hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議
開啟左側

路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議

Busmtr 發表於 2020-5-16 22:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議

類似建議我幾個月前都放過上嚟畀各位討論過,收集咗意見後我再稍微改良一下。有見大家最近對呢個題材頗有興趣,我都不妨重推,希望拋磚引玉

*Update*
● 新增2↔720系/722轉乘優惠,共收$4.3,乘客需於金鐘轉乘,並不乘坐特快路段● 路線2P改為取道內告士打道
● 撤回縮減路線18X服務建議,只精簡停站:雙向取道中環灣仔繞道,不停北角;東行經港澳碼頭及灣仔碼頭,不停告士打道各站
● 路線25雙向分段收費建議撤回
● 新增路線90B改道建議:北行加經中環碼頭
● 新增路線720P更改走線建議:常規班次回復循環運作,東行經港澳碼頭後取道中環灣仔繞道
● 新增路線722精簡停站建議:晚上八時前由中環碼頭開出常規班次不停灣仔碼頭
—————————————————————
● 路線2縮短走線:西端總站縮短至金鐘(西)

新巴2號線
西灣河(嘉亨灣)→金鐘(西)
1. 西灣河(嘉亨灣)  $4.3
2. 東旭苑東曉閣
3. 愛蝶灣
4. 筲箕灣
5. 新成街
6. 海晏街
7. 西灣河文娛中心
8. 太祥街
9. 康怡廣場
10. 寶峰園
11. 鰂魚涌街
12. 太古坊
13. 民新街
14. 模範邨
15. 健康村
16. 港運城
17. 新都城大廈
18. 長康街
19. 炮台山站
20. 清風街
21. 皇仁書院
22. 中華游樂會
23. 百德新街
24. 景隆街
25. 馬師道
26. 杜老誌道
27. 柯布連道
28. 分域街
29. 海富中心
30. 金鐘(西)

新巴2號線
金鐘(西)→西灣河(嘉亨灣)
1. 金鐘(西) $4.3
2. 金鐘站
3. 金星大廈
4. 入境事務大樓
5. 告士打道維園
6. 維多利亞公園
7. 銀幕街
8. 七海商業中心
9. 電廠街
10. 糖水道
11. 琴行街
12. 港運城
13. 健康村
14. 模範邨
15. 北角官立小學
16. 新威園
17. 惠安苑
18. 太古城中心
19. 太康樓 $3.8
20. 海晏街
21. 愛秩序灣道
22. 南康街
23. 筲箕灣
24. 愛東商場
25. 東旭苑東曉閣
26. 西灣河(嘉亨灣)

星期一至五特別班次安排
以下由西灣河(嘉亨灣)開出班次予以取消, 此等班次會改為行走2P:
07:45  08:05  08:25
● 增設路線2P:早上由嘉亨灣開出,經英皇道、大坑及內告士打道,前往港澳碼頭

新巴2P線
西灣河(嘉亨灣)→中環(港澳碼頭)
1. 西灣河(嘉亨灣) $4.3
2. 東旭苑東曉閣
3. 愛蝶灣
4. 筲箕灣
5. 新成街
6. 海晏街
7. 西灣河文娛中心
8. 太祥街
9. 康怡廣場
10. 寶峰園
11. 鰂魚涌街
12. 太古坊
13. 民新街
14. 模範邨
15. 健康村
16. 港運城
17. 新都城大廈
18. 長康街
19. 炮台山站
20. 清風街
21. 皇仁書院
22. 中華游樂會
23. 百德新街
24. 景隆街
25. 馬師道
26. 杜老誌道
27. 柯布連道
28. 分域街
29. 海富中心
32. 置地廣場
33. 中環街市
34. 金龍中心
35. 中環(港澳碼頭)

2P星期一至五由西灣河(嘉亨灣)開出
07:45  08:05  08:25

本線服務期間,路線2暫停西行服務
● 路線5X縮減服務時段及精簡走線:延遲頭班車及提早尾班車,不經中環(只限東行)及金鐘

城巴5X線
銅鑼灣(威非路道)→堅尼地城
1. 銅鑼灣(威非路道)  $4.7
2. 永興街
3. 皇仁書院
4. 中華遊樂會
5. 香港中央圖書館
6. 怡和街
7. 堅拿道東
8. 天樂里
9. 廣生行大廈
10. 修頓球場
11. 盧押道
12. 砵甸乍街
13. 西祥街  $3.7
14. 山市街
15. 聯邦新樓
16. 加惠民道
17. 堅尼地城

