hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AE線分工及定位
開啟左側

[其他] AE線分工及定位

miklcct 發表於 2020-5-12 17:38 | 顯示全部樓層

A線巴士班次疏落,而且經常甩班,導致趕飛機之旅客被逼乘搭E線。

親身經歷:我去伊斯坦布爾旅行,回程準備搭飛機,我住嗰間酒店行10分鐘左右就有豪華巴士路線直達機場(係真直達,幾乎完全唔兜路嗰種)。但係豪華巴士班次極度疏落,要半個鐘先有一班,點知去到巴士站,個ETA就話收車,成班車刪除咗。喺嗰個情況之下,如果等多半個鐘嘅話嘅結果必然係趕唔到飛機,結果「被逼」拖住行李逼一個站Metrobüs再轉乘普通常規路線(同樣都係行走高速公路嘅,不過用普通巴士行走,無行李存放設施嘅)。

進智公交
kitarolo 發表於 2020-5-12 17:50 | 顯示全部樓層

我都有諗過機管局出資
(由離境稅抽取)用月結或
員工先去到嘅範圍設拍卡站
令員工可E線價搭A線,咁唔需要
攪攞喼附加費,不過即使早一兩年
落實,現旅客量暴跌變相要機管局倒貼。

E線GTC員工晒證先准上
始終唔好睇,亦唔見得巴士
公司唔收E嚟開A,更甚係E線
往機場方向時無法執行。

至於有人話A線疏
萬一收車焗搭E線問題
A線係開得太濫,有啲線
服務時段短過E線嘅定位
係咩?(機場頭班開0900甚至
更晏,E線嘅車/車長已減,夜更
機場放工要承擔,想搭A都唔得)

吳宗錡 發表於 2020-5-12 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-5-12 17:50
我都有諗過機管局出資

即係話A線應該集中淨係做人口密集嘅市中心而班次密,繁忙時間唔多過5分鐘一班,非繁忙時間唔多過15分鐘一班?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
AVBWU291 + 5 Good idea

查看全部評分

樓主| AVBWU291 發表於 2020-5-12 18:20 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-5-12 15:56
故此,各A線理論上不應途經國泰城(及民航處總部)。就算途經,亦不應影響機場登車/下車之乘客,即北大嶼山 ...
巴士公司想收A線價,弊在等車兩次
點解一直祗有開E43呼聲,而無人話
想有E10/E12之類,就係因為E11本身唔算十分滿,但北區嗰種情況落元朗或
欖隧轉價錢已迫近A43兼E34B已多客,
用東鐵到大埔或沙田轉嘅亦應exclude.
若然E34B完全唔做機場旅客,只做機場員工及東涌,相信可以負荷到279X欖隧轉車嘅北區客。

我喺另帖發表過但被剷到暈
我建議係攞喼搭E線需收附加費
空勤員憑身穿制服豁免,GTC上車
容易實施,往機場可在落車時用流動
八達通/錢箱收取,此項收費不設長者
優惠。
收附加費的確問題多多,我話我只係攞住個喼,但我唔係搭飛機。咁樣已經冇佢扶。

講真E線行李架一滿而
唔准放走廊或輪椅位嘅
兼嚴厲執行0.1立方米守則
似係較平衡利益嘅做法。
所需人手太多,好難做到好似B1咁,元朗各站揾人截住「行李過多或過重/大」嘅乘客。行李架爆就A線都會發生。城記A線都成日爆廠,尤其係早機時段,行李架裝唔哂,連走廊位 輪椅位甚至頭軸到放滿行李。

例如GTC早上0600、0800亦有人放工,
唔計武肺以A37及A47X為例,由機場開出
嘅頭班車分別係0900、1005, E41早上入
大埔亦可收到40分鐘一班,咁建議E線撤出
GTC、迫攞喼客搭A線就明顯變得不合理。
或者中午前由北大嶼山往新界各區嘅E線照做喼客,始終嗰個時段東涌冇乜人上車,唔太驚E線會載唔哂。再唔係A線提早頭班車,但肯定會冇咩客搭,盞燒油。機場旅客好多嘅時段,例如早機時段,就強制全部搭A車。

S64系龍運獨營,S52更完全不到GTC,根本
係應該龍城聯營S54並設A線轉乘,A線咁收費,
講遠少少轉S1/R8亦應免費,點拆帳佢哋自己諗。
機場島內嘅交通又係另一個頭痛問題。開得太多線,又係麻煩,遲早好似機場啱啱開咗無耐就執咗一大堆線咁。其實S64只係東涌去機場客運大樓先兜,後勤區去客運大樓已經算係直接。至於S1,東涌去客運大樓係好快,但回程就慢,要去埋博覽館 東岸路。S56就疏。R8就唔喺到講

長遠我有另一建議就係往後
祗批E線加價而A線凍結收費,
直到E線達同區收費嘅80%為止,
先再可以劃一百分比調整
8成高得濟,始終機場線係應該收貴啲嘅。7成好啲。同埋機場員工可以畀A線價。我有個idea,就係利用旅客收費嚟補貼員工收費,類似東鐵綫羅湖/落馬洲價補貼上水以南嘅價。屯元天A線減咁多,應該只係賣大包,同埋車程介乎25至30公里,A線只可以收15蚊,但E線就可以收12蚊。同埋城記係貴過龍運多多聲,以40公里計,龍運只收$18.9,城記收$30。所以城記專二發過豬頭嘅最主要原因係貴,唔係客多。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| AVBWU291 發表於 2020-5-12 18:23 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-12 17:38
A線巴士班次疏落,而且經常甩班,導致趕飛機之旅客被逼乘搭E線。

親身經歷:我去伊斯坦布爾旅行,回程準備 ...

放心啦,旅客強制搭A線,就連A47X A29P都可以開到20分一班
 樓主| AVBWU291 發表於 2020-5-12 18:24 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-5-12 17:50
我都有諗過機管局出資

員工價嗰到,現有技術可唔可以唔駛哂證,直接拍八達通就可以收員工價,唔駛車長逐次撳掣?
吳宗錡 發表於 2020-5-12 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2020-5-12 18:23
放心啦,旅客強制搭A線,就連A47X A29P都可以開到20分一班

噉不如E線全面退出赤鱲角,去後勤區嘅請喺搭E線喺東涌,或者搭A線喺GTC轉機管局嘅免費接駁車。
 樓主| AVBWU291 發表於 2020-5-12 19:06 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-5-12 18:43
噉不如E線全面退出赤鱲角,去後勤區嘅請喺搭E線喺東涌,或者搭A線喺GTC轉機管局嘅免費接駁車。 ...

你嘅建議,其實類似屯門各區整幾條M線出屯轉,然後乘客再喺屯轉搭幾他線出市區。咩59X 259D 960,全部唔入屯門,一律只到屯轉

本討論重點係將機場旅客同機場後勤區員工/東涌乘客分開

吳宗錡 發表於 2020-5-12 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-5-12 19:06
你嘅建議,其實類似屯門各區整幾條M線出屯轉,然後乘客再喺屯轉搭幾他線出市區。咩59X 259D 960,全部唔入 ...

噉如果E線淨係去到後勤區同埋東涌,完全唔入客運大樓,連暢達路都唔經嘅話又得唔得?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
AVBWU291 + 5 That’s what I want

查看全部評分

kitarolo 發表於 2020-5-12 21:21 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2020-5-12 20:07
噉如果E線淨係去到後勤區同埋東涌,完全唔入客運大樓,連暢達路都唔經嘅話又得唔得? ...

舊帖重溫

似乎機管局都有意精簡E線喺機場島
上嘅行走(無提是否維持GTC做總站)