hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站成為青沙轉車站2.0
開啟左側

將軍澳隧道轉車站成為青沙轉車站2.0

groom1002 發表於 2020-5-15 10:42 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-5-15 04:48
690P咁改,康翠唔會覺得好兜咩?明明本身喺寶琳自轉已經夠兜,再轉埋落尚德......
除咗康翠/寶琳唔鍾意之 ...

除非取道寶琳北路轉入寶順路直去將藍隧道,中途不停站,藍田有新線619A替代,停秀暉樓,興田,啟田道2站,東隧,直上東廊至舊灣仔警署
jpoon 發表於 2020-5-15 15:29 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-15 04:46
印象中無,但我有少少興趣想知會唔會出九龍之後有位轉一轉落藍田、再兜入東隧/觀繞/六幹?
...

https://www.cedd.gov.hk/tc/our-projects/major-projects/index-id-65.html
http://jpoon9394.blogspot.com/
ViviTse 發表於 2020-5-15 22:29 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2020-5-15 10:42
除非取道寶琳北路轉入寶順路直去將藍隧道,中途不停站,藍田有新線619A替代,停秀暉樓,興田,啟田道2站,東隧, ...

若690改經將藍隧道,相信會來回都跟到回程咁行,並且改落將藍隧道,否則於康翠而言實在太兜。

而藍田若要補位,可以幫619X全日,並加經啟田道、秀暉樓等站,但港島區我建議跟690停,因為藍田應該接受唔到無咗全日北角特快。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
groom1002 發表於 2020-5-15 22:59 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-5-15 22:29
若690改經將藍隧道,相信會來回都跟到回程咁行,並且改落將藍隧道,否則於康翠而言實在太兜。

而藍田若 ...

只限690p改道,690路線維持正常
ViviTse 發表於 2020-5-16 01:02 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2020-5-15 22:59
只限690p改道,690路線維持正常

咁就更簡單啦,690P寶順路直落將藍隧道,藍田區嘅補償可能只需要更少(例如619P開一班特別班,觀塘段跟619X停+停埋秀暉、藍田?)

groom1002 發表於 2020-5-16 11:55 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-16 01:02
咁就更簡單啦,690P寶順路直落將藍隧道,藍田區嘅補償可能只需要更少(例如619P開一班特別班,觀塘段跟61 ...

無錯,#33樓已有相關建議
樂仔〞 發表於 2020-5-16 12:10 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-5-14 18:24
我估會好似中灣繞咁,得啲繁時線
之後就算有全日線都係少數疏車特快線

以將軍澳呢個人人都中意揸車多過搭車嘅中產地區
起將藍我覺得係為行將隧嘅私家車同埋工業邨堆泥頭車分流走
所以多唔多巴士行將藍已經唔重要
巴士只係配菜,私家車同泥頭車先係主菜

八幹當年比人鬧,比起少巴士行
倒不如話八幹個道路網本身就唔 user friendly 令個個都唔願行
除咗過海行西隧有誘因外(但可惜西隧天價又趕返走人)
得去貨櫃碼頭同入機場可以避德士古道係有 so
其餘都係行返原線好過行新路,咁當然無人用
ViviTse 發表於 2020-5-16 17:08 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-5-16 12:10
以將軍澳呢個人人都中意揸車多過搭車嘅中產地區
起將藍我覺得係為行將隧嘅私家車同埋工業邨堆泥頭車分流 ...

同意,其實將軍澳區嘅市區巴士線(例如去觀塘、旺角、長沙灣、尖沙咀、土瓜灣果堆),
行將藍隧道其實無咩著數,尤其是六幹嘅出口兜返去呢幾區都唔見得順路過將隧。

反而機場線、繁時將荃線特別班(點對點)、屯將線、過海線呢類先有得考慮,改唔改得成又當然另計啦。
但將藍嘅好處係:堆填區、工業邨、康城、尚德以南 嘅 泥頭車、私家車、的士 普遍可能改行新路;
而尚德、將北、將南嘅部分巴士線 可能會繼續沿用舊路,以達至分流作用。
JX9097 發表於 2020-5-16 17:18 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-16 17:08
同意,其實將軍澳區嘅市區巴士線(例如去觀塘、旺角、長沙灣、尖沙咀、土瓜灣果堆),
行將藍隧道其實無 ...

之不過A29觀塘道有站
A29P就主打觀塘山
所以好難走將藍
ViviTse 發表於 2020-5-16 17:24 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-5-16 17:18
之不過A29觀塘道有站
A29P就主打觀塘山
所以好難走將藍

係,我個人傾向 690 先改行將藍隧道,其次 E22A 考慮改經將藍隧道(但要解決觀塘、黃大仙問題)。