城巴5X線
堅尼地城→銅鑼灣(威非路道)
1. 堅尼地城  $4.7
2. 西市街
3. 爹核士街
4. 卑路乍灣公園
5. 西祥街
6. 會議道  $3.7
7. 史釗域道
8. 杜老誌道
9. 崇光百貨
10. 維多利亞公園
11. 興發街
12. 銅鑼灣(威非路道)

5X星期一至五由銅鑼灣(威非路道)開出
06:00-07:00  30
07:00-07:40  20
07:40-09:00  15
09:00-11:30  25
11:30-17:30  20
17:30-18:00  15
18:00-20:00  20
20:00-22:00  30

5X星期六由由銅鑼灣(威非路道)開出
06:00-07:00  30
07:00-09:00  20
09:00-17:20  25
17:20-20:00  20
20:00-22:00  30

5X星期日及公眾假期由銅鑼灣(威非路道)開出
08:00-09:00  30
09:00-21:30  25
21:30-22:00  30

5X星期一至六由堅尼地城開出
06:45-07:15  30
07:15-19:20  20-25
19:20-21:20  30

5X星期日及公眾假期由堅尼地城開出
08:15-09:45  30
09:45-21:20  25
● 路線18延長服務時段,並精簡及延長走線:西端總站延長至屈地街、東行加經灣仔碼頭、西行不經銅鑼灣北及灣仔北

新巴18線
北角(健康中街)→屈地街
1. 北角(健康中街) $5.5
2. 健威花園
3. 港運城
4. 新都城大廈
5. 長康街
6. 炮台山站
7. 清風街天橋
8. 置地廣場 $4.3
9. 中環街市
10. 急庇利街
11. 皇后街
12. 高樂花園
13. 屈地街

新巴18線
屈地街→北角(健康中街)
1. 屈地街 $5.5
2. 嘉安街
3. 西區警署
4. 正街
5. 東邊街
6. 修打蘭街
7. 林士街  $4.8
8. 恒生銀行總行
9. 德忌利士街
10. 怡和大廈
11. 大會堂
12. 政府總部
13. 中信大廈
14. 香港會議展覽中心
15. 灣仔碼頭
16. 銅鑼灣避風塘  $4.3
17. 歌頓道
18. 電氣道街市
19. 城市花園
20. 粵華酒店
21. 琴行街
22. 電照街
23. 北角(健康中街)

18星期一至六由北角(健康中街)開出
06:10-07:10  15
07:10-07:37  13-14
07:37-08:46  10-12
08:46-17:01  15
17:01-22:01  15-20

18星期日及公眾假期由北角(健康中街)開出
06:10-07:16  18-20
07:16-19:01  15
19:01-22:00  15-20

18星期一至五由屈地街開出
06:30-07:10  20
07:10-17:40  15
17:40-18:40  12
18:40-22:25  15
22:25-23:05  20

18星期六由屈地街開出
06:10-07:10  20
07:10-22:25  15

18星期日及公眾假期由屈地街開出
06:10-08:10  20
08:10-22:25  15

聯合班次安排
路線18及18P設聯合班次,由北角/炮台山前往中環,日間非繁忙時間為6至8分鐘一班。
● 路線18P更改走線:東行不經西營盤,加經上環、中環碼頭及銅鑼灣東

新巴18P線 (正常班次)
堅尼地城(卑路乍灣)→北角(健康中街)
1. 堅尼地城(卑路乍灣)  $5.5
2. 荷蘭街
3. 西祥街
4. 歌連臣街
5. 皇后大道西
6. 山道
7. 嘉安街
8. 中山紀念公園
9. 港澳碼頭  $4.8
10. 中區政府碼頭
11. 中環3號碼頭
12. 中環5號碼頭
13. 國際金融中心二期
14. 香港演藝學院  $4.3
15. 入境事務大樓
16. 告士打道維園   
17. 維多利亞公園
18. 銀幕街
19. 七海商業中心
20. 電廠街
21. 糖水道
22. 港運城
23. 電照街
24. 北角(健康中街)

