hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組將軍澳至九龍區巴士及小巴線(二) ...
開啟左側

建議重組將軍澳至九龍區巴士及小巴線(二)

吳宗錡 發表於 2020-5-31 12:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議一:九巴93K線縮短至紅磡灣,改經官塘繞道。
九巴93K線雖然以旺角火車站為總站,但是需要經馬頭圍至紅磡,比其他來往官塘區至旺角嘅路線兜路,所以本人建議93K線縮短至紅磡灣,改爲以紅磡火車站做總站,並改經官塘繞道,減少行車時間。
往紅磡灣方向途經:欣景路、佳景路、寶琳北路、寶琳路、秀茂坪道、將軍澳道、官塘繞道、啟福道、啟德隧道、新山道、土瓜灣道、落山道、上鄉道、馬頭圍道、漆咸道北、蕪湖街、大沽街、寶其利街、機利士南路、暢運道及安運道
途經車站:
  • 欣景路,寶琳巴士總站
  • 欣景路,欣明苑欣蘭閣
  • 寶琳北路,欣明苑商場
  • 寶琳北路,寶琳邨寳德樓
  • 寶琳北路,寶琳邨寳仁樓
  • 寶琳北路,翠林邨
  • 寶琳北路,康盛花園
  • 寶琳路,茅湖仔
  • 寶琳路,馬游塘
  • 寶琳路,寶達邨
  • 秀茂坪道,秀茂坪邨秀暉樓
  • 秀茂坪道,將軍澳隧道轉車站
  • 啟福道,九龍灣國際展貿中心
  • 土瓜灣道,偉恒昌新邨
  • 土瓜灣道,落山道
  • 馬頭圍道,土瓜灣街市
  • 馬頭圍道,浙江街遊樂場
  • 漆咸道北,新柳街
  • 機利士南路,機利士南路
  • 暢運路,紅磡火車站停車場巴士總站
往寶琳方向途經:暢運道、都會道、紅荔道、紅磡南道、紅菱街、機利士南路、蕪湖街、馬頭圍道、新柳街、漆咸道北、馬頭圍道、馬頭涌道、太子道東天橋、太子道東、官塘繞道、將軍澳道、秀茂坪道、寶琳路、寶琳北路及佳景路
途經車站:
  • 紅荔道,半島豪庭
  • 紅磡南道,半島豪庭
  • 蕪湖街,光明閣
  • 蕪湖街,紅磡大廈
  • 馬頭圍道,家維商場
  • 馬頭圍道,嘉朗豪庭
  • 馬頭圍道,北拱街
  • 馬頭圍道,江西街
  • 馬頭圍道,天光道
  • 馬頭圍道,新山道
  • 馬頭涌道,香港家庭計劃指導會
  • 太子道東,泰景工業大樓
  • 寶琳路,寶達邨
  • 寶琳路,安達臣道
  • 寶琳路,馬游塘
  • 寶琳路,茅湖仔
  • 寶琳北路,康盛花園
  • 寶琳北路,景明苑
  • 寶琳北路,寶琳消防局
  • 寶琳北路,將軍澳賽馬會診所
  • 佳景路,新都城中心二期(落客站)

服務時間及班次:
  寶琳巴士總站開出

服務時間

班次(分鐘)

星期一至日

05:00-24:00

紅磡火車站停車場巴士總站開出

服務時間

班次(分鐘)

星期一至日

全程收費:$8.0
分段收費:
  • 「寶琳路,寶達邨」往紅磡灣:$5.4
  • 「啟福道,九龍灣國際展貿中心」往紅磡灣:$2.5
  • 「土瓜灣道,偉恒昌新邨」往紅磡灣:$1.4
  • 「秀茂坪道,將軍澳隧道轉車站」往寶琳:$2.4

