hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新城5X, 18P重組(DELETE)
開啟左側

建議新城5X, 18P重組(DELETE)

Ravenclaw 發表於 2020-5-14 13:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

DELETE
 樓主| Ravenclaw 發表於 2020-5-28 22:58 | 顯示全部樓層
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1172777-1-1.html

稍後該方案會與以上方案合併
Busmtr 發表於 2020-5-29 00:41 來自手機 | 顯示全部樓層
其實5X咁樣屈返轉頭比起依家直行電車路唔會真係快好多,仲趕走埋一堆地鐵站中間唔願行嗰堆客,分分鐘得不償失;反而灣仔北就有三條西區特快線,係資源錯配。930X都要轉行電車路就知咁嘅走線係中伏...
 樓主| Ravenclaw 發表於 2020-5-29 11:57 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-29 00:41
其實5X咁樣屈返轉頭比起依家直行電車路唔會真係快好多,仲趕走埋一堆地鐵站中間唔願行嗰堆客,分分鐘得不償 ...

因為將來18X東行上環走人,而我又改18P落繞道去灣碼,所以要拉5X去補入境呢個位...

我考慮將呢個方案同我另一個方案合拼,但18果部分kick住,因為如果18要進一步拉長服務時間,我要淋18同18P d資源同服務時間點分配...

如果直接將18拉長服務時間系浪費資源...
m1210h 發表於 2020-5-29 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層
咁5X改喺菲林明道入返去又得唔得.唔得..
S3BL100 發表於 2020-5-30 00:02 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2020-5-29 11:57
因為將來18X東行上環走人,而我又改18P落繞道去灣碼,所以要拉5X去補入境呢個位...

我考慮將呢個方案同 ...

其實入境處呢個位有幾大需要補?對比起灣仔內街(史釗域道、杜老誌道)同怡和街一帶,邊度更值得做?

我同意 18P 東行繞道停灣仔碼頭,但咁行某程度上已經補左西區去灣仔北

5X 我諗過另一個方法係東行繞道經菲林明道天橋入返軒尼詩道返原線,但對比起你個改法,我渣唔到主意

同埋到時應該要搵第二條線 (43M?) 去補西區往香港站一帶了

而 18P 我有少少懷疑需唔需要停埋港澳碼頭,好似畀 18X 停仲好少少 18P 可能都係正街上橋直飛灣仔碼頭算喇

不過我覺得 18 18P 並存既非繁時間,有條件減到各廿分班梅花間竹,減班已經係節省資源既一個方法

fb.com/scientisthk2usa/
Busmtr 發表於 2020-5-30 01:57 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-5-30 00:02
其實入境處呢個位有幾大需要補?對比起灣仔內街(史釗域道、杜老誌道)同怡和街一帶,邊度更值得做?

我 ...

樓主條plan其實做唔到灣仔比較旺嗰part,所以其實有必要停搵條線停一停入境,等班人就算冇原本軒尼詩道個站位都可以從入境行天橋過去... 如果灣仔碼頭就當補咗灣仔北,其實由灣仔碼頭行返去軒尼詩道都幾惡行...

灣仔內街同怡和街邊度更值得做,其實兩度都值得做,但係唔一定要用同一條線做曬。18P做返入境(都要順便幫鴨仔手),灣銅特快就交畀5X,做好份工。策略上個人覺得5X用繞道,效果好過18P...

正如之前我寫嘅建議,傾向5X東行用繞道灣仔出口,再經馬師道天橋左轉 繼續去威非路道。總畀塞百德新街要好,亦都可以做埋銅鑼灣至灣仔站中間堆尷尬客...

至於18P停港澳碼頭係因為佢條18唔再入港澳碼頭,永和街就掉頭做中碼,所以佢都要搵條線補位,就搵咗18P...

Busmtr 發表於 2020-5-30 02:16 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2020-5-29 11:57

我考慮將呢個方案同 ...

你想18延長服務時段,相信都係想做德輔道中特快返北炮。單單呢個位,我其實覺得唔值投放幾架巴士專做呢個位... 最簡單我會拉現成嘅鴨仔,七點之後由港澳碼頭開嘅鴨仔,國金之後兜埋德輔道中先去怡和,反正夜晚碼頭都少客,影響唔大。

brianso198 發表於 2020-5-30 12:56 | 顯示全部樓層

入境處要補,
如果18P飛走入境既話,
以2/18既班次同載客量都唔夠填...

只不過夜晚2號一條其實好夠做...
個人唔反對18P做灣碼, 5X替代, 不過下繁比較頭痛...
brianso198 發表於 2020-5-30 12:57 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-30 02:16
你想18延長服務時段,相信都係想做德輔道中特快返北炮。單單呢個位,我其實覺得唔值投放幾架巴士專做呢個 ...

咁行既話係會追成2/720/722三線混戰...

720/722講就好快, 但實際上搭落去並唔係果回事...
特別係夜晚720/722去到西灣河既時間其實唔係差好遠...

2號輸就肯定, 不過比720/722, 其實唔係輸好多...