新巴18P線 (深夜班次)
北角(健康中街)↺堅尼地城(卑路乍灣)
1. 北角(健康中街)  $5.5
2. 健威花園
3. 港運城
4. 新都城大廈
5. 長康街
6. 炮台山站
7. 清風街天橋
8. 百德新街  $4.8
9. 灣景中心大廈
10. 香港會議展覽中心
11. 瑞安中心
12. 置地廣場  $4.3
13. 中環街市
14. 急庇利街
15. 皇后街
16. 高樂花園
17. 山道  $5.5
18. 中遠酒店
19. 山市街
20. 北街
21. 加多近街
22. 堅尼地城(卑路乍灣)
23. 歌連臣街
24. 皇后大道西
25. 山道
26. 嘉安街
27. 西區警署
28. 正街
29. 東邊街
30. 修打蘭街
31. 港澳碼頭  $4.8
32. 中區政府碼頭
33. 中環3號碼頭
34. 中環5號碼頭
35. 國際金融中心二期
36. 中環(交易廣場)
37. 怡和大廈
38. 大會堂
39. 政府總部
40. 香港演藝學院  $4.3
41. 入境事務大樓
42. 告士打道維園
43. 維多利亞公園
44. 銀幕街
45. 七海商業中心
46. 電廠街
47. 糖水道
48. 港運城
49. 電照街
50. 北角(健康中街)

18P星期一至六由北角(健康中街)開出
05:30-07:17   14-17
07:17-08:39   10-13
08:39-10:22   13-16
10:22-17:07   15
17:07-22:06   15-20

18P星期日及公眾假期由北角(健康中街)開出
05:30-07:22   18-20
07:22-19:07   15
19:07-22:06   15-20

18P深夜特別班次,每日由北角(健康中街)開出
22:20-23:20   20
23:45  00:15

18P星期一至六由堅尼地城(卑路乍灣)開出
06:00-07:28   15-20
07:28-08:40   12
08:40-19:55   15
19:55-22:35   15-20

18P星期日及公眾假期由堅尼地城(卑路乍灣)開出
06:00-08:00   20
08:00-20:00   15
20:00-22:35   15-20

聯合班次安排
路線18及18P設聯合班次,由北角/炮台山前往中環,日間非繁忙時間為6至8分鐘一班。
● 路線18X精簡停站:雙向取道中環灣仔繞道,不停北角;東行經港澳碼頭及灣仔碼頭,不停告士打道各站

新巴18X線
堅尼地城(卑路乍灣)→筲箕灣
1. 堅尼地城(卑路乍灣)  $8.4
2. 聯邦新樓
3. 爹核士街
4. 西祥街
5. 歌連臣街
6. 皇后大道西
7. 山道
8. 嘉安街
9. 港澳碼頭 $6.8
10. 灣仔碼頭
11. 北角消防局 $4.3
12. 北角官立小學
13. 新威園
14. 惠安苑
15. 太古城中心
16. 太安樓
17. 海晏街
18. 愛秩序灣道
19. 南康街
20. 筲箕灣

新巴18X線
筲箕灣→堅尼地城(卑路乍灣)
1. 筲箕灣  $8.4
2. 新成街
3. 海晏街
4. 西灣河文娛中心
5. 太祥街
6. 康怡廣場
7. 寶峰園
8. 鰂魚涌街
9. 太古坊
10. 民新街
11. 模範邨
12. 健康村
13. 皇后像廣場  $4.8
14. 砵甸乍街
15. 高樂花園  $4.0
16. 山道
17. 中遠酒店
18. 山市街
19. 北街
20. 加多近街
21. 堅尼地城(卑路乍灣)

額外轉乘優惠:
● 新巴/城巴獨營西隧過海線乘客,於上環轉乘路線18X,可獲車資$3.4優惠
● 路線18X乘客,於中環轉乘新巴/城巴獨營西隧過海線,可獲車資$3.4優惠
● 路線25延長走線:西端總站延長至中環(港澳碼頭)