註:由於93K線有馬頭圍(涌)至旺角嘅獨市位,所以本人建議等到屯馬綫全綫通車之後先至實施。

建議二:九巴297線改爲以紅磡火車站做總站,方便紅磡去寶琳嘅乘客「見車就上」,並唔經九龍灣商貿區,減少行車時間,以減少因屯馬綫全綫通車而損失嘅客量。
往紅磡灣方向途經:寶寧路、迴旋處、寶寧路、常寧路、重華路、培成路、常寧路、寶寧路、寶琳北路、佳景路、寶琳巴士總站、欣景路、寶豐路、寶康路、將軍澳隧道公路、將軍澳隧道、將軍澳道、官塘繞道、啟福道、啟德隧道、新山道、落山道、上鄉道、馬頭圍道、漆咸道北、蕪湖街、機利士南路、暢運道及安運道
途經車站:
  • 寳寧路,將軍澳醫院巴士總站
  • 寳寧路,明德邨
  • 重華路,厚德商場
  • 培成路,南豐廣場
  • 寳寧路,厚德邨德富樓
  • 寶琳北路,景林邨景棉樓
  • 欣景路,寶琳巴士總站
  • 寶豐路,新都城中心二期
  • 寶豐路,梁潔華小學
  • 寶康路,茵怡花園
  • 寶康路,寶康公園
  • 將軍澳道,將軍澳隧道轉車站
  • 啟福道,九龍灣國際展貿中心
  • 土瓜灣道,偉恒昌新邨
  • 土瓜灣道,落山道
  • 馬頭圍道,土瓜灣街市
  • 馬頭圍道,浙江街遊樂場
  • 漆咸道北,新柳街

往坑口(將軍澳醫院)方向途經:暢運道、都會道、紅荔道、紅磡南道、紅菱街、機利士南路、蕪湖街、馬頭圍道、新柳街、漆咸道北、馬頭圍道、馬頭涌道、太子道東天橋、太子道東、官塘繞道、將軍澳道、將軍澳隧道、將軍澳隧道公路、天橋、寶順路、支路、寶康路、寶豐路、欣景路、佳景路、寶琳北路、寶寧路、常寧路、重華路、培成路、常寧路及寶寧路
途經車站:
  • 紅荔道,半島豪庭
  • 紅磡南道,半島豪庭
  • 蕪湖街,光明閣
  • 蕪湖街,紅磡大廈
  • 馬頭圍道,家維商場
  • 馬頭圍道,嘉朗豪庭
  • 馬頭圍道,北拱街
  • 馬頭圍道,江西街
  • 馬頭圍道,天光道
  • 馬頭圍道,新山道
  • 馬頭涌道,香港家庭計劃指導會
  • 太子道東,泰景工業大樓
  • 將軍澳道,將軍澳隧道轉車站
  • 寶康路,茵怡花園
  • 寶豐路,寶琳邨寶儉樓
  • 寶琳北路,景林邨景棉樓
  • 重華路,厚德商場
  • 培成路,南豐廣場
  • 寶寧路,富寧花園
  • 寳寧路,將軍澳醫院巴士總站

服務時間及班次:
  將軍澳醫院巴士總站開出

服務時間

班次(分鐘)

星期一至日

紅磡火車站停車場巴士總站開出

服務時間

班次(分鐘)

星期一至日

建議三:為咗喺屯馬綫全綫通車之後保住九巴93K線同埋297線客量,建議運輸署取消小巴105線。

建議四:取消小巴106線同埋小巴111線,改爲開辦新專線小巴路線來往寶琳同埋九龍灣(啟仁街)。
由於小巴106線需要經牛頭角,兜路嘅情況下會面臨再次摺線危機。而小巴111線由新蒲崗開出時已經滿座,喺九龍灣會上唔到車,所以作出此建議。
往九龍灣(啟仁街)方向途經:欣景路、佳景路、寶琳北路、寶琳路、秀茂坪道、將軍澳道、官塘繞道、宏照道、啟禮道及啟仁街
途經車站:
  • 欣景路,寶琳公共運輸交匯處
  • 寶琳北路,欣明苑商場
  • 寶琳北路,寶琳邨寳仁樓
  • 寶琳北路,景明苑
  • 寶琳北路,翠林邨
  • 寶琳北路,康盛花園
  • 寶琳路,茅湖仔
  • 寶琳路,馬游塘
  • 寶琳路,寶達邨
  • 宏照道,零碳天地
  • 宏照道,鴻力工業中心
  • 宏照道,香港輔助警察總部
  • 啟禮道,九龍灣公園
  • 啟仁街,聖公會九龍灣基樂小學

