hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2重組, 18及26合併
開啟左側

2重組, 18及26合併

Busmtr 發表於 2020-5-16 21:38 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-5-16 21:26
其實你地有冇睇清楚我兩條線點行
條8H唔叫入到老銅..最遠個度叫伊榮街
點解個個都話30分班搞唔掂?如果搞唔 ...

師兄,你殺咗條愛秩序灣15/20分鐘一班流水,換咗半個鐘一班嘅8H喎...要有合理補償,維持返相約班次,加班好合理,一係你就打另一條線主意。人口冇大幅度下跌,但係貿然削減一半流水班次,絕對講唔通,亦足夠區佬嘈。
Busmtr 發表於 2020-5-16 21:41 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-5-16 19:01
其實你講緊D咩

一黎我條18幾時飛左電車路..對電車路根本冇影響

1: sor 睇錯以為你18東行直跟2號skip電車路,但係又會衍生另一個問題出嚟:中環碼頭畀人搵笨。整走條鴨仔唔緊要嘅,問題係你冇畀合理補償人。18比起鴨仔又貴咗,但係又要兜返中上環電車路,搞到人哋又俾貴咗又慢咗,我係離島客實死攬鴨仔啦,仲同你塞中上環電車路遊花園? 仲要畀貴咗,擺明係搵中碼笨....

2:你依家係15變30喎,邊個區議員都唔制啦... 有乜可能半個鐘一班流水線居民會接受?人哋好地地有條正常流水線,又唔係成個愛秩序灣重建啲人搬走曬,根本冇理由貿然大幅削減人哋流水服務(至少確保天后-太古↔愛秩序灣流水有相約班次同時段,打後全部焗班人上2X 720都得) 淨係過份CUT流水到半個鐘一班,已經夠區佬嘈。

3:咁我情願你過左8H服務時段後縮天后,但係做返合理班次。至於8H服務時段期間當然要放返東華東院,但係憑半個鐘嘅極品班次,愛秩序灣唔可能收貨。

4:Sor miss咗愛碟灣雙向嗰點, 但係炮台山返愛秩序灣仍然要畀全價;愛秩序灣去筲箕灣道焗人坐貴價2X 720都於理不合。

5: 少咗中上環已經少咗塞車位,回車快咗,又少咗全程客。公司營收多咗之餘,回車快咗,少脫班,仲可以乘機減車。當然對營運效率有正面作用

6:
1. 慳車
2. 2號 722分工更明確
3. 喺18X削減服務後仍然可以為北炮→中環提速
4. 借鴨仔碼頭客改善18P東行客量

不過喺度唔講咁多,廢事離題。

7. 去到金鐘已經做到我想嘅效果,就係針對一大班中上環客喺有合理替代 (18 18P 720 722)下,仍然選擇坐2號。效率低之餘,亦間接減少巴士公司營收。朝早一大班人上唔到722,咪焗住上鴨仔出灣仔甚至中環返工,但係咁咪阻住北角炮台山大坑班人上車,呢班人應該坐722,唔係鴨仔。鴨仔縮短正正做到呢個效果。頭段到尾段請坐特快線,鴨仔應該做返流水功能。

8: 你可以去大坑睇下。大坑雖然小社區,但係佢又真係嘔好多人出嚟...況且人哋都已經幾年內,四條冇咗兩條( 5,25 ),再搶埋鴨仔走,人哋真係要坐914出去... 再講5X都疏,冇條鴨仔幫下手,你又冇合理補償比人,點叫大坑支持?

整體感覺慳到車,但係你冇處理曬取消鴨仔遺留落嚟嘅問題。愛秩序灣、大坑同碼頭都嚴重比人搵笨...老實説,我同你重組亦唔太相似。至少我重組時,都會嘗試畀合理補償,收得人貴咗就應該幫人提速;人哋少咗條線,都應該搵另一條線補位,或者改善其他路線,呢樣嘢正正係你建議中缺乏。

kay 發表於 2020-5-16 21:47 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-5-16 21:26
其實你地有冇睇清楚我兩條線點行
條8H唔叫入到老銅..最遠個度叫伊榮街
點解個個都話30分班搞唔掂?如果搞唔 ...

