hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 過海隧巴116 302 671重組
開啟左側

過海隧巴116 302 671重組

LauCT 發表於 2020-5-13 23:56 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-13 13:55
606拉落鑽石山補位,即係叫鑽石山放手唔要直達銅鑼灣線實在太難。去南區就話鴨島需求唔大,但係銅鑼灣旺 ...

如果606拉落鑽石山,就應該開條613A比彩雲做補賞
西貢區居民
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-14 11:34 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-5-13 23:45
其實 116 抽特班行鳳德道,行車時間同經彩虹道正班唔會有太大分別,至少應該唔會出現坐後車會恆常快過前 ...

或者我都講一下我嘅憂慮先。

116:認同過鐘問題嚴重,問題係西灣河至鰂魚涌段真係擔心唔夠客,就算你開15都係咁話。上段快咗,但係要炮台山行一大段路先有得上116,絕對講唔通。炮台山行去威非路道絕對唔係可接受報程範圍,你試下行一次。叫炮台山行前一個站去長康街ok,長康街行前一個站去新都城大廈都ok,但係你叫人行一段幾乎一個地鐵站嘅距離(琴行街/威菲路道),叫人好難接受,尤其炮台山都係客倉,唔可能唔做。

116A:如果車程冇太大分別,拉返去慈雲山,我持開放態度~只係覺得繞經鳳德道對慈雲山觀感可能唔太好,又唔知鑽石山取態係唔係一定要有條全日過海線放鑽石山,況且非繁116服務對慈雲山都太密,不如到鑽石山就算咁啫~

如果要加快回車,咁我寧願116A去返慈雲山,但係再開密少少。多少少短棍應該可以舒緩到過鐘問題,效果冇咁明顯,但係至少人人有車坐,客量又有保證。拆線就留畀106做。部份路段仲有條608爭食,快嗰條會有部分重疊,又唔知城巴會點睇,本身北角以東客量基本盤又唔夠拆線。

606: 小弟有建議過606點拆線 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 1&extra=#pid4211864),歡迎師兄去睇下。不過我承認冇車由九龍灣返彩雲,係唔理想,當初重組都醒唔起呢到要補位

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-14 11:37 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-13 22:52
但呢條係九龍灣(啟業、九龍灣站、淘大、德福、牛頭角、安基果頭)唯一一條去港島中嘅線wo......
客量需 ...

以上全部都有合理替代,可搭巴士619,亦都有地鐵揀。
ViviTse 發表於 2020-5-14 18:37 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-14 11:37
以上全部都有合理替代,可搭巴士619,亦都有地鐵揀。

有無可能619全日拆線,一條兜入牛頭角總站(幫671九龍灣補位),一條比順利提速?
而啟業/彩虹/鑽石山一帶只留671X?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
S3BL100 發表於 2020-5-14 23:47 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-14 11:34
或者我都講一下我嘅憂慮先。

上面我講漏左樣野

如果 116 縮去威菲路道既話,其實最簡單,永興街都會擺到個站,清風街天橋底亦會有站,由炮台山站行過去係 400 米路程,近過行去威菲路道總站,合唔合理見仁見智

真係好需要補足既話,116 出站後電氣道東行, 到電廠街調頭,不過就會行耐左了,九龍方向全程行車時間會同擺北角碼頭無乜分別,對緩解過鐘問題幫助有限

我又唔覺得 116 對慈雲山太密,尤其是人地無鐵路得來,正常跨區線都無幾多條,116 來往慈雲山至銅鑼灣一段係正常,我唔想犧牲佢地,亦無理由為左成全本身係鐵路轉乘站既鑽石山,去犧牲無鐵路地區

而我個人認為 106 116 拆線係相輔相成。尤其是兩線行車時間都太長,但又想做返本來做緊既內陸流水。平衡行車時間同客流因素,我心目中方案係兩條都無可避免要拆到唔對稱。唔對稱既位(例如 116 既炮台山),一個方向會快唔少但另一個方向要行遠少少搭車,同時同另一條補。例如 116 無論點搞都好,炮台山往九龍都必然會有 106,都做得返部分 116 做緊既位

fb.com/scientisthk2usa/
天空之神 發表於 2020-5-15 13:14 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-5-12 17:36
唔係咁好,咁改法鑽石山/彩虹失去往南區嘅交通,四美街亦失去部份116班次;116A又唔停大有街同四美街,行去 ...

