hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [精心規劃] [那年的7月14日] 港島北岸路線大重組(一) ...
開啟左側

[精心規劃] [那年的7月14日] 港島北岸路線大重組(一):18系及720系

kay 發表於 2020-5-13 19:37 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-5-13 18:12
590係因為廢鐵搶客太勁先咁廢

但720冇你想像咁少客..尤其是星期六日

未有MTR前590非繁都好一般平日中段開15但假日開20

720A當日就係人少先併返落720

灣仔+金鐘 非繁少過 灣仔+中環太多
下繁有車多都變左開720特車,都唔開720A做一個大循環

而且新巴認為比左條18X,服務過剩下要收走720A
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2020-5-13 19:52 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-5-13 19:37
未有MTR前590非繁都好一般平日中段開15但假日開20

720A當日就係人少先併返落720

新巴當初係連灣仔特都懶得開, 結果係點?
佢開左堆特, 加上有12.8咪好似無事囉...

590個情況係,
未有鐵路前非繁都唔好客,
有鐵路更加無客..

720衰極都有單邊好睇...

另, 720X雖然客量平平,
但都算引證到太古以東去中環特快並唔係無市場...

但東區<>中上環特快[不經灣仔、金鐘] 應否全日, 我同意有爭議...

Ravenclaw 發表於 2020-5-13 22:59 | 顯示全部樓層
我只評18/18P...

18P東行讚成,但只限開到黃昏,西行冇必要為左飛走港灣道走去拉18入去西環,有d多舊魚...

港灣道唔慢,砵典乍街堆違迫搞到塞車先系討厭,飛果度仲有d意義...

18就算拉入西環,皇后街唔會比佢停,太爆...

同埋,最重要一樣野,

18開翻非繁其實佢只系希望解決18P改正街後嚴重過鐘問題,於是將部分18P變18,當短棍...

你個方案達唔到老新既目的...
 樓主| Commy 發表於 2020-5-14 15:27 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-5-13 10:51
西區係18p/18X外養唔起18
車程太耐

首先關於18嗰度
我係將18P改為真特快線
18變為半流水線
比搭1/5B/10更快到中環
同18P/X做緊唔同既野

至於720同720A中環同金鐘分家
當日720A行政總+演藝非繁同夜晚梗係冇客啦
但新720A深入灣仔金鐘
而且去程冇720搶客(入咗繞道)
相信新720A會比7年前好

至於如果你細心啲睇
而家720A有5部車做完就翻廠(From 巴典)
只要將呢啲車全日行720A
成個重組係減咗車

樓主| Commy 發表於 2020-5-14 15:27 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-13 12:12
西區↔炮北客源太少,並唔足以支撐18P全日,仲有條地鐵爭客,我肯定咁改客量仲衰過18X。另外唔係好明,然有 ...

18P東行客源基本上不變
因為無論停入境+演藝定灣碼都係做緊灣北
加上西區去炮北車程加快
吸引乘客回流
就算客量唔升都唔會跌
至於西行客源可能比較少
但如果重組前做足宣傳(Eg.炮台山站X分鐘直達西區)
相信對客源有幫助

至於18
我係定位做半流水線
去中環比1/5B/10更快捷
同時補償18P提速
加密班次
重塑18嘅形象

樓主| Commy 發表於 2020-5-14 15:28 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-5-13 18:08
係就係幾精心規劃既..如果廢鐵拆左既話應該幾成功

先講18東行咁行根本冇意義

18比1/5B/10快到中環
位位$3.7upgrade 做$5.5
乘客唔駛搭咁耐
橙汁又乘機加價
諗起都開心
然後中環到灣北唔係好多人肯上720/722
而且本身18都係咁行
又唔覺有咩問題
而中環去灣北又係upgrade客俾$5.5
合併18/P更加唔可能
原有乘客你想點處理先?

18X都係得07:20-08:20開先叫見得下人
如果呢一粒鐘開20其他照30又可唔可以?

18P之前已經講咗
相信做足宣傳就可以

至於80X
其實我覺得由Day1開88X唔經柴斜已經係錯
但而家要全柴東人兜柴斜更加唔可能
雖然18X柴斜段冇客但都要補位
費事區咾又嘈
只做柴斜又唔夠客
780P又唔係無人在興華上
不如就咁開條80X

720改完之後會快唔少
吸引乘客回流
我已經輕微減班
如果真係擔心初時可開12分鐘

Minor 1:
ok
Minor 2:
駱克道星期一至六係開18:57-00:10
而政總只係720回程路過停埋

樓主| Commy 發表於 2020-5-14 15:29 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2020-5-13 22:59
我只評18/18P...

18P東行讚成,但只限開到黃昏,西行冇必要為左飛走港灣道走去拉18入去西環,有d多舊魚... ...

點解你覺得灣北去西區唔駛補位?
唔通叫人轉車?
仲有18仲做緊半流水……

砵典乍街有諗過飛
但18P嗰度有唔少上落
所以暫時不變

18唔停皇后街冇問題
只係路過

18P提速後車程加快
我預一單連休45分鐘
過鐘問題應可解決

Ravenclaw 發表於 2020-5-14 15:53 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-5-14 15:29
點解你覺得灣北去西區唔駛補位?
唔通叫人轉車?
仲有18仲做緊半流水……

我咪話18P西行要提速應該要飛砵典乍街而唔系港灣道,因為港灣道根本唔慢...

所以你唔應該為左比18P飛港灣道而拉18入西區補位,你個方案除非你減班,否則會比現時用更多資源...

咁講真,砵典乍街其實上落都多人,即係西行18P如果唔想倒客根本冇得改...
kay 發表於 2020-5-14 15:54 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-5-14 15:27
首先關於18嗰度
我係將18P改為真特快線
18變為半流水線

好地地720A剩係做朝早
變行全日個COST大左

而港島MTR優勢好大
我就對改動係咪搶到客有D保留

就算依家18開返非繁,有時都好少客

有車多,都應該直接擺落33X/49X/88X/720X

而唔係倒去18系倒米

上面四條線叫做比MTR有優勢,而且33/49/88X收得貴

世界很簡單 人類很複雜
mingfai31 發表於 2020-5-14 17:01 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2020-5-14 15:28
18比1/5B/10快到中環
位位$3.7upgrade 做$5.5
乘客唔駛搭咁耐

我明咁行一定係快左..只係快既幅度有D少姐
如果差5-10分鐘咁少其實大部分人都係見車上
你可以話收貴左人既..但我會覺得你用多左資源做同一舊客
另外朝早722既總客量係大過720..原因在於722除左有往返耀東流水外其實就係中碼去灣北
至於我話合線只限東行..日頭入中環塞會令條18更慢..夜晚就堅城堆車個個係度賽車變左同18時間差唔多..所以我先建議東行合埋一條
現時既18非繁客量一向都唔太多..而且整個18系個客倉無論東行西行都係灣北..至於中環去炮北一般係只有繁時比較多人..可以沿用上次18既改動(即兩味)..其他時間2/10

亦如同我上述所講..18系客倉都係灣北
如果18P東行直鏟灣碼我唔太認為會有咁多人肯行..咁只會逼爆18X/A12..而且轉船既人相信唔會有去港灣道既人多

好處7度我想講既全日線係2仔