hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 296M 繞經將軍澳南部,改為循環線並調整班次 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議 296M 繞經將軍澳南部,改為循環線並調整班次

Justshamxx 發表於 2020-5-18 17:39 | 顯示全部樓層

黐線,唔鬼識得分拆路線,係都要一條貳玖陸M線一線行天涯,你想搞殘成個將軍澳區咩?仲要變埋循環線……

等睇呢條「新」貳玖陸M線由20分鐘一班次200分鐘一班

係我就一定拆線,一條係(康盛花園↔天晉),另一條就由298E延長取代

我一定大大捋皮你個……建議
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
 樓主| 10598C 發表於 2020-5-18 18:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-18 15:47
(利申:如果296M加經將南,我會係既得利益者,所以私心支持建議,只係認為九記無咩誘因肯咁做)

1. 尚德 ...

1. 我都係嗰句
來來去去成日話尚德去坑口慢咗點點點
問題係呢段路嘅客量有說服力?

296C 296D情況根本唔同,不能一概而論
我唔認為尚德 “大帝” 角色可以套用落296M到

再講尚德去坑口尚可以去廣明苑搭,唔影響車程

2. 至善街本身唔屬於108A食邑
296M兜入至善街唯一重疊最多得將軍澳中心站、富康花園站,同108A無正面競爭

而且296M改只停唐明街西行,108A分分鐘仲多謝你唔停唐明街東行,變相送部份貪就腳嘅尚德客比108A

另外,班次上108A 114A贏296M九條街,班次上小巴更有競爭力

3. 應該咁諗,到底尚德至坑口兜走咗嘅客,定兜入至善街做到嘅客,邊一個多啲
我個人評估就後者會多過尚德至坑口客,即係話新客多咗,舊客(社會責任為主)流失極有限
咁樣先係296M尋求出路嘅方法

另外,我咪正正話296M咁改之後可以1正轉1蛇,幫九記慳部分資源... 你知唔知你自己講乜

至於完全改走290尚德就唔反對,296M尚德去坑口慢咗(注意,只係慢咗/站位差咗,唔係冇車)就反對
你都幾好笑
邊個尚德使用率高啲?答案呼之欲出
 樓主| 10598C 發表於 2020-5-18 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2020-5-18 17:39
黐線,唔鬼識得分拆路線,係都要一條貳玖陸M線一線行天涯,你想搞殘成個將軍澳區咩?仲要變埋循環線……

...

你教我點樣分拆路線,同時做曬296M原有乘客,而且做到將軍澳南新客,而且唔可以派多過4部車

拆康盛至天晉,另一邊由298E延長,結果尚德、將軍澳段一樣係重疊,靈實冇回程車搭
298E比起296M密,延長隨時要加車

你比到詳細方案再作討論

至於班次,我有考慮過坑口站/坑口北定時點穩定班次
ViviTse 發表於 2020-5-18 19:08 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-5-18 18:06
1. 我都係嗰句
來來去去成日話尚德去坑口慢咗點點點
問題係呢段路嘅客量有說服力?

1. 其實唔係多客定少客、說唔說服力嘅問題,而係本身條線已經「蝕住做」,我唔認為九記會肯再花油錢去拉長條線。
加上如果條線係「蝕住做」,九記應該會想喺未來重組中減班、
減時、縮短、甚至取消,應該好難肯再加多個小區落去,而令到時重組再多方阻力......

至於 296M 當年(2002)特登幫尚德提速,若果變慢/唐明苑一帶要行到廣明先有得搭,相信該區會反對......
加上將南果帶淨係想要296系裹面嘅296A,就算拉咗296M,去寶琳半個鐘一班其實都唔比鐵路吸引;
至於將南來往康翠,除價錢之外,較密嘅290/A/B/X+步行可能吸引力更高(相反方向有E22A)。

2. 班次上的確小巴優勝,但由於296M可以話係「社區責任線」,尚德前往將軍澳醫院嘅乘客可能行動不便,
輪椅上落巴士/低地台,或者有apps睇到站時間/唔使追車等等可能都有吸引之處。

3. 1正轉1蛇果樣,其實主因係全日減至20-30姐,根本改唔改道影響都不大。

4. 290改落將南果個提議,恕我講得唔清楚。我意思係遲D安達臣發展區、康城一帶發展成熟後,290X班次全日加密班次,
咁尚德、調景嶺就直接坐290X,唔使再等290,咁290就可以落去將南。當然呢個建議並非完美,將廣可能會慢咗少少,
同埋290X新增車源來自何方都係考慮因素,但至少相信九記唔會唔願做,而尚德、將南反對聲音較細。
亦唔會因為好似296M減班咁惹黎反對聲音,避免「吃力不討好」嘅情況。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
jacky03 發表於 2020-5-18 22:02 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-18 19:08
1. 其實唔係多客定少客、說唔說服力嘅問題,而係本身條線已經「蝕住做」,我唔認為九記會肯再花油錢去拉長 ...

咁講,將軍澳區應該有3次巴士重組計畫,唔知九巴會點改
1.將軍澳隧道巴士轉乘站
2.將藍隧道
3.佛堂澳(137區)發展

ViviTse 發表於 2020-5-19 03:56 | 顯示全部樓層
jacky03 發表於 2020-5-18 22:02
咁講,將軍澳區應該有3次巴士重組計畫,唔知九巴會點改
1.將軍澳隧道巴士轉乘站
2.將藍隧道

其實真係唔抱咩期望:

1. 將軍澳隧道巴士轉乘站:
基本上已經改完,就係多咗架連九龍灣/新蒲崗都去唔到嘅98;
而大大個轉乘站連大埔/北區/屯元天/大角咀都無一區去到,更莫講佢會否把握區內重組嘅機會。

2. 將藍隧道:
預期九記唔會改D咩,因為93、95、98系行山唔會變,296系將隧順路D,98要「同797競爭」又唔郁得;
290、297、893等線又唔會變,690又要兩巴商討;除非開新線,否則頂盡開幾班繁時直達版將荃線。

3. 佛堂澳(137區)發展:
98延長,完。如果想要旺角/長沙灣/尖咀線,都係望對家到時肯全日好過啦
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