新巴25線
中環(港澳碼頭)↺寶馬山
1. 中環(港澳碼頭)  $7.2
2. 中區政府碼頭
3. 中環3號碼頭
4. 中環5號碼頭
5. 國際金融中心二期
6. 中環(交易廣場)
7. 德忌利士街
8. 皇后像廣場 
9. 金鐘站
10. 盧押道
11. 史釗域道  $4.6
12. 杜老誌道
13. 灣仔消防局  $4.3
14. 百德新街
15. 維多利亞公園
16. 天后站
17. 銀幕街
18. 維景臺  $7.2
19. 威景臺
20. 衡峰閣
21. 珊瑚閣
22. 雲峰大廈
23. 北角配水庫遊樂場
24. 百福道
25. 賽西湖公園
26. 賽西湖大廈
27. 寶馬山
28. 豐林閣
29. 桂華山中學
30. 富麗園
31. 萬德閣
32. 雲景台
33. 協同中學
34. 威景臺
35. 庇理羅士女子中學
36. 飛龍臺
37. 皇仁書院  $4.3
38. 中華遊樂會
39. 百德新街
40. 景隆街
41. 馬師道
42. 史釗域道
43. 柯布連道
44. 分域街
45. 晏頓街
46. 高等法院
47. 置地廣場
48. 中環街市
49. 金龍中心
50. 中環(港澳碼頭)
● 路線90B改道:北行加經中環碼頭

城巴90B線
海怡半島→金鐘站
1. 海怡半島  $6.2
2. 海怡半島美暉閣
3. 海怡半島海韻閣
4. 鴨脷洲邨利澤樓
5. 鴨脷洲邨
6. 利枝道
7. 鴨脷洲徑
8. 逸港居
9. 香港仔海濱公園
10. 香港仔魚類批發市場
11. 田灣街
12. 華富道
13. 余振強紀念第二中學
14. 薄扶林村
15. 薄扶林水塘道
16. 嘉林閣
17. 心光學校
18. 瑪麗醫院  $5.2
19. 香港華人基督教聯會薄扶林道墳場
20. 摩星嶺道
21. 富林苑
22. 蒲飛路
23. 何東夫人堂
24. 山道
25. 中山紀念公園  $3.7
26. 港澳碼頭
27. 中區政府碼頭
28. 中環3號碼頭
29. 中環5號碼頭
30. 中環(天星碼頭)
31. 國際金融中心二期
32. 中環(交易廣場)
33. 怡和大廈
34. 金鐘站
● 路線720新增黃昏時段走線:於路線720A黃昏服務時段內不經灣仔

新巴720線 (黃昏走線)
西灣河(嘉亨灣)→中環(港澳碼頭)
1. 西灣河(嘉亨灣)  $6.8
2. 東旭苑東曉閣
3. 愛蝶灣
4. 筲箕灣
5. 新成街
6. 海晏街
7. 西灣河文娛中心
8. 太祥街
9. 高山臺
10. 太古城中心
11. 皇后像廣場  $4.3
12. 砵典乍街
13. 永和街
14. 中環(港澳碼頭)

新巴720線 (黃昏走線)
中環(港澳碼頭)→西灣河(嘉亨灣)
1. 中環(港澳碼頭)  $6.8
2. 林士街
3. 德忌利士街
4. 怡和大廈
5. 大會堂
6. 政府總部
7. 中信大廈
8. 太古城中心  $4.3
9. 太古城雅蓮閣
10. 太古城太湖閣
11. 太安樓  $3.8
12. 海晏街
13. 愛秩序灣道
14. 南康街
15. 筲箕灣
16. 愛東商場
17. 東旭苑東曉閣
18. 西灣河(嘉亨灣)

