hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站成為青沙轉車站2.0
開啟左側

將軍澳隧道轉車站成為青沙轉車站2.0

JX9097 發表於 2020-5-17 18:46 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2020-5-17 14:56
安達臣、秀茂坪沒有中環線,或者 690 藍田段獨自拆出來,經興田、中秀去安泰(港島跟 673 行)?(690 改 ...

690拆走藍田段只會令到營運狀況更差
又唔係真係快好多, 何苦夾硬嚟呢?
ViviTse 發表於 2020-5-27 19:12 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-5-17 12:55
唔可行
因為依家690真係有一定數量嘅啟田上車
(講緊非繁一車都有成10個人)

多謝分享。意思係唔係「690 喺寶琳改跟回程行,i.e. 類似區議員建議果條690X嘅停法」可能性比「行將南隧道」仲大呢?

E22A果段非常同意,所以我會建議如果E22A行六幹,應該新增少量目的地(例如屯門轉車站),
去減少「E車比A車快好多」嘅情況;至於觀塘/黃大仙嘅反對,會唔會有可能令E22A變兩繁,而上面果條當新線咁開呢?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
JX9097 發表於 2020-5-27 19:40 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-27 19:12
多謝分享。意思係唔係「690 喺寶琳改跟回程行,i.e. 類似區議員建議果條690X嘅停法」可能性比「行將南隧 ...

690其實只需要將去程改到同回程相反
(即係停頌明苑, 放棄寶林段Z形走線)
已經係最有能力去改善依家營運狀況

E22A點改都唔會同屯轉有任何關係
始終真心唔順路, 東涌又係另一個問題
ViviTse 發表於 2020-5-27 20:25 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-5-27 19:40
690其實只需要將去程改到同回程相反
(即係停頌明苑, 放棄寶林段Z形走線)
已經係最有能力去改善依家營運狀 ...

E22A 東涌方面,應該無論點改都會照經(亦會繼續保持為大嶼山頭站)。

屯轉的確係唔太關事嘅,但btw 有無可能有任何一條線可以做到屯門<>將軍澳呢?
因為多年黎屯門&將軍澳區會都有聲音 認為足夠客量去開線(至少繁時線),
今屆亦有議員再提。但與用新資源開線,有無可能透過改線順便幫其他舊線增加客量呢?

見過有其他板友提過其他方案(例如62X延長等),但似乎對乘客&司機車程均太長,
加上同就咁轉車分別不大,只係價錢平咗;而其他方案仲有就係開新線,但我認為資源方面會成問題。
JX9097 發表於 2020-5-27 21:06 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-27 20:25
E22A 東涌方面,應該無論點改都會照經(亦會繼續保持為大嶼山頭站)。

屯轉的確係唔太關事嘅,但btw 有無 ...

若果將軍澳真係要直線去大西北
究竟屯門定元天合適D?
Anonymous 發表於 2020-5-27 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-27 20:25

屯轉的確係唔太關事嘅,但btw 有無 ...

我唔會覺得E22A行車時間會短過62X,所以顧及東涌同九東沿途嘅人嘅感受,屯將線都係搵258/259/62系開啦
ViviTse 發表於 2020-5-28 20:03 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-5-27 21:06
若果將軍澳真係要直線去大西北
究竟屯門定元天合適D?

好好嘅問題,我見暫時嘅普遍討論(討論區又好、區議員又好、社會聲音都好)似乎較想開「屯將線」。
我估原因之一係 屯門 較 元朗天水圍 鐵路優勢低,所以預計客量可能較高。

btw如果「將軍澳 -> 六幹不停站 -> 屯轉 -> 屯 -> 天 -> 元」咁行法,又會唔會快過觀塘轉268系呢?
ViviTse 發表於 2020-5-28 20:06 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-5-27 21:40
我唔會覺得E22A行車時間會短過62X,所以顧及東涌同九東沿途嘅人嘅感受,屯將線都係搵258/259/62系開啦 ...

E22A如果經屯轉,應該要同時改經六幹去追返時間,所以觀塘無可奈何會唔經。
所以個問題應該係,觀塘、黃大仙需唔需要揾E車補位

btw 如果屯將線揾258/259/62系開似乎有難度,因為停晒黃大仙、成條觀塘道仲要入將軍澳,車長應該會好辛苦
我傾向如果要開,就行六幹,頂多喺六幹出咗油麻地之後,再睇吓吸埋邊D地區嘅客(例如E22A就夾大嶼山)。
再唔係,都可以只限兩繁嘅屯將六幹線嘅,但可能要做埋元朗+天水圍先夠客
Anonymous 發表於 2020-5-28 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-28 20:06
E22A如果經屯轉,應該要同時改經六幹去追返時間,所以觀塘無可奈何會唔經。
所以個問題應該係,觀塘、黃大 ...

作為屯門人當然唔反對E22A拉入黎,去尚德同將廣都方便

但問題都講過好過次,你住將軍澳話塞屯公okay,但有冇諗過其他將軍澳人感受?我相信大部分將軍澳人都唔想調E22A出龍翔道,更加唔駛講龍翔道同東涌沿線嘅居民。

同埋行六幹-->三幹-->屯公唔係想像中咁美好,出六幹後如果深井至屯市撞車,想準時回車基本上就冇咩可能。第二個樽頸位係屯門皇珠路,第時屯赤通車就會爭cut線(皇珠路落海皇路/上皇珠路後cut線),之後先兜埋東涌同後勤。儲左班小客,趕曬班大客(唔會期望龍翔道啲客上E22掛)

一單62X入將軍澳最多咪同宜家嘅E22A差唔多時間(用798走線比E22A慳啲時間。雖然E22A行北大嶼嘅時間應該比62X行屯公嘅時間短,但62X只係去到屯市,比E22A兜少好多)。所以62X觀塘道龍翔道停少幾個站,觀感上就冇問題(實際雖然未必慳到時間)

所以機場線都係做機場東涌算啦,就算屯將線入六幹,都未輪到E22A入屯赤六幹。當然,歡迎北大嶼有事嗰陣,E22A行屯赤
dennisung 發表於 2020-6-3 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層

今日三巴到將軍澳轉車站試車照片只為紀錄
請見諒