hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議
開啟左側

路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-22 14:03 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-5-22 12:14
西區出發大部份都好差
但東區出發唔同
太古坊都接近半車好常見

話說今年建議淨係停港澳碼頭直入繞道到去北角,但係好似冇講會有轉乘優惠畀西隧獨營線... 如果轉乘優惠得一蚊幾毫甚至冇,其實班客未必有好大誘因用呢個組合...

個人主張直接開條東區西隧線,去近近哋嘅荃灣都夠,有轉乘客仲可以發掘新客源。始終荃灣都係全日位,客量點都有保證。

brianso198 發表於 2020-5-22 20:43 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-22 12:17
唔好幫我偷換概念,我冇講過A12提速,一定係飛西區唔飛灣碼,亦都冇講過A12一定要做埋西區→東區客。根本 ...

搭過咁多次A12, 最哂時間果個叫灣仔...

事實上就算20分鐘一班時代A12灣仔落既人都唔多,
我又唔覺得需要重組解決告士打道無機場車問題...

反而A12飛西區, 係需要補數...

唔係班次密度問題而係特車問題...

mingfai31 發表於 2020-5-22 21:25 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-22 12:17
唔好幫我偷換概念,我冇講過A12提速,一定係飛西區唔飛灣碼,亦都冇講過A12一定要做埋西區→東區客。根本 ...

#54 "不過我承認陰18X之後,要將A12提速嘅難度都會相應增加。有見及此,我都費事搞咁多嘢,寧願A12西隧直飛北角,慳到嘅時間過咗柴東兜一兜杏花邨先入小西灣"

我可能第一眼睇錯西隧係西區
但重點係灣仔區不能飛
理由好簡單海皮有酒店..你亦都冇可能叫人機場車轉普通車去(以現時有直達情況下)

你係就係補晒位..但俾條特快落去唔叫做合理..只係剝削緊人既選擇
你唔知邊度講既BBI勉強可以接受..但你又唔加番落#1或者置頂
唔係個個爬文或者記得囉..尤其是而家周街東區帖

A12已經唔算好兜你都覺得唔開胃啦
跟你試過行錯既307咁行法乜好開胃咩
為左做灣碼一個站而家個度有半車客定點
定係單純為拉慢而拉慢
我都未計灣碼間唔中塞車同紅隧經常性倒塞
btw車長又幾勁咁都俾佢兜到

mingfai31 發表於 2020-5-22 21:28 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-22 14:03
話說今年建議淨係停港澳碼頭直入繞道到去北角,但係好似冇講會有轉乘優惠畀西隧獨營線... 如果轉乘優惠得 ...

人地番工都係上環落廢鐵轉車去鰂魚涌..個個都驚左灣仔區無論海皮定內街塞車
條線正常點都平過廢鐵..有冇BBI只係BONUS..而且又一定快過廢鐵
我睇唔出單純冇BBI就令到人唔搭囉

2200補充
剛剛先記得係18X做..因為我以前一直有建議722開分支食埋
而且個target包括埋九巴西隧線..所以加BBI冇咩意義
要係從基本價錢就要低過廢鐵
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-22 22:06 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-5-22 20:43
搭過咁多次A12, 最哂時間果個叫灣仔...

事實上就算20分鐘一班時代A12灣仔落既人都唔多,

要玩港島A車重組,機場去石塘咀仍然要維持相若班次,唔可以靠A10食曬,但係A12都可以飛西區,只要有另一條線補位就得;灣仔北都要配合返會展同周邊酒店發展,一樣要有直車,不過個角色唔需要指定由A12做,一樣有另一條線補位就得。簡單啲講石塘咀同灣仔北有直車必要,但係唔需要一定由A12做。

冇理由畀灣仔北做絆腳石,阻住成個東區提速。最理想嘅A12應該只做東區,慳到嘅時間可以兜埋杏花邨。尤其係18X唔斬得嘅情況下,A12更加有契機飛走東區以外嘅站。

至於咩石塘咀要畀貴咗又唔可以去柴灣以東,唔喺我考慮範圍之內,班人靠轉乘優惠就算。始終有一句我好認同,就係機場巴士應該主打機場客,將重心傾向喺市區通勤客其實係本末倒置。

brianso198 發表於 2020-5-22 22:22 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-22 22:06
要玩港島A車重組,機場去石塘咀仍然要維持相若班次,唔可以靠A10食曬,但係A12都可以飛西區,只要有另一 ...

事實上西區係有堆客真係要搭A12...

