hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2 / 5X 大幅削減服務
返回列表 發新帖
開啟左側

2 / 5X 大幅削減服務

樓主| boco1211 發表於 2020-5-16 15:17 | 顯示全部樓層

呢個方案我承認係我諗漏咗愛東流水 會再執執佢

講喺呢條16個概念係點先 西行係等於 2 + 5X 北角去大坑 + 大坑去銅鑼灣灣仔中環 唔預計有人由北角搭過咗大坑 銅鑼灣灣仔行電車路係因為會方便好多 落車位靚好多兼且比起2仔行內告士打道會穩定啲 而價錢上就跟 18 個價 同埋 5x 個價 大坑冇加到價 西行開朝6晚4 係參考依家18個時間表 4 點之後就比5x做大坑去銅鑼灣灣仔中環 + 銅鑼灣灣仔中環去西環特快 最多人搭5x嘅時間就開番5x嚟做 北角去大坑就要搭返 81/8H. 而東行就跟 18 做返而家 18 嘅嘢 只係開多一兩班 冇乜分別

18P 就東行做埋 5x 嘅嘢 沿途加停中環IFC同埋皇室堡 去銅鑼灣會快過而家5x 同埋做返灣仔北去皇室堡特快(2仔做緊嘅嘢)中環碼頭搭開2仔就要改搭 18P 或者 722 出返去 基本上沿途都補到位. 而西行就因為 18 冇咗9 點後嘅服務 就加車落去 相信18P會因為幾條線谷落一條線 條線會好睇好多

條18 就分開咗 落咗去18P西行 同埋16東行 冇少到

81 如果夠細車用就唔使轉大車 但前提上係唔再用單層車 咁峰華邨就唔會受影響 上面寫轉大車驚部部都細車或者單層就有機會會溜後

原本搭 2 由北炮去灣仔中環走改搭 18P或者16 影響唔大 根本北炮去灣仔果邊搭23嘅人多過搭2

我後期有諗過 8H西行 兜筲箕灣街市、愛蝶灣、東旭苑海皮、鯉景灣出返電車路 筲箕灣道就skip咗去 補埋而家漏咗嘅愛東流水 順便做柴小去筲箕灣街市、愛蝶灣同埋學生客 當82X西行 東行就 2A7799(鯉景灣)/82X/2x/720 搞掂 隨時 16 唔使拉去筲箕灣到開

如果因為 2仔 果少少嘅獨市位而呢度唔比改果度又唔比改就好難再去推出任何重組 2 5X 呢兩個毒瘤點都要整頓下
brianso198 發表於 2020-5-16 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層
講毒瘤,18P部分時間行先都未輪到條2。
Ravenclaw 發表於 2020-5-16 16:51 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-5-16 14:43
第 4 行已經出事
取消 2 但叫人搭同樣會削減服務既 5X

呢單野當年系行政指令霸王硬上弓做,從來冇通過過...

系少數咁樣硬上既大方案
kay 發表於 2020-5-16 17:10 | 顯示全部樓層

當曰抽2/18/720A車去18X
而由於西區要求18X開7點,原方案西區開10點

結果朝早18P都被抽車,2同18又一齊減班

炮台山上唔到2/18/18P,咪25要行天橋內告
世界很簡單 人類很複雜