往寶琳方向途經:啟仁街、宏光道、宏照道、常悅道、常怡道、宏照道、官塘繞道、將軍澳道、秀茂坪道、寶琳路、寶琳北路、佳景路及欣景路
途經車站:
  • 宏光道,麗晶商場
  • 宏照道,麗晶花園8座
  • 宏照道,啟業邨
  • 宏照道,九龍灣運動場
  • 宏照道,金利豐國際中心
  • 常悅道,零碳天地
  • 常怡道,零碳天地
  • 寶琳路,寶達邨
  • 寶琳路,安達臣道
  • 寶琳路,馬游塘
  • 寶琳路,茅湖仔
  • 寶琳北路,康盛花園
  • 寶琳北路,景明苑
  • 寶琳北路,寶琳消防局
  • 寶琳北路,將軍澳賽馬會診所
  • 欣景路,寶琳公共運輸交匯處

服務時間及班次:
  寶琳公共運輸交匯處開出

服務時間

班次 (分鐘)

星期一至日

05:30-23:30

聖公會九龍灣基樂小學開出

服務時間

班次 (分鐘)

星期一至日

06:00-24:00

全程收費:$5.5

建議五:開辦新專線小巴路線來往坑口同埋九龍灣(啟仁街),以補償九巴九巴297線唔經九龍灣。
往九龍灣(啟仁街)方向途經:寶寧路、迴旋處、寶寧路、常寧路、重華路、培成路、常寧路、寶寧路、寶順路、將軍澳隧道公路、將軍澳隧道、將軍澳道、官塘繞道、宏照道、啟禮道及啟仁街
途經車站:
  • 寳寧路,坑口(北)公共運輸交匯處
  • 寳寧路,明德邨
  • 重華路,厚德商場
  • 培成路,南豐廣場
  • 寶順路,頌明苑
  • 宏照道,零碳天地
  • 宏照道,鴻力工業中心
  • 宏照道,香港輔助警察總部
  • 啟禮道,九龍灣公園

往坑口(將軍澳醫院)方向途經:啟仁街、宏光道、宏照道、常悅道、常怡道、宏照道、官塘繞道、將軍澳道、將軍澳隧道、將軍澳隧道公路、寶順路、寶寧路、常寧路、重華路、培成路、常寧路及寶寧路
途經車站:
  • 宏光道,麗晶商場
  • 宏照道,麗晶花園8座
  • 宏照道,啟業邨
  • 宏照道,九龍灣運動場
  • 宏照道,金利豐國際中心
  • 常悅道,零碳天地
  • 常怡道,零碳天地
  • 寶順路,景林邨景榕樓
  • 重華路,厚德商場
  • 培成路,南豐廣場
  • 寶寧路,富寧花園
  • 寳寧路,坑口(北)公共運輸交匯處

服務時間及班次:
  坑口(北)公共運輸交匯處開出

服務時間

班次 (分鐘)

星期一至日

05:30-23:30

聖公會九龍灣基樂小學開出

服務時間

班次 (分鐘)

星期一至日

06:00-24:00

全程收費:$5.5

建議四同埋建議五中建議開辦嘅新專線小巴路線如果長期喺繁忙時間(或者其他時段)喺麗晶花園開出時已經滿座,九龍灣商貿區嘅乘客上唔到車嘅話,就會永久縮短至企業廣場一期做總站。

題外話:我都唔明白點解新專線小巴路線一定要公開招標,因爲我本身想將建議三同埋建議四中嘅新專線小巴路線唔經招標,直接交畀同九巴同屬載通國際旗下嘅權君有限公司營辦,以減低九巴297線唔經九龍灣商貿區對九巴收入嘅影響。

