hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議
開啟左側

路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議

louis2018 發表於 2020-5-19 21:51 | 顯示全部樓層

25 經天后廟道有啲多餘,嗰度冇客, 可能經炮台山仲好,方便上午返學學生
mingfai31 發表於 2020-5-19 22:26 | 顯示全部樓層
louis2018 發表於 2020-5-19 21:51
25 經天后廟道有啲多餘,嗰度冇客, 可能經炮台山仲好,方便上午返學學生

你講既都有D多餘
DC堅持唔理你向上定向下點都要有至少一條線服務天后廟道..聲稱話有輪椅客
CUT得到既晨早CUT左啦
成條寶馬山最廢既兩度除左呢度另外就係寶馬台

kay 發表於 2020-5-20 09:13 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-19 18:05
720/722平日非繁二拆三,我唔係冇諗過,問題係拆完3條都會疏車,加上東區人口分佈散,東南西北都有騎呢位要 ...

18X係2/18/720A CUT車開
基本上人人有份抽車開
CUT係不可能

而18X其實係輸頭尾站
但石塘咀到北角,18X一D都唔慢

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-21 16:12 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-5-20 09:13
18X係2/18/720A CUT車開
基本上人人有份抽車開
CUT係不可能

18X最大嘅阻滯就係太多持份者,實會有堆人死保呢條線。不過正如幾年前嘅692 290,換用更加有用嘅線比佢地,或者將資源放喺更有需要嘅地方加班,其實都係佢哋得益。

咁多個位,只係得堅尼地城唔可以從殺18X直接得益,但係佢哋都有條更加有用嘅真特快5X去灣仔銅鑼灣... 要大斬18X (唔敢話直接取消咁絕),係唔係mission impossible? 我又覺得唔係...

至於你話石塘咀去北角,有條現成A12喎,人哋位又舒服啲又平啲,性價比都高過18X...

同埋早繁以後,需求係唔係真係大到要開條全日線?我又睇唔到要...

不過我承認陰18X之後,要將A12提速嘅難度都會相應增加。有見及此,我都費事搞咁多嘢,寧願A12西隧直飛北角,慳到嘅時間過咗柴東兜一兜杏花邨先入小西灣;18X加一段觀察期,都唔得先直接cut淨上繁。

另外還番啲車畀720 722,下繁拆埋720,對於東區應該會比較易入口...

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-21 16:34 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-5-19 20:35
電車同巴士最大分別係冷氣..其次係座位數量..呢兩個係除左價錢因素都會考慮既野
當你夾硬搶走人地條流水咁 ...

鴨仔縮短,就算情況真係極端到冇一個客願意回流(雖然我都諗唔到咩原因 佢哋冇鴨仔仍然死都唔搭720 722) 我已經慳咗兩部車,已經贏咗,何況點都有客一定會坐返 720 722。

以碼頭為例,冇鴨仔得722去鰂魚涌以東,講真我就唔太信班人有方便嘅722選擇都唔用,堅持叮叮/黨鐵...

尤其東行,即係鴨仔比較有優勢個方向。720 722非繁前都有唔少位,完全有能力食哂鴨仔班人。佢哋雖然俾貴咗,但係的確慳番時間。

不過我覺得鴨仔同722嘅時間優勢,可以透過灣仔碼頭互換站位拉一拉遠。即係鴨仔入灣仔碼頭,反而722入境就直飛,不過暫時都係初步idea...

可能大家對於流水特快角色嘅睇法有啲唔同,我會覺得流水線主打返流水客、短途客;頭尾段客去返特快線,大家做好分工。就唔係你所講我焗班人坐晒特快線,流水線就冇存在的必要,短途客 一樣需要流水線嘅。

至於18 18P班次過密,我再執一執,始終冇咗18X嘅資源一定要減班。

kay 發表於 2020-5-21 16:38 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-21 16:12
18X最大嘅阻滯就係太多持份者,實會有堆人死保呢條線。不過正如幾年前嘅692 290,換用更加有用嘅線比佢地 ...

