hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AE線分工及定位
開啟左側

[其他] AE線分工及定位

kitarolo 發表於 2020-5-13 05:43 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2020-5-12 18:20
收附加費的確問題多多,我話我只係攞住個喼,但我唔係搭飛機。咁樣已經冇佢扶。

無話有無符嘅,18歲以下
人士一律唔可以入投注站
話之佢參觀定真係下注/領獎

而家入得T1,一係就旅客
一係就員工,即係話攞個喼
當櫈坐或放私影服裝之類都
排除在外,而且空勤員憑制服
豁免包括往機場方向(但他們
都在東涌消防局/國泰城下車,
不用收附加費,工資無想象中咁高)

所以,我#22所講喺出境稅
抽取員工可E線價搭A線可
解決大部分執行上嘅問題,有啲
人堅持出境唔代表要俾多啲,而
E線加車近乎不可能,但有人解釋
過A線做放工亦非萬全。

「傳統」放工高峰期
(1700~1900)又唔可能
劃一全部線xx:15開出,例如
有啲一小時一班但xx:05分開
就隨時要等50分鐘搭疏嘅A線
咁等法不如E線出咗去再轉。
Sita1004-1017 發表於 2020-5-13 07:20 來自手機 | 顯示全部樓層

唔好再F F啦,依家冇旅客情況下單靠A線?

另外A車員工優惠減到$13.9一定冇可能,而且每條A同E線服務範圍唔同(E34A 天西同天北,A37天華路同市中心),根本唔可以互相取代

仲有仲話叫人轉車去駁E線,知唔知有d人入左禁區仲要再轉車先返到工,返機場交通時間已經長,俾你咁玩兩玩真係唔洗.返機場

至於E線去程我建議暢連路後直入GTC,唔經暢達路/暢航路
kitarolo 發表於 2020-5-13 07:40 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2020-5-13 07:20

另外A車員工優惠減到$13.9一定冇可能,而且每條A同E線服務範圍唔 ...

退一步唔好話減到$13.9
城巴將軍澳E線$24,A29員工$27
東九都祗係$18同$23嘅分別,而且
係城巴自負無問機管局攞返錢噃。

如果龍運自負唔問其他機構攞錢
員工搭逾20蚊A線劃一收20蚊嘅
我都收貨。

另外A/E非完全重疊
唔好話收貴一級之餘
仲以無合適地點做總站、
藉加大覆蓋嚟呃里數? 既然
政府唔願迫佢開A線之餘附帶
條件,即使未能完全取代,有一半
甚至三份之一嘅客由E去A,咁就算
旅客低到日均不足百人都差好遠。

再一次證明同海洋公園一樣
要發展旅遊業(包括港人到境外)
尤其龍運無事時,員工/東涌居民
路線照收旅客價,A43都係九折與
大部分$27.7路線相若,開A唔開E
就預咗,貴得嚟但普遍疏車,北區仲要
轉車先去到東涌/後勤,屯赤通車以及
旅業寒冬,的確係檢討嘅難得機會。
258X 發表於 2020-5-13 09:59 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-5-13 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-5-13 09:59
A37 去到天北,A33X 去到彩暉,A47X去到大埔頭?講嘢之前用下個腦,就快復課啦
...

就算當佢fact無錯都好
原教旨主義為分而分迫人撘貴車
根本不知所謂
JC8385 發表於 2020-5-13 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-5-13 10:04
根本不知所謂

拉遠少少講
如果本身飛機橙係年年蝕錢
好啦咁要靠price discrimination upgrade班客維持服務咁講得過去
但你知我知大家知,未有堆A之前其實都係年年賺緊
開堆A線其實都係靠港珠澳乘機掠水姐,咁ok
但有班人走去皇帝唔急太監急就真係over咗啦
 樓主| AVBWU291 發表於 2020-5-13 10:13 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2020-5-13 07:20

另外A車員工優惠減到$13.9一定冇可能,而且每條A同E線服務範圍唔 ...

關於A E服務範圍,我嘅諗法係所有(最理想情況)地方都有A線。不論天北,天華路,天慈都有A線(天耀可以行去天慈),但E線就唔駛。269C都唔行天北啦,係兩繁先有69C。E線行經最多人嘅地方已經ok。例如屯門只需市中心有E33,西北有半全日E33P。但A線就應該成個屯門都有,包括置樂,青公三聖至屯轉一段。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
S3bl430 發表於 2020-5-13 10:22 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得屯赤後A33和E33個case可以簡化為A線專服務機場島(港珠澳+機場+後勤)和E線(專服務東通)
A線減價至13.9元(和現時E33一致)

至於E線則按計劃減至12元, 如里數不足可考慮E33和E33P合併.預期E33在失去機場客後客量應該有不少跌幅,因此也不需要維持現有市中心+豐景園特快上公路的定位

或者你地會覺得九巴被佔便宜, 但如果這樣改的話,後勤區乘客位位多收2元+A線有更大客源基礎提供更頻繁服務, 我覺得是除笨有精的

至於機場上下班高峰期,其實可以開只停後勤區特快班次分流通勤客,亦可以減少通勤客和機場客爭資源問題
 樓主| AVBWU291 發表於 2020-5-13 10:22 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-5-13 09:59
A37 去到天北,A33X 去到彩暉,A47X去到大埔頭?講嘢之前用下個腦,就快復課啦
...

我指緊嘅地區係當年開線時冇A線嘅地區,指緊成個天水圍,成個大埔。
E42停暢達路,即係開線時沙田已有A線。咁大圍,秦石都冇A車啦,係唔係代表E42要上返暢航路?青衣都有A31(而家拆線變咗A32),所以E32停暢達路。咁青衣北夠冇A線啦。87

做好功課先至罐水啦。呃積分都認真啲啦。同五毛有咩分別?仲有,我返緊工㗎喎,唔好意思。復課唔關我事。閣下估中完功課未?未啊?功課呢啲嘢你慢慢做啦
 樓主| AVBWU291 發表於 2020-5-13 10:27 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-5-13 10:04
根本不知所謂

根本搭得飛機去旅行就唔應該同人迫E線。比你住東涌,或者喺後勤區返工。你想唔想日日都同旅客爭凳仔?仲有我唔仙給迫人搭貴車。去得旅行,你唔係畀唔起A線價錢嘛⋯⋯
機場客運區員工係唔應該因為分流而被迫搭貴車,所以咪同時建議龍運喺所有A線整員工優惠囉。點解城記做到,龍運做唔到?