hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議
開啟左側

路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議

mingfai31 發表於 2020-5-17 00:46 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-16 23:44
師兄講中咗我心目中其中一個比較大嘅盲點。不過我都喺25加咗雙向分段收費 ,以25客量負荷到嘅。不過我承 ...

首先唔好意思唔太得閒未睇#1先睇留言
但我想講如果25A/26甩左或者跟25尾其實25係可以做到下層頂閘
到時你想落車前啪卡係好難

至於15仲爆過25更加冇可能
再者我合理懷疑老新就係想人搭25..如果唔係擺中碼根本冇價值
要老新減價應該都幾難
分分鐘25個客量仲少過2仔..只係價錢夠貴所以而家仲存在緊姐

仲有你好似改25入大坑..我想講25個客倉係炮台山去中環堆番工客
條線本身設計就係搶番619堆流水
人地早繁靠呢堆人食糊你又踢番落619
一黎619又上唔到車二黎條線就冇左人生目標
跟著老九就偷笑狂開619鬼車架啦
註:18P正常長康街打爆

再補充:
人地運吉之前行政指令完而家會面慒慒俾25入番大坑?
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-17 01:05 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-5-17 00:46
首先唔好意思唔太得閒未睇#1先睇留言
但我想講如果25A/26甩左或者跟25尾其實25係可以做到下層頂閘
到時你 ...

但係我條18做完炮台山就一嘢隊落去中環喇喎... 論班次、論速度、論價錢,我諗唔到有咩理由啲客會唔上18,繼續逼619慢碌去中環...而18直達中環嘅優勢,相信都可以分流大部分以中環為目的地嘅18P客。

恕我比較少見25中環返寶馬山就下層頂閘,真係未見過... 但係正常情況下25過咗德輔道中,車箱都仲有好多空位,有空間做短途流水~

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-17 10:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-5-16 23:51
2仔有兩次取消機會
第一係開18X,但無

18/18P問題係西區都冇客,證明佢哋有大量空間食埋鴨仔堆中上環客,同時原本西區返炮北影響人數細,所以拉慢咗都唔緊要。

去銅鑼灣快咗,就係要畀合理補償,始終西區返炮台山以北真係有影響。但係冇平到喎,5X都係收番同一個價...

“水街走人去中環,加價之餘停埋上環,其實真係好過份(18P)” 呢個位真係冇諗過對你嚟講觀感會咁差。大家唔好assume 18P東行係補5X中環位先, 18P只係利用東行大量剩餘運力,做埋2號中上環原本班客,18功能唔係西區→上中環,係西區+碼頭→灣北-北角。當然咁重組,間接都會發掘到西區去碼頭嘅新客源,但絕對唔係重點客源。

西區返上中環仍然有流水三寶,要平車可以比$3.7。其實速度同5X都唔差得遠,佢地亦有空間食埋原本5X嘅客。正如n年前去堅尼地城嘅18,你唔會話西區去中上環要畀五個幾咁貴掛...

“基本上2取消,18XCUT線CUT剩兩繁,講得掂呢度,區佬都唔會贊成” 首先我冇取消2號,只係縮短咗,但係全部都有合理補償,部分主要客源受惠我嘅重組有得快咗。至於18X非繁客量真係救唔到,CUT佢換條西隧東區線,對大家都好。

不過CUT 18X可以獨立拆出嚟,就算呢個位畀人ban咗,其他都可以照通過。

至於一間公司會唔會推行重組,都係講錢,蝕少咗甚至有得賺點解唔做?我將鴨仔堆客推去搭貴車(18 18P 720 722),符合新巴作風,亦明顯節省到資源,大多數乘客亦都可以得益,總比現時 18 18P 尷尷尬尬嘅局面好。

kay 發表於 2020-5-17 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層

基本上任何建議出街前,無論由無變有,由有變無,有人收平左,有人收貴左,所有情況都要考慮有無bug,點解大坑變左無限loop,係因為取消5號焗人搭5x比多一蚊,當年係2A/82抽6部車行8H, 都有唔少人反對換左條又貴又疏車線,鴨仔歷史因素,郁佢要大量改動補償,咁其實應該其他線併入2最化算,而唔係將2分屍
boco1211 發表於 2020-5-17 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層
點解要留2 而唔係分佢屍?2收又收得平 又係到搶緊722甚至720啲客 收緊流水價做緊海皮客 客量又唔係高 冇潛力做大 點解唔重組佢 拉返高個價同埋做返應該做大嘅18/18P? 就算18P西環唔夠多客 中環以東仲有潛力發大 仲有 我幾質譺愛東流水有幾多客令到2仔有免死金牌 係多客嘅 今時今日就唔會少車過85
kay 發表於 2020-5-17 13:16 來自手機 | 顯示全部樓層
2號本身多騎呢位,中環碼頭,金星大廈,大坑,愛秩序灣,而搭2特快問題,本身2減班前開10-12,依家大部份開15-20,又唔係快又疏車,客觀而言已經比720 722唔吸引,2拎黎輔助流水多過分走特快客,就算分走特快客,都唔係2錯,而係720/722唔吸引
brianso198 發表於 2020-5-17 14:26 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2020-5-17 12:39
點解要留2 而唔係分佢屍?2收又收得平 又係到搶緊722甚至720啲客 收緊流水價做緊海皮客 客量又唔係高 冇潛 ...

搞清楚點解有720/722既時候仍然有批客坐2,
就係720/722所謂特快效果唔明顯(特別東行)先引左批客坐2...

就算720中環直飛太古城又點,
灣仔金鐘去西灣河第2班720快唔過2號已經出事...
而事實上呢個情況係出現緊...

722就更加唔好講,
2同722係交廣同一時間有車, 722行完西灣河站2號可以過哂太安樓...

就算722太康樓比都死啦,
因為根本只係快過2號10分鐘都唔夠...

根本最錯既係720/722東行完全吸引唔到批客死等,
最有問題果條叫720/722而唔係2...

miklcct 發表於 2020-5-17 17:13 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-5-17 14:26
搞清楚點解有720/722既時候仍然有批客坐2,
就係720/722所謂特快效果唔明顯(特別東行)先引左批客坐2...

722點睇都明顯快過2喎,由入境處起計去到北角官立小學,ETA話特快係快10分鐘喎(2要19分鐘,722只需9分鐘)。
至於720重快,由中環行出怡和大廈搭720直飛點都快過搭條2兜完金鐘再兜灣仔再由維園碌到西灣河。

進智公交
brianso198 發表於 2020-5-17 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-17 17:13
722點睇都明顯快過2喎,由入境處起計去到北角官立小學,ETA話特快係快10分鐘喎(2要19分鐘,722只需9分鐘 ...

你個data正正就係吸引唔到人死等嘅主因。
miklcct 發表於 2020-5-17 17:37 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-5-17 17:27
你個data正正就係吸引唔到人死等嘅主因。

走咗班722,難聽啲講句,即刻地鐵見啦!架2咁鬼慢,除非係喺入境處上,否則根本就係一條流水,由金鐘去維園重慢過23。

但係即使係入境處都好,其實18P同720都覆蓋到唔少位,架2根本就無乜作用。

進智公交