有客就唔會攪成咁啦

做好 107 好過
.
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-15 22:32 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-5-14 23:47
上面我講漏左樣野

如果 116 縮去威菲路道既話,其實最簡單,永興街都會擺到個站,清風街天橋底亦會有站, ...

問題係炮台山堆客唔係個個目的地就係炮台山站或者長康街嗰邊。可能係城市花園,可能係皇都戲院嗰邊。呢啲位相信叫人由歌頓道落車行過去,定係琴行街行返轉頭(相反亦然),都一樣唔合理,已經幾乎相等於一個地鐵站嘅距離。係,北角炮台山天后距離係近,但係觀感上就非常差。

況且炮台山唔算雞肋位,純粹因為緩解過鐘問題而犧牲呢堆客,絕對唔值得,亦都好難過炮台山區佬。就算係慈雲山,冇車去炮台山堆商廈,唔理想。我諗佢哋寧願非繁等多兩三分鐘116,反正116非繁唔多人,有少少空間減班,但係可以換取下繁東區、灣仔、中上環都有快車返屋企。

聽師兄咁講,似乎打算106 116都拆線? 但係我就會擔心116快線會唔會唔夠客,尤其西灣河至鰂魚涌堆人貪快入紅隧,一樣可以坐106快線。呢種定線(116快線)暫時只有上下繁開幾班嘅空間,未夠資格做全日。

論過鐘問題嚴重性同逼切性,我會先拆港島段更冗長嘅102 106,起碼呢兩條線無論快線定慢線都有好穩陣嘅基本盤。116快線單靠鰂魚涌至西灣河,擔心佢會做唔住,最尾只會淪為紅隧特快接駁(which 106快線仲有110都做到),但係九龍段咪載空氣。土瓜灣、九龍城仲有條608爭食,城巴取態值得留意。

個人寧願重組效果冇咁顯著,但係盡量減低重組嘅副作用,將受影響嘅人減到最低,少個機會畀人抽秤,多個機會通過。

Btw師兄可以望下我606重組? 得閒可以留幾隻字cm

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-15 22:43 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-14 18:37
有無可能619全日拆線,一條兜入牛頭角總站(幫671九龍灣補位),一條比順利提速?
而啟業/彩虹/鑽石山一 ...

個人唔太熟悉觀塘半山堆線,亦諗唔到喺邊度騰出資源嚟拆線

不過觀塘山過海交通的確唔理想,尤其601金鐘止步唔到中上環,601 619兩條定線都太慢係事實,需要改善。會諗下點樣將觀塘山提速。不過究竟要九龍斷快,飛走觀塘;定係港島段快,飛東廊甚至繞道,係個好值得商討嘅問題。
S3BL100 發表於 2020-5-15 23:50 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-15 22:32
問題係炮台山堆客唔係個個目的地就係炮台山站或者長康街嗰邊。可能係城市花園,可能係皇都戲院嗰邊。呢啲 ...

如果拎埋 106 來拆,我既重組方向會係咁:

106 縮鰂魚涌(現 116 總站)
106X 東行鰂魚涌落橋,西行西灣河上橋,下繁再加兩班 106P 唔碌柴斜,東廊至筲箕灣入電車路,鰂魚涌上橋
116 縮威菲路道
116X 東行永興街出英皇道,擺嘉亨灣,西行糖水道上橋

可以見到兩條快線行法都唔對稱,主因係因為唔想頭站入隧道前車程太耐,但同時港島方向又要做返價值最高既流水,尤其是 106 而家食緊既康怡往小西灣

所以我既拆法,慈雲山往炮台山依然有全日車,而且仲快左唔少,係回程要行前或行後,係有代價但值得諗;同理,下路往康怡太古城都係快左好多,係回程同樣要行前或行後一個站

但放大少少睇,炮台山返土瓜灣依然有 106;康怡返土瓜灣區依然有 116X

116 快線如果鰂魚涌上橋就真係會唔夠客,但糖水道先上,情況會好唔同

而因為我唔想快線頭站碌太耐,但又想做返港島內陸流水,加上要解決/紓緩過鐘問題既考慮,走線唔對稱令個別客源要行前或行後一個站既問題,我暫時無其他解決方法

但過鐘係會大大增加運作成本同影響班次穩定;解決唔到呢個問題,兩巴就少左一個好大既重組誘因

而我亦唔認為 302 開回程事必要同 116 捆綁,反而因為回程走線似 111,有空間由 111 抽車做

甚至合乎某D條件既話,非繁都可以做有限度服務

btw 睇左你個 606 建議,原則上無太大意見,不過肯定有人會話柴小快線唔應該兜耀東
我自己既做法,可能會係 606 606X 各自全日 30 分一班就算,藍灣互跳飛機維持時段分配

