hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 67X/ 67M 好重口味
開啟左側

[經歷分享/報告] 67X/ 67M 好重口味

oman 發表於 2020-5-18 10:41 | 顯示全部樓層

其實係嶺南門口直上巴士, 係好鬼方便.
而家有埋APP報時間, 睇定先出去等已經好唔同.

西鐵係好方便, 但要行一大段路. 當你要拎野返宿舍, 你就會搭巴士.

67M 係嶺南上車, 出到屯公, 其實個時間可以接受. 係67X落到美孚, 重要慢慢塞長沙灣道, 係難頂D 者.

N 年前我試過癲到搭263M出去, 北閘一過就係富泰總站.
直出青衣年代真係好爽. 再搭小巴過海濱, 簡直快線咁.
fly831 發表於 2020-5-18 10:54 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-5-17 16:11
未有西鐵年代,富泰入伙後,67M最密3分鐘一班。蛇車有十幾部,唔知去到S16定17…
夏天下繁葵芳站入屯門, ...

師兄講開去CHECK CHECK, 67M而家掛牌7正14蛇, 比起西鐵剛開既年代, 都唔算CUT左好多,
始終沿線客量除左景峰嗰個居屋, 咁多年都冇乜增長過

最愛猛男
arfung 發表於 2020-5-18 13:08 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2020-5-18 10:54
師兄講開去CHECK CHECK, 67M而家掛牌7正14蛇, 比起西鐵剛開既年代, 都唔算CUT左好多,
始終沿線客量除左景 ...

名義上看似差距不大,但以前有荔廠派車2部,正字軌有超過10部。
以前繁時蛇車大部份全坐陣,非繁又有261M派車支援(FA3436/MAN怪獸)。
現在仲有一部份車要調走其他線…

拉上補下,和全盛期都有點距離。

反而想睇下67A開既時候班次會點執和配合。
arfung 發表於 2020-5-18 13:13 | 顯示全部樓層

oman 發表於 2020-5-18 10:41
其實係嶺南門口直上巴士, 係好鬼方便.
而家有埋APP報時間, 睇定先出去等已經好唔同.

263M初初開辦時,欖隧直駁青衣和屏山,不經荃灣和元朗市;沿途上落極少,真係好快,我也試過。
公司當年對其厚望,一開線全線黃柱AD,仲要12-20分一班好密車。
無預期般吸引到青公班客過對面,又唔多富泰人用;之後就搞陰乾63M/68A和大改路。
miklcct 發表於 2020-5-18 13:57 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-5-18 13:13
263M初初開辦時,欖隧直駁青衣和屏山,不經荃灣和元朗市;沿途上落極少,真係好快,我也試過。
公司當年 ...

欖隧通車初期,藍地只有63M一條M線,當年係由荃灣掃到葵芳再折返荃灣碼頭(機鐵通車嗰陣改入青衣站)。
然後68M爆煲,重開68A,咁兩者即時重疊。
之後2001年開263M,咁藍地有成3條M線,但係眾所周知,263M只到青衣,63M同68A同時可以去到荃灣同葵涌,咁當然直接63M 68A一程過,出九龍又有63X,要轉車都係出屯門轉快得多,除咗真係去青衣(貪特快)同去大欖郊野公園(獨市)之外鬼搭你263M。另外重有條264M做緊青衣來往欖隧嘅客。結果當然唔夠客。
之後九巴做手腳,將263M改入荃灣,63M改特快,結果乘客繼續搭68A,原本63M嘅客都倒埋落68A。
之後263M兜埋朗屏,但係嗰陣班次已經極度疏落,朗屏乘客繼續行出總站搭唔慢嘅車海線68M。
到68X延長入洪水橋,屏山多一條車海線駁欖隧,263M更少人搭,改用短車,之後更改用單層。
去到最後有埋屯轉,263M連欖隧轉車嘅作用都無埋(除咗欖隧自己之外68A已經完全覆蓋所有263M服務範圍),結果摺線收場,由68A全面取代,藍地倒退到1998年5月得返1條M線嘅年代,重要疏過當年嘅63M。欖隧通車前,64M 68M 69M車海幾分鐘就一班,而家?15分鐘都隨時唔見車!

進智公交
EvilKo 發表於 2020-5-18 17:07 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2020-5-18 10:40
虎地往九龍方向個站就真係重口味, 不論兆康定富泰都非常唔就腳兼隱蔽
好似師兄話齋, 如果個站喺返以前落天 ...

我反而覺得出九龍方向搬站後對富泰居民就腳左喎紅綠燈起步行2分鐘就到

我而家落樓前都會望下九巴app
63X 10分鐘內有車我基本上都行去虎地算
做下運動又唔洗碌青公

ccchhhuuunnn 發表於 2020-5-18 18:08 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2020-5-18 13:08
名義上看似差距不大,但以前有荔廠派車2部,正字軌有超過10部。
以前繁時蛇車大部份全坐陣,非繁又有261M ...

西鐵前,67M正字軌應該係10部
ccchhhuuunnn 發表於 2020-5-18 18:11 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-5-17 23:17
以前仲有 68X 既年代,虎地站係對兆康客係福音黎,不過改左 63X 之後,剩係班次表都嚇到個個縮啦 ...

63X開線時班次唔太差,都有10-20定10-25分鐘一班
只係個站位真係太唔掂
ccchhhuuunnn 發表於 2020-5-18 18:26 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-5-17 16:11
未有西鐵年代,富泰入伙後,67M最密3分鐘一班。蛇車有十幾部,唔知去到S16定17…
夏天下繁葵芳站入屯門, ...

當年67M早繁出葵芳最密3分鐘一班
帳面仲密過當時58M 係4分鐘一班
不過58M有建生特車無計
cky 發表於 2020-5-19 21:54 來自手機 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2020-5-18 10:40
虎地往九龍方向個站就真係重口味, 不論兆康定富泰都非常唔就腳兼隱蔽
好似師兄話齋, 如果個站喺返以前落天 ...

冇啦
天橋宜家起晒隔音屏同石壆
日頭都陰陰沉沉
夜晚更加唔駛諗
我公司有對舊同事情侶
女嘅住青衣
如果收工時已收了太陽
男仔都係一定陪佢去車站等 68A
等佢上咗車先一個人行返去天橋坐輕鐵