hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [精心規劃] [那年的7月14日] 港島北岸路線大重組(一) ...
開啟左側

[精心規劃] [那年的7月14日] 港島北岸路線大重組(一):18系及720系

天空之神 發表於 2020-5-15 11:47 | 顯示全部樓層

其實 18 應該延長去筲箕灣,七天全日化 ,全日不入德輔道,取代 2
5X 取代 2 做大坑主力路線,往銅鑼灣改經告士打道及告士打道維園
25 回歸大坑 ,不需再經清風街天橋,取代 2

18X 東行改上環後落繞道直達北角
18P 其實唔需要再改
.
 樓主| Commy 發表於 2020-5-15 17:01 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2020-5-14 15:53
我咪話18P西行要提速應該要飛砵典乍街而唔系港灣道,因為港灣道根本唔慢...

所以你唔應該為左比18P飛港 ...

我知行港灣道唔慢
但直行吿士打道就一定快過而家嘅18P
而港灣道根本唔多人上落(尤其非繁開番18之後)

而我呢個方案除咗將18P行車時間縮短之外
仲有輕微減班
能抵銷18延長後增加資源(18加2部,18P減2部)

樓主| Commy 發表於 2020-5-15 17:01 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-5-14 15:54
好地地720A剩係做朝早
變行全日個COST大左

雖然個COST大咗
但720A覆蓋範圍無論同而家早繁比定同13年的比都係大咗

而720預計10分鐘內可以由太古城到中環
呢個時候MTR計埋上落等車可能先到炮台山
吸引力都唔少

而如果我呢Part唔減車
係唔夠資源比其他線

最重要係33X/49X/88X/720X雖然貴但客量都唔係特別好
仲開非繁等睇吉車

樓主| Commy 發表於 2020-5-15 17:02 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-5-14 17:01
我明咁行一定係快左..只係快既幅度有D少姐
如果差5-10分鐘咁少其實大部分人都係見車上
你可以話收貴左人 ...

我明差距少喲人係會見車就上
但亦有啲人就啱時間上架快車(eg.82 vs 82X東行)
雖然我用多咗資源
但我覺得可以試下(順便配合新巴鍾意upgrade班客)

722我知客量多過720
但中碼去灣北嘅客量我就有保留

如果夜晚合併私牌又係要Cost咪差唔多不如載客
最多開疏少少(eg.20 mins)
而且西行唔合東行合有可能令乘客覺得混亂

18系東行客倉係灣北
但西行我唔覺得係
而灣碼行出港灣道唔係真係好遠
仲有少部份人轉船
相信客量唔升都一定唔會跌

2仔慢碌去西筲你搭埋我嗰份
而賣少少預吿
下一部份2仔會有改動
就係唔會再行駱克道

樓主| Commy 發表於 2020-5-15 17:02 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-5-15 11:47
其實 18 應該延長去筲箕灣,七天全日化 ,全日不入德輔道,取代 2
5X 取代 2 做大坑主力路線,往銅鑼灣改 ...

18取代2直接無視大坑
5X同25只做中環擦邊
取代唔到2

天空之神 發表於 2020-5-15 17:43 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-5-15 17:02
18取代2直接無視大坑
5X同25只做中環擦邊
取代唔到2

其實要 25 複製 2 西行
炮台北角打後有 81 入大坑
.
brianso198 發表於 2020-5-15 19:15 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2020-5-15 17:02
我明差距少喲人係會見車就上
但亦有啲人就啱時間上架快車(eg.82 vs 82X東行)
雖然我用多咗資源

其實朝早722中環開都唔係少客...

同埋722早繁客只會越來越高...

另, 2號夜晚同722個行車時間只係輸個北角,
如果西灣河站計係幾乎同時間,
如果722繼續行駱克道的話只會令兩者行車時間進一步收窄...

除非研究開條馬師道走既線,
不過唔會有足夠資源做...

brianso198 發表於 2020-5-15 19:22 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-5-15 11:47
5X 取代 2 做大坑主力路線,往銅鑼灣改 ...

我唔明點解唔改18P...
天空之神 發表於 2020-5-15 19:28 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-5-15 19:22
我唔明點解唔改18P...

點解要改 18P ?
2/18/25 咁樣重疊遲早都要 3 合 2

反而 18P 點改都會郁到西區
其實都無得改
改就會郁到客倉
極其量變返嘉安街上橋
.
brianso198 發表於 2020-5-15 19:39 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-5-15 19:28
點解要改 18P ?
2/18/25 咁樣重疊遲早都要 3 合 2

18P東行客量唔好, 根本一早就要搞...

18P果個所謂特快證明畀大家睇有港鐵後根本無市場...
東行朝早客量尚可無問題, 但其他時間(連下繁)客量都唔掂,
我唔明點解識玩2,18,25三併二但由18P繼續燒錢...