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-16 01:58 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-5-15 23:50
如果拎埋 106 來拆,我既重組方向會係咁:

106 縮鰂魚涌(現 116 總站)

咁樣拆法,的確從港島流水同舒緩過鐘,攞到個好嘅平衡。問題係,116快線真係夠客做? 302A依家淨係開兩班咋,兩班都唔使企人...116鰂魚涌客量都唔好,北角非繁唔好得幾多,仲有條608爭食...

簡單啲講,116拆線可能會衍生三個問題:
1. 快線唔夠客,尤其係九龍段,過咗紅隧就運凳,最終淪為特快紅隧接駁
2. 炮台山冇車去上路/慈雲山,一批唔算細嘅客源要行幾乎一個地鐵站距離,好唔理想,觀感都好差,亦最容易畀人反
3. 116快線同608某程度上有重疊,即係九巴會食城巴一堆客

我拆條116A,原本只係想塞住鑽石山把口,不過誤打誤撞又可以輕輕舒緩過鐘問題。當然成效冇你咁顯著,呢個係進取同保守取態啫。個人比較著重推行時可能遇到嘅困難,我會盡量消除,少啲阻滯,增加成功機會。

如果真係要拆116,我會輕輕改良吓
1. 116放天后,唔得就照威非(始終威飛一轉出嚟同興發街,兩個位都係塞車熱點,好容易令116脫班。個人喜好天后,不過冇位就冇辦法...)
2. 116X清風街天橋直入紅隧,透過飛亞皆老街天橋(橋下搭106),甚至飛紅隧站,盡量慳多少少時間

個人對116X非繁客量比較悲觀,就算做埋炮台山都唔特別睇好,不過總比只做西灣河至北角來得好。一嚟可以塞住炮台山把口,同時擴大客源基礎,令條線拆出嚟都可以維持合理班次。但係個人主張先拆106,反應好先再拆116。始終106港島段比116長好多,拆完之後都有更廣嘅客源基礎頂住。

至於302,其實好有提升服務嘅空間。至少開下繁係有迫切性,亦肯定有好大需求,拋一個「舒緩地鐵市區四線」嘅理由,運輸署都肯定開硬綠燈,直頭可以立即單獨實行。

不過我想藉呢個契機,乘機將671從鑽石山撤走。借302 116P過橋,輕微調疏116喺慈雲山班次,慈雲山就易啲入口,再開短途車塞住鑽石山把口。同時輕微簡化走線(南行維園出 北行skip紅隧),做番116班客,但係又舒緩鰂魚涌總站問題同過鐘問題。

喺我另一個101 111重組,因為想畀彩雲有全日車來往中西區,同時成全101X全日,所以111我都陰乾同縮短咗,喺我重組中111唔係一個抽水嘅好對象,所以暫時302難全日。真係好需要全日車,我會焗住拉113上去試水溫,當然吸引力成疑,唔理想。

資源有限,但係彩雲同慈雲山同樣有 全日車需求,我會先揀彩雲,從而成全我606個重組。

116A舒緩過鐘係冇咁顯著,但係至少我少咗好多可能出現嘅反對聲音,cut短671我仲應該慳到車。106拆線洗突咗,又可以用返喺度;或者671 cut到嘅車,又可以緩衝116減班幅度。

606:預左有人話唔應該兜耀東。不過耀東點都要搵條線補位,但係我又覺得唔應該為咗要耀東而要令606整段港島走線長多一倍。太古鰂魚涌線擺明hea做,我盡量都唔想放咁多資源落去,慳得就慳,港島段已經係cut無可cut。咁我寧願益埋耀東,反正佢哋都好難再喺RPP得益,又可以保住耀東柴小流水,又確保拆咗嘅606快線唔會快過694到東隧,保住班轉車客。 不過喺度唔講太多費事離題