hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 過海隧巴116 302 671重組
開啟左側

過海隧巴116 302 671重組

LauCT 發表於 2020-5-13 11:04 | 顯示全部樓層

KG6068 發表於 2020-5-13 01:15
671 南區  鑽石山客點處理? 九龍方向要特快的話, 去到興發街先出返英皇道會更好, 另外喜鵲樓之後 2個站是但 ...

671 南區 <-> 鑽石山客應該比671X做,飛觀塘,經啟德行觀繞,補賞671原有服務
西貢區居民
LauCT 發表於 2020-5-13 11:09 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-12 18:34
讓數據說話,鑽石山同彩虹喺671嘅坐上率根本非常低。就算真係坐671,好多時銅鑼灣都落曬,不如畀條平少少 ...

101、101X根本唔係比彩虹客搭,個站好遠又冇乜路牌指示去,上到車又冇乜位坐,基本上係比觀塘客搭。
西貢區居民
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-13 11:29 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-5-12 21:22
即係下繁加幾班車俾慈雲山,就叫佢哋同意 116 全日減班?

難聽啲講,係嘅

一嚟下繁302A回程同116P都有迫切要開 ,二嚟其實我只係喺116抽最多6部車出嚟,整體班次影響好細。據我觀察116非繁喺慈雲山坐上率亦唔係特別高,116頭尾段有空間輕微減班。

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-13 11:59 | 顯示全部樓層

KG6068 發表於 2020-5-13 01:15
671 南區  鑽石山客點處理? 九龍方向要特快的話, 去到興發街先出返英皇道會更好, 另外喜鵲樓之後 2個站是但 ...

南區↔鑽石山最有需求嘅時候有671X覆蓋,其餘時間需求極少,唔打算作補償,反而鑽石山去北角至銅鑼灣仲平咗,去銅鑼灣重要快過671,未必冇誘因支持

116A純粹係填補鑽石山冇過海隧巴嘅空位,開出班次服務時段都係參考671。因為條線所有資源都係116抽,路線設計當然都要跟116,做番116嘅客。咁嘅班次我唔期望會有鑽石山以外嘅客專登等佢,九龍城至北角可以叫兩飛,其實班次冇損失。正如8X 19 唔係去跑馬地上嘅,唔會專登死等其中一條線。

116P已收到大家提議加班,篇文更新咗~

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-13 13:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-5-13 00:08
同意 671 改入九龍灣商貿區,好過直行觀塘道同地鐵同 619 對打,仲可以開拓九龍灣來往北角炮台山客源

不過 ...

606拉落鑽石山補位,即係叫鑽石山放手唔要直達銅鑼灣線實在太難。去南區就話鴨島需求唔大,但係銅鑼灣旺區全日位,我唔覺得鑽石山願意用銅鑼灣換一條東區霉線。用116A做鑽石山,起碼佢地來往銅鑼灣/天后會快過671,去程仲有得平,有誘因支持重組。

至於彩雲同周邊地區有幾萬人口,但係得一條東區霉線,係唔理想嘅。篇幅所限,我冇喺度寫點樣重組101 111,但彩雲我會有一條全日線由彩雲來往堅尼地城,經灣仔中環西區,換走606方便重組同提速。

之前都有版友提及101 101X,我諗都可以喺度寫個大picture畀大家睇下,遲啲寫完我都會再另外開文:
101:港澳碼頭↔裕民坊
101A:堅尼地城-灣仔↔紅磡-上路-彩雲
101X:堅尼地城-中上環↔東九龍走廊↔九龍城-裕民坊
111:金鐘↔坪石
另外下繁仲有特別線補償原有101X客。

116 開特班經鳳德道可能係一條出路, 不過我擔心經鳳德道,時間會比正常班次更慢,咪又係冇慈雲山人願意坐。咁不如唔好嘥時間,直接鑽石山收工。一嚟唔知鑽石山取態係唔係一定要有全日線以鑽石山做總站,二嚟鑽石山至慈雲山段都係空載,咁不如鑽石山做總站算。

跟你嘅拆法,長康街同炮台山站去上路同慈雲山就真空咗,呢兩個站其實都有唔少人,唔可能話飛就飛。再講威非路道都唔適宜比116做總站,其實都係重複返鰂魚涌嘅錯誤,呢個位畀E11就得。講真上路比下路快應該係共識,真係要拆我諗我會先拆106,大致以鰂魚涌做分界,不過又離題啦唔講咁多