唔搞呢樣野就算城巴肯班機場員工都會嘈...

灣仔就無得搞,
叫班客坐機鐵轉H1(接駁巴)好過...

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-22 22:28 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-5-22 21:25
#54 "不過我承認陰18X之後,要將A12提速嘅難度都會相應增加。有見及此,我都費事搞咁多嘢,寧願A12西隧直 ...
冇理由畀灣仔北做絆腳石,阻住成個東區提速,尤其18X唔斬得,A12更加有契機飛走東區以外嘅站。唔好畀A12同灣仔北令你墮入呢個邏輯陷阱,根本灣仔北唔一定要由A12做,A12都唔一定要做埋灣仔北。只要有另一條相約服務水平嘅機場線補位,A12絕對有條件有能力飛埋灣仔北。我都認同亦覺得灣仔北有機場巴士直車嘅需要,冇得話飛就飛。

至於鴨仔做唔做埋灣仔碼頭,視乎目的地,班人由金鐘或者灣仔出發都有替代,基本上唔會慢咗。唯獨係入境去告打維要唔兜真係會畀貴咗嘅,要焗搭18P... 況且我都認入境入灣碼再uturn出返嚟嘅走線真係唔開胃,所以我都唔敢即出修訂,只係拋個idea brainstorm下~

不過722班客即時有得提速,而18P被加價嘅問題,亦可以由新增分段收費解決。我覺得鴨仔代722做灣碼,仲有討論空間,唔使急住ban。

但係老實說,722東區段真係冇提速嘅空間。真係要提速,第一個方法係就開720X(寫左),比722頭尾段客快啲;第二個方法就係從灣仔至上環段落手提速。觀乎咁多個位,飛灣仔碼頭似乎影響比較細,但係提速效果都顯著...

brianso198 發表於 2020-5-23 20:23 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-22 22:28
冇理由畀灣仔北做絆腳石,阻住成個東區提速,尤其18X唔斬得,A12更加有契機飛走東區以外嘅站。唔好畀A12同 ...

諗辦法飛金星好過...(前提係需要有快車服務返原本班人, 不過722班次唔夠拆)

只不過無謂灣碼定金星,
雖然唔係大舊客但始終鰂魚涌無快車去灣仔, 飛走佢似乎有少少阻力...

但如果金星同灣碼比, 飛金星慳到既時間同觀感會比灣碼好...

其實講過720/722唔太覺有空間重組,
反而係720/722原有基礎上重新執條下繁限定特快似乎仲著數...

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-24 01:44 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-5-23 20:23
諗辦法飛金星好過...(前提係需要有快車服務返原本班人, 不過722班次唔夠拆)

只不過無謂灣碼定金星,

個人覺得金鐘同金星其實都值得提速,但係要諗補償就相對麻煩...

反而灣仔碼頭比較多替代,大不了咪掉條18X灣仔碼頭上一上水,反正我已經將18X改到唔經北角,繞道又可以用灣仔出口。不過班次就肯定會疏咗唔少,同埋灣碼都冇快嘅直車去耀東...

其實衍生出嚟嘅問題都唔少,但係呢啲問題值唔值畀中環金鐘灣仔快少少呢? 有商議空間...

不過可以肯定嘅係,之前我都提及過全日720 722拆線,出嚟效果一定唔理想(我建議只係下繁拆720+720X回程,即係你所講嘅下繁限定特快)。尤其有18X嘅時候,要722提速只能從現有走線夾硬飛走一個位... 個人認為飛灣碼手尾會少過金星,而且金星都值得提速嘅。

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-24 02:00 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-5-22 21:25
#54 "不過我承認陰18X之後,要將A12提速嘅難度都會相應增加。有見及此,我都費事搞咁多嘢,寧願A12西隧直 ...

鴨仔入得灣碼仲要u turn係一定唔開胃,所以都只係個初步idea...

或者另一個suggestion...
1. 18X維持四個字一班,定線一樣來回唔停北角、取道中環灣仔繞道,但係東行就要用灣仔北出口上一上水停埋灣仔碼頭補位...

2. 722全日飛灣碼,耀東客720轉車/2A

咁樣722有得提速,進一步同鴨仔拉遠時間優勢而唔使夾硬拖慢鴨仔;原本灣仔碼頭又有條尚可接受嘅特快線,大不了18X過咗尾車722兜返入去。不過對18X上環客嚟講,肯定觀感冇咁好,但係呢個係我暫時諗到最少副作用嘅方案...