720星期一至五由西灣河(嘉亨灣)開出 (黃昏走線)
17:15-18:40  15-20

720星期一至五由中環(港澳碼頭)開出 (黃昏走線)
17:40-19:10  8-11
● 路線720A加強服務:增設黃昏回程服務,循環來往嘉亨灣至金鐘

新巴720A線 (黃昏走線)
西灣河(嘉亨灣)↺金鐘(海富中心)
1. 西灣河(嘉亨灣)  $6.8
2. 東旭苑東曉閣
3. 愛蝶灣
4. 筲箕灣
5. 新成街
6. 海晏街
7. 西灣河文娛中心
8. 太祥街
9. 高山臺
10. 太古城中心
11. 舊灣仔警署
12. 分域街
13. 海富中心
14. 金鐘站(定時點)
15. 金星大廈
16. 入境事務大樓
17. 灣仔碼頭
18. 太古城中心  $4.3
19. 太古城雅蓮閣
20. 太古城太湖閣
21. 太安樓  $3.8
22. 海晏街
23. 愛秩序灣道
24. 南康街
25. 筲箕灣
26. 愛東商場
27. 東旭苑東曉閣
28. 西灣河(嘉亨灣)

720A(黃昏走線)星期一至五由西灣河(嘉亨灣)開出
17:15-18:38  12-17

720A(黃昏走線)星期一至五由金鐘(海富中心)開出
17:38-19:14  8-11
● 路線720P更改走線:常規班次回復循環運作,東行經港澳碼頭後取道中環灣仔繞道

新巴720P線
太古城中心↺港澳碼頭
1. 太古城中心  $6.8
2. 舊灣仔警署
3. 分域街
4. 海富中心
5. 皇后像廣場
6. 砵典乍街
7. 中保集團大廈
8. 港澳碼頭
9. 太古城中心

短途班次安排不變。
● 路線720X加強服務:增設黃昏回程服務,由港澳碼頭開出,經中環灣仔繞道直達筲箕灣及耀東半山

新巴720X線
中環(港澳碼頭)→耀東(惠亨街)
1. 中環(港澳碼頭)  $6.8
2. 林士街
3. 德忌利士街
4. 筲箕灣 $3.8
5. 海灣華庭
6. 新成街
7. 筲箕灣廣場
8. 東盛苑
9. 耀東商場
10. 耀東邨耀華樓
11. 東熹苑景熹閣
12. 興東邨
13. 太寧街

720X星期一至五由中環(港澳碼頭)開出
18:05 18:25
● 路線722精簡停站:晚上八時前由中環碼頭開出常規班次,不停灣仔碼頭

新巴722線
中環碼頭→耀東邨
22. 中環碼頭 $6.8
23. 中環(交易廣場)
24. 域多利皇后街
25. 德忌利士街
26. 皇后像廣場
27. 金鐘站
28. 金星大廈
29. 入境事務大樓
30. 北角消防局 $4.3
31. 北角官立小學
32. 新威園
33. 惠安苑
34. 太古城中心
35. 太康樓 $2.7
36. 鯉景灣
37. 西灣河站
38. 東欣苑
39. 東熹苑
40. 東熹苑逸熹閣
41. 耀東邨耀華樓
42. 耀東邨

722星期一至五由中環碼頭開出 (大約)
09:20-20:00 10-15 (不經灣仔碼頭)
20:00-00:07 13-20 (經灣仔碼頭)

722星期六由中環碼頭開出 (大約)
09:13-20:00 10-15 (不經灣仔碼頭)
20:00-00:07 13-20 (經灣仔碼頭)

722星期日及公眾假期由中環碼頭開出 (大約)
06:30-07:30 20 (不經灣仔碼頭)
07:30-20:00 15 (不經灣仔碼頭)
20:00-23:30 15 (經灣仔碼頭)
23:48 00:07 (經灣仔碼頭)
Thanks for reading

brianso198 發表於 2020-5-16 22:27 | 顯示全部樓層
2號中環碼頭去北角一線不補?
另, 咁樣重組大坑唔見得會通過...
boco1211 發表於 2020-5-16 22:36 | 顯示全部樓層
1. 西環出銅鑼灣快咗但係只收$4.7,而出中環灣仔就慢咗同埋收$5.5 有啲講唔通
2. 寶馬山無咗快車出灣仔中環,兜大坑時間唔短,同埋落到大坑仲有冇位剩?
3. 18 18P 西行分開 18夠客去做?合返埋會唔會方便啲(18都停銅鑼灣灣仔北)
4. 5X 盧押道出快到幾多?967X 特快效果唔顯著
5. 18X 東行會唔會開下繁?好似88X咁做中環應該唔會差?
kay 發表於 2020-5-16 22:40 | 顯示全部樓層

18X CUT剩繁時比人BAN硬,將來佢會比人上環轉車直達東區,市場唔細
何況非繁唔係無客
基本上最近呢類建議,都有D為重組而重組,唔見有明確目標

2如果取消,2013年CUT左,而唔係班次減半

18同18P今時今日並存,係服務過剩
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-16 22:48 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-5-16 22:27
2號中環碼頭去北角一線不補?
另, 咁樣重組大坑唔見得會通過...