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-13 14:20 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-5-12 21:05
或者我講下我理據啦
點解會咁講
係因為106嘅老銅-紅磡客都佔幾多(紅磡街市可以由上層半滿變到企晒)

但係我條116A去到北角碼頭就收工,咁點解要推原本106班客去116A度,唔畀106自己食返呢?尤其106仲未飽和,有能力有空間繼續食紅磡街市。反而夾硬將116A拉落去,令鑽石山去銅鑼灣/北角畀現時671慢太多,就好大機會被反對。

個人嚟講上路屈落下路嘅觀感都差,我係九龍城客見到116A肯定唔會上,會死等116,咁同白做冇咩分別...去紅磡街市都會執到一堆客嘅,但係變相上路同鑽石山就唔上116A,又好似唔係咁so...亦違反我當初suggest 116A補償鑽石山原意。

回程我仲要行返怡和街,盡量幫輕116,對於106紅磡街市班人其實仲慢咗,更加冇誘因捨106搭116A。116A只係塞住鑽石山把口,同時叫做有短棍作用,舒緩鰂魚涌總站擠塞問題,無意亦冇需要做大,以免116頭尾段班次減得太緊要。只有鑽石山真係好多人上116A,先應該諗點做大佢。

ViviTse 發表於 2020-5-13 14:56 | 顯示全部樓層

671本身九龍灣站/啟業/坪石/鑽石山站果邊會唔會有咩補位?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-13 17:44 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-13 14:56
671本身九龍灣站/啟業/坪石/鑽石山站果邊會唔會有咩補位?

呢堆位對於671,客量需求少,亦都有合理替代,又唔係大部分乘客主流選擇,高峰時段亦都有671X(有需要可開南行),其餘時間請去107/108/116/116A/619/黨鐵。為咗整體利益,無可避免需要犧牲小部分乘客。
ViviTse 發表於 2020-5-13 22:52 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-13 17:44
呢堆位對於671,客量需求少,亦都有合理替代,又唔係大部分乘客主流選擇,高峰時段亦都有671X(有需要可開 ...

但呢條係九龍灣(啟業、九龍灣站、淘大、德福、牛頭角、安基果頭)唯一一條去港島中嘅線wo......
客量需求未必及得上觀塘站果帶,但又未至於細到咁...... 而671X去唔到港島中
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
S3BL100 發表於 2020-5-13 23:45 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-13 13:55
606拉落鑽石山補位,即係叫鑽石山放手唔要直達銅鑼灣線實在太難。去南區就話鴨島需求唔大,但係銅鑼灣旺 ...

其實 116 抽特班行鳳德道,行車時間同經彩虹道正班唔會有太大分別,至少應該唔會出現坐後車會恆常快過前車既情況,就算特班拉上慈雲山,都唔值得見到車唔上

咁講啦,隧巴重組最大難度係聯營,而且有時段問題,大線點重組都要維持返原有公司食返本來既黃金時段。但同時行車時間長過時段長度呢個問題亦需要解決,個人認為呢點係重組誘因。116A 行車時間應該可以縮落一個時段長度內行完連休,但問題係你仲有條行足全程既正線 116,換言之 116A 只係解決左部分加快回車既需要

同樣地,101 111 你點重組都要維持返本來既時段分佈,我暫時未諗到理想方法去搞,拭目以待你既高見

606 因為本身仲做緊九龍灣彩雲流水,671 拉上彩雲就完美替代,當然如果真係拉條 101 分支上去,要過到應該都唔難,問題反而係 101 有無得咁樣重組

116 正線縮威菲路道,雖然都係擺街,但鰂魚涌擺街問題其實只係因為有人投訴,而且因為係既有事實,亦唔見得好有逼切要撤走;反而正線縮短、長線改快,可以做到全線加快回車,對上面提到既時段同過鐘問題有幫助

炮台山單向無左服務,但行去威菲路道或者琴行街都算係可接受步程,後者尾站仲追返時間,而且仲有 106

當然 106 都有自拆需要,亦同樣地唔係事必要來回走線對稱

fb.com/scientisthk2usa/