程5~10元)
另一奇怪現象就係凌時有免費穿梭巴
載貨運區嘅員工,去國泰城轉NA線,日間
可能人數多或非專開價太高……

S64系龍運獨營,S52更完全不到GTC,根本
係應該龍城聯營S54並設A線轉乘,A線咁收費,
講遠少少轉S1/R8亦應免費,點拆帳佢哋自己諗。

GTC返貨運區甚至裕東苑可使用E21雙向
分段,但S54重辦就有機會將呢個安排取消。

=========================

總結: 尤其龍運恃住港鐵近乎零
威脅,員工優惠少得可憐,甚至出現
NA線員工價便宜過日間A線,係要有人
出手迫佢設月票制,或至少訂立東涌居民
亦適用嘅A線優惠,呢點明顯城巴做得較好。

離題一講似足海洋公園咁啫
旅業旺盛時擴充/玩高增值合理,
但無諗過通勤客,乘客自己喺青馬
轉或者S64搭返轉頭都食足A線價。
到而家A線大幅削班,如果早已擴大A線
常客範圍(A線收費做員接)已經蝕少咗。

(連結)宣傳一吓我F1版嘅建議

長遠我有另一建議就係往後
祗批E線加價而A線凍結收費,
直到E線達同區收費嘅80%為止,
先再可以劃一百分比調整,民間消息
屯元天嗰邊有可能因里數問題而間接
做到呢個效果,可惜其他區無咁嘅機會。
HE7921 發表於 2020-5-12 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-5-12 13:44

而家有A33,A33X,A36,A37同A47X,係時候將呢幾條E線改行下面暢達路
kitarolo 發表於 2020-5-12 16:19 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2020-5-12 16:09
而家有A33,A33X,A36,A37同A47X,係時候將呢幾條E線改行下面暢達路

E41唔算密車
但E33/34系咁多車
可能導致塞巴士,或者
到機場富豪酒店嗰邊反對
258X 發表於 2020-5-12 16:20 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-5-12 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層

258X 發表於 2020-5-12 16:20
究竟點解你咁想E線行暢達路,行上路可以方便crew同客離境,有E無A嘅地區又可以方便啲。

BTW 運吉上次被 ...

當年尚且有T2呢個藉口
而家T2都重建緊