碼頭去炮台山北角可以坐18P。

18東行經西營盤,變相18P可以石塘咀出去,慳到嘅時間兜埋港澳碼頭同中環碼頭。反正依家都要落一落中環行龍和道屈出灣仔,18P東行有空間食埋鴨仔啲碼頭客。

焗佢哋畀貴少少但係可以提速,大家都有著數。服務時段亦足以cover現時2號提供嘅。

至於大坑雖然鴨仔斬短咗,但係我又拉返條25落去,,係一換一situation,佢哋冇損失度。對於短途(灣銅)甚至有多個選擇,仲有賺。

下面作個簡單summary:
銅鑼灣:2 2P^ 25 5X ❴2 5X❵
灣仔:2 2P^25 5X ❴2 5X❵
金鐘:2 2P^25 ❴2 5X❵
中環:2P^ 25 5X ❴2 5X❵
上環:2P^ 25 ❴2❵

喺最繁忙時間,我都考慮金鐘止步嘅鴨仔可能唔夠應付,所以先要抽最旺嗰三班西行鴨仔去返中上環,同時幫輕5X同25, 而非繁佢哋服務都冇退步過,所以唔太理解點解大坑會反對?

kmb71k 發表於 2020-5-16 22:55 | 顯示全部樓層
中環碼頭原本有平價2號去金鐘灣仔一帶
呢度客量都唔細
你唔係叫佢地搭貴價11同25去呢兩度呱?
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-16 23:26 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-5-16 22:40
18X CUT剩繁時比人BAN硬,將來佢會比人上環轉車直達東區,市場唔細
何況非繁唔係無客
基本上最近呢類建議,都 ...

18X非繁唔係冇客,呢句嘢恕唔太認同。

一嚟東行有條現成嘅A12,東行得堅尼地城頂住,但係東行繁時都坐唔滿喎,點樣可以繼續開全日... 反而西行都爭氣啲,起碼有堆人上唔到722,都可以做水魚,要坐滿唔難。而且條線始終收得貴,坐滿已經算唔錯,所以我都留咗兩班,又唔好成條斬咗咁衰。

二嚟地鐵優勢實在太明顯。本身東區來往西區全日需求根本唔大,仲有條完全parallel嘅鐵路爭客。由西灣河筲箕灣 搭巴士去堅尼地城,起碼慢地鐵十幾分鐘。

調返轉我推新5X轉車,西區下一站就用繞道直去灣仔北轉7XX,一樣好有競爭力,比起入境轉7XX仲要快。另一點,北角去中環雖然少咗18X,但係又多咗車程都有一定競爭力嘅18,停埋炮台山,不過班次、車費都合理好多,仲到埋上環添。

三嚟你所講上環特快轉車功能,咁我不如直接開條全日東區西隧線咪仲好? 不論條線係去荃灣(Preferably),去葵芳定去屯門,都比起18X同地鐵完全parallel,冇競爭力,客量低嘅線嚟得有用。東區想換條西隧線,但資源就好難從天而降,要搵一條容易CUT嘅,唔搵18X,真係冇乜線可以cut... 成個東區最少獨市又係佢,客量少又係佢...

衰啲講句,全東區最冇用就係佢。換走條垃圾,但係攞返另一啲有用嘅新服務,i.e. 720下繁拆線,對大家都好。

“2如果取消,2013年CUT左,而唔係班次減半” ??? 唔係好明

“18同18P今時今日並存,係服務過剩” 18 18P我會用另一個角度解讀。我會形容為“ 利用兩條線服務過剩運載力,協助吞併鴨仔中上環客,令鴨仔得以縮短,節省資源,有助提升整體效率。”

簡單啲講,你睇兩條線,而我就會睇埋 2號,三條組成一個更大嘅picture。中上環客俾貴咗但係又快咗;其餘鴨仔流水客又可以受惠於更穩定嘅班次。而2號縮短所慳到嘅資源,亦反映出我係有改善三條線服務過剩嘅問題。

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-16 23:44 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-5-16 22:55
中環碼頭原本有平價2號去金鐘灣仔一帶
呢度客量都唔細
你唔係叫佢地搭貴價11同25去呢兩度呱? ...