2幫2A執"屎",但8H無

2A經常開唔足車

只要甩到超過10分鐘一班

2/81係北角以東都會好多人係車上

反而18係2A最多人搭之後個段路先出現
(北角開始有10/23)
搞到非繁西行客量仲差過2

所以搞咁多野,18係唔應該非繁存在
有車擺返落2,2A

當然你可以話2/2A無效率,但少咁條2A又收車,8H根本幫唔到手
等得耐D人只會搭電車或MTR,不過電車北角以東班次唔密,等得黎搭MTR都到左
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| mingfai31 發表於 2020-5-17 00:21 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-16 21:41
1: sor 睇錯以為你18東行直跟2號skip電車路,但係又會衍生另一個問題出嚟:中環碼頭畀人搵笨。整走條鴨 ...

其實cut得線當然係講緊唔夠客
夠客又邊駛cut線/合併

如果下下咁堅持一定要同等價錢補償咁我諗2仔永世都係度霉又冇得重組
擺明2仔就係港島北岸收最平之二(另一條係10)
我就已經補晒位有晒選擇
當初老九CUT唔知邊條黃埔線佢直頭叫你搭廢鐵..只係我仲未需要去到呢個地步姐

資源整合一向就係由廢線著手
你條村養唔起15分點解我要蝕著做?正如有CHING所講2A做唔掂俾2仔執雞..先咁岩做到15分
我唔知你知唔知有條綠小就係做個度去鰂魚涌只係收緊3蚊..只係勉強做到早繁..10分鐘班上座率得一半甚至更少..你不如叫條綠小做全日囉
如果DC嘈既就叫佢地搭下車數下客

第3點你叫我加班落8H我點解唔直接解決根源加落2A度?

第4我想講其實你有間唔中坐下102北行就知..愛碟灣堆人其實唔太睇價錢..佢地大部分要密多過睇價錢
所以102做3-10分班你點開都唔夠玩

第7點其實你咪一樣逼人搭更貴既車..只係路程長短問題姐

最後5X同2仔都係鬥疏..既然5X仲有咁多空間點解唔善用下佢?個pool就係咁大開一大堆線分薄佢又為乜

PS.我邏輯可能同你唔同..我諗法係只要冇客就CUT..兩條線唔夠客就合
 樓主| mingfai31 發表於 2020-5-17 00:29 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-5-16 21:47
2幫2A執"屎",但8H無

2A經常開唔足車

如果我條18由健康中街搬去基利路可唔可以呢
116就再諗搬邊
應該都叫勉強救到2A啦掛

kay 發表於 2020-5-17 08:38 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-5-17 00:29
如果我條18由健康中街搬去基利路可唔可以呢
116就再諗搬邊
應該都叫勉強救到2A啦掛

但問題係鴨仔有咩事非死不可

反而18死有佢理據
搬左去屈地街後客已經少左
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| mingfai31 發表於 2020-5-18 21:16 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-5-17 08:38
但問題係鴨仔有咩事非死不可

反而18死有佢理據

近排太忙要番工所以遲左覆
其實個人覺得廢線就要CUT/減班..只係用邊條做個底黎改

不過同朋友討論過後改變左諗法..請睇新既方案

louis2018 發表於 2020-5-18 21:24 | 顯示全部樓層
18東行經碼頭揾鬼搭,經德輔道中多好多人搭(碼頭太吊腳)
 樓主| mingfai31 發表於 2020-5-18 21:27 | 顯示全部樓層
louis2018 發表於 2020-5-18 21:24
18東行經碼頭揾鬼搭,經德輔道中多好多人搭(碼頭太吊腳)

係既係既..我已經取消左
請睇上面既新方案
Ravenclaw 發表於 2020-5-19 23:52 | 顯示全部樓層

拿,26要做電車路往返荷里活道既,荷里活道有居民既...

雖然,上山部分慣左10/23,但落山依然要靠26,所以東行行海皮就...