如果無左18X
東區西區都唔會過到關

西環尾唯一巴士服務去北角以東

東區黎講
由720A換成18X全日特快往中環同西區

變返720A問題係少左車去中環
變返落720又唔會令720飛到金鐘,只係多左少少班次
變返2特快個班唔會坐

而且太古坊一帶,以前無720A,得722,雖然2號減左
但多左18X特快中環,拎走只會瓜瓜嘈

18X西行好客過東行好多,非繁好多時見半車人
就算佢地只係去中環,但點解非繁有720/722唔搭,搭18X?

720/722因為兜金鐘,車程已經唔快,18X筲箕灣開車,點慢都係半個鐘到中環
3條線落中環時間接近一樣
世界很簡單 人類很複雜
mingfai31 發表於 2020-5-21 17:27 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-21 16:12
18X最大嘅阻滯就係太多持份者,實會有堆人死保呢條線。不過正如幾年前嘅692 290,換用更加有用嘅線比佢地 ...

A12係唔可能提速..要提速只能提18X
A12係做機場客唔係西區客..佢係要停酒店位而唔係就西區客幫佢地特快去東區
就算A12要提都係飛西區而唔係飛灣仔區
又係度本末倒置
(更何況而家下午冇服務..有服務都1粒鐘)

你第5段
82係流水啦..小西灣去北角我係咪又可以斬頭定斬尾叫人搭8X/19?
10仔係流水啦..北角去堅城我係咪又可以斬頭定斬尾叫人搭18X/18P?

回埋你#55灣碼
證明你唔熟先講得出停灣碼再入皇室堡..唔該唔好咁地圖黨
自己實地搭下2仔或者GOOGLE街景睇下景隆街對出告士打道地下條行車線
2仔飛得出海皮又要做天后就一定係而家咁行

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-22 11:41 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-5-21 16:38
如果無左18X
東區西區都唔會過到關

老實說,個人觀察18X,早繁後真係冇點見過可以坐到半車客咁多,如果非繁有半車客我絕對唔會cut走18X... 無意質疑師兄嘅觀察,只係講返我cut 18X嘅理據,就係除咗早繁以外根本載空,有條件削減服務。
kay 發表於 2020-5-22 12:14 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-22 11:41
老實說,個人觀察18X,早繁後真係冇點見過可以坐到半車客咁多,如果非繁有半車客我絕對唔會cut走18X...  ...

西區出發大部份都好差
但東區出發唔同
太古坊都接近半車好常見

問題係繁時頂閘變坐唔滿
通勤客無左好多
換返黎既唔趕時間客又唔多

城巴又決定唔將東區西隧線全日
叫人上環轉18X

搵左個18X唔駛死既理由
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-22 12:17 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-5-21 17:27
A12係唔可能提速..要提速只能提18X
A12係做機場客唔係西區客..佢係要停酒店位而唔係就西區客幫佢地特快去 ...

唔好幫我偷換概念,我冇講過A12提速,一定係飛西區唔飛灣碼,亦都冇講過A12一定要做埋西區→東區客。根本A12應該主打機場→東區客,問題係畀西區中環灣仔拖慢車程,對於東區其實走線好唔開胃...

至於飛走嗰啲位,其實可以搵其他線重組補埋佢。

縮短流水線其實我唔見得有咩問題,只要有方法補曬位就可以,補唔到都要有補償,頭尾段咪坐特快線。10 82 你有方法補晒位嘅,頭尾段客叫班人坐8X/19/18P/18X。不過做到先算,淨係10個皇后大道東都令條線唔可能縮短。10 82唔縮得或者縮唔到,唔代表鴨仔唔可以。

P.S. 之前坐307,個佬入境之後轉入去灣碼仲要開埋門諗住上客,佢先知行錯路,轉入灣碼巴總出菲林明道左轉告士打道,鴨仔咁行都唔係諗唔過...金鐘/金星嫌慢咪搭23/720/722;入境咪18P/18X/A12,替代都合理...