地圖:https://drive.google.com/open?id ... gH0Qsd0zHDU-1yWjmd3

參見我之前嘅建議:
建議重組將軍澳至觀塘區巴士線(已放棄完成)
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1164968-1-1.html
(出處: hkitalk.net 香港交通資訊網)
摘要:
  • 解決坑口—將軍澳隧道轉車站以及景林邨—官塘問題
  • 取消九巴98A線將軍澳隧道特別班次,98B線改為全日服務,縮短至坑口(將軍澳醫院),不經坑口圈,並修改寶琳一帶行車路線
  • 九巴95M線由翠林延長至坑口(將軍澳醫院),並由官塘(雅麗道)縮短至裕民坊
  • 取消九巴93A線

jacky03 發表於 2020-5-31 12:26 | 顯示全部樓層
秀茂坪道,將軍澳隧道轉車站?
強烈建議重組將軍澳區巴士路線
 樓主| 吳宗錡 發表於 2020-5-31 12:28 | 顯示全部樓層
jacky03 發表於 2020-5-31 12:26
秀茂坪道,將軍澳隧道轉車站?

即係宜家嘅「曉光街」站
jacky03 發表於 2020-5-31 13:03 | 顯示全部樓層

其實唔應該唔經九龍灣商貿區,反而應該修改土瓜灣走線,我建議:
去程:
...(跟297走線至九龍灣宏展街後)
15.落山道
16.土瓜灣街市
17.紅磡平治街
18.蕪湖街
19.機利士南路
20.紅磡站

回程:
1.紅磡站
2.機利士南路
3. 蕪湖街
4.紅磡山谷道
5.山西街
6.落山道
...(經承啟道返回九龍灣跟297走線至將軍澳醫院巴士總站)
 樓主| 吳宗錡 發表於 2020-5-31 13:13 | 顯示全部樓層
jacky03 發表於 2020-5-31 13:03
其實唔應該唔經九龍灣商貿區,反而應該修改土瓜灣走線,我建議:
去程:
...(跟297走線至九龍灣宏展街後)

多謝你嘅建議。我本身就係想93K線同埋297線去紅磡灣方向改行上路,不過因為唔識點行嘅關係,所以最後唯有跟11X線行。
不過回程嘅話唔係九龍城天橋順路過承啟道乜?
因為承啟道都無得直落官塘繞道。
你認為我使唔使改返1樓內容?
jacky03 發表於 2020-5-31 13:21 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-5-31 13:13
多謝你嘅建議。我本身就係想93K線同埋297線去紅磡灣方向改行上路,不過因為唔識點行嘅關係,所以最後唯有 ...

我係係馬頭圍道經浙江街上承啟道,至於改唔改,就睇你心意
xdxd 發表於 2020-5-31 22:20 | 顯示全部樓層

你咁改法 297同93K過份重疊 同時兩線優勢都比你斬走 一個嘅流水冇咗 另一個就冇埋紅土-九龍灣商貿區嘅優勢 搞到兩線鬥爭同一批人 個pool細又點expect會返多人搭呢
93K長遠嚟講係要執架啦 大把綫補位 297呢 除非有紅土-九龍灣商貿區嘅線開(或者215X兜上路 不過機率好低)先再諗諗飛唔飛就九龍灣啦 如果唔係維持原狀都唔係話太差嘅 最少可以快過鐵入寶琳嘅
xdxd 發表於 2020-5-31 22:23 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-5-31 13:13
多謝你嘅建議。我本身就係想93K線同埋297線去紅磡灣方向改行上路,不過因為唔識點行嘅關係,所以最後唯有 ...

係可以啟隧轉返出上路 不過好Q煩咁解 行下路 唔使塞埋站係會快啲出到去紅磡嘅 2 3分鐘咁囉
 樓主| 吳宗錡 發表於 2020-5-31 22:25 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-5-31 22:23
係可以啟隧轉返出上路 不過好Q煩咁解 行下路 唔使塞埋站係會快啲出到去紅磡嘅 2 3分鐘咁囉
...

噉你建議我行上路定下路?
定係話93K行上路,297行下路?
 樓主| 吳宗錡 發表於 2020-5-31 22:28 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-5-31 22:20
你咁改法 297同93K過份重疊 同時兩線優勢都比你斬走 一個嘅流水冇咗 另一個就冇埋紅土-九龍灣商貿區嘅優勢 ...

因爲我想去寶琳嘅客可以見車就上嘛!
雖然話可以喺班次顯示屏顯示埋另外條綫解決嘅