師兄講中咗我心目中其中一個比較大嘅盲點。不過我都喺25加咗雙向分段收費 ,以25客量負荷到嘅。不過我承認要佢哋兜一兜中環電車路,的確唔太理想。

我暫時有3個方向:
1. 15雙向分段取代25雙向分段
2. 25照雙向分段,但係跟鴨仔交易廣場下一站怡和大廈
3. 唔加車情況下,拉97入中碼做雙向分段,取代25雙向分段
kay 發表於 2020-5-16 23:51 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-16 23:26
18X非繁唔係冇客,呢句嘢恕唔太認同。

2仔有兩次取消機會
第一係開18X,但無

第二次係西港島線
結果係建議取消18,2/25做埋18個份
2仔仲比人屈到開15分一班

18/18P問係西區無客
就算水街走人,有幾多人都成問題

比你搞,去銅鑼灣快左平左(5X)
水街走人去中環,加價之餘停埋上環,其實真係好過份(18P)

基本上2取消,18XCUT線CUT剩兩繁,講得掂呢度,區佬都唔會贊成

同投資一樣,唔識做,唔做都係一種策略

新巴亦唔見得想大執呢堆線,但佢有車開33X/49X/88X,比埋18都唔加返落2A/720
基本上有得堆線自生自滅
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-17 00:23 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2020-5-16 22:36
1. 西環出銅鑼灣快咗但係只收$4.7,而出中環灣仔就慢咗同埋收$5.5 有啲講唔通
2. 寶馬山無咗快車出灣仔中環 ...

1:始終西區都攬住三條密密流水,尤其非繁5X同流水三寶到中環金鐘,時間差別根本唔大,亦唔值得客專登等5X,呢批客值得放棄,流失到流水三寶仲好。坐流水三寶到中環/金鐘,只係畀3.7,唔使焗畀5.5嘅~

呢對客係會收少咗錢,但係同時慳咗車又可以吸引一堆原本坐地鐵嘅客回流,好大機會好睇過依家尷尬嘅局面。大坑問題亦透過2號 25補曬位,5X提速無後顧之憂,亦真正比西區一條有用嘅巴士線。去灣仔銅鑼灣好大機會快過地鐵,我仲cut埋18X,用5X經繞道到灣仔北轉車,比而家入境轉肯定快好多。

2. 已加密25,thanks for suggestion. 我又覺得無論經炮台山定大坑,時間都差唔多;另外寶馬山都有車去埋上環,對寶馬山都係件好事。至於早繁有5X亦有2P幫手,應付到大坑需要嘅。

3:就係特登唔想18停埋銅鑼灣灣仔。

一嚟18P可以做曬現時18嘅位。如果18都入埋,遲啲西營盤冇車由銅鑼灣/灣仔北入去就麻煩,免卻之後重組憂慮。

二嚟灣仔北非繁唔旺嘅,18P一條夠做,18快啲到屈地街,快啲回車好過,用少一架得一架。

三嚟因為我CUT咗18X,要為北角→中環特快(18X其一最大客源)提供合理補償。所以我寧願收平啲,但係開密啲,經埋炮台山直達中環。一次過補曬18X 同2號重組後嘅副作用。如果2號縮短到金鐘,18X又CUT,少咗路線選擇,但係去中環仍然冇得快,就冇可能爭取到北炮支持。

4:只能答至少比起依家快,因為我想做埋修頓。中銀嗰邊間唔中都會打大交,行盧押道出砵甸乍街,都避到呢個塞車熱點嘅...希望。

5:暫時唔考慮,筲耀有720X,720下繁都有重組,中上環比起現時會快咗。只係得返鰂魚涌仍然要碌到灣仔先上高速,但係單靠鰂魚涌我又覺得做唔過。另北角有18。