hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議
開啟左側

路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議

mingfai31 發表於 2020-5-24 21:06 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-24 02:00
鴨仔入得灣碼仲要u turn係一定唔開胃,所以都只係個初步idea...

Emm..鰂魚涌被搵笨得幾緊要
冇左722鰂魚涌人要搭你條18X
18X冇收平到又要兜多個北角
然後18X又冇快到..又要停上環又要停灣碼
仲要30分鐘班搵鬼等咩...

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-24 23:17 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-5-24 21:06
Emm..鰂魚涌被搵笨得幾緊要
冇左722鰂魚涌人要搭你條18X
18X冇收平到又要兜多個北角

我70#都有講「18X維持四個字一班,定線一樣來回唔停北角、取道中環灣仔繞道,但係東行就要用灣仔北出口上一上水停埋灣仔碼頭補位」

即係東行:...→石塘咀→港澳碼頭→繞道→灣仔碼頭→鰂魚涌→...

首先18X本身灣仔有6.8分段收費,喺灣仔碼頭上一上水當然都會加返6.8相同分段。而且下個站已經喺鰂魚涌,同722速度一樣。班次雖然會疏咗少少到四個字,但係本身搭722班人就快咗,其實受益人數真係多咗,鰂魚涌贏多過輸... 唔好同依家條18X混淆咗...

最唔理想嘅地方係灣仔碼頭冇快車直去耀東。不過一嚟佢哋仍然有條2A,假假地有條直車,二嚟有720免費轉乘優惠上耀東,提速手尾相比起金星金鐘少好多... 中上環班722客返耀東都會快咗,都值得討論嘅...

mingfai31 發表於 2020-5-25 11:39 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-24 23:17
我70#都有講「18X維持四個字一班,定線一樣來回唔停北角、取道中環灣仔繞道,但係東行就要用灣仔北出口上 ...

我真係鬼記得你#70有講過改線..又唔寫係#1
你話唔知邊度有大字寫過我勉強記得你話30分鐘班18X
你#1又話18X落北角我咪咁講囉
而家呢度咁多東區帖你估我真係記得晒你講既野

我只能講下繁告打係好塞既..分分鐘入灣碼仲比較快
可能連下繁722僅有既客都俾你塞走埋
上繁就冇所謂..非繁冇客就求其
所以你話原本722客快左我覺得有保留

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-25 15:19 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-5-25 11:39
我真係鬼記得你#70有講過改線..又唔寫係#1
你話唔知邊度有大字寫過我勉強記得你話30分鐘班18X
你#1又話18 ...

正如我之前都講,722東區段冇提速嘅空間,只有金鐘金星同灣仔碼頭有得飛,而飛灣仔碼頭所需要嘅手尾少好多。

搵18X過橋始終由西區上車嘅客源唔多,我當然要將中環金鐘灣仔嘅priority擺高啲。況且18X停港碼、灣碼比起呢家經龍和道停告士打道嗰兩個站 時間我又唔覺得差好遠。演藝學院本身都成日塞車,分分鐘可以打和甚至快過現時走線。

我自己都係東區人,始終覺得入境直上東區走廊會快過兜灣仔碼頭,尤其依家咁多工程,仲有一堆巴士要喺灣仔碼頭排隊等埋站,其實好唔開胃。

如果係去紅隧,兜灣仔碼頭真係有機快過直行告士打道;但係如果去東區走廊,直行告士打道喺幾乎任何時間下都會快過兜灣仔碼頭。真係塞嘅都可以兜灣仔碼頭條路(替代路線),不過唔使排隊塞住入站咁解...停少個站就係停少個站,一定有快到。

點解又一堆客唔會死等722有2號照上,就係722要兜入灣仔碼頭但係鴨仔可以直行唔使入去。所以時間上其實相差無幾,鴨仔仲要平啲。咁樣改法,客觀上722喺任何情況下都會快過鴨仔, 因為建議入面已經冇722要額外兜嘅路段,而鴨仔係唔使兜。

我希望做到個效果,係拉闊返鴨仔同722之間嘅時間差距,令更多人願意死等722。喺鴨仔唔可能拖慢嘅情況下, 722提速係唯一選擇,而灣仔碼頭就係唯一可行飛走達到提速效果嘅位。

P.S. 我一陣寫返改動嘅地方畀大家睇

mingfai31 發表於 2020-5-25 18:08 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-25 15:19
正如我之前都講,722東區段冇提速嘅空間,只有金鐘金星同灣仔碼頭有得飛,而飛灣仔碼頭所需要嘅手尾少好 ...

首先我係冇講你722飛邊個站唔岩..我係問你點處理下繁告打大塞車問題
722除左早繁之外下繁算係有半車客..咁塞車會唔會令到堆人覺得慢又流左落2/720
A12都係因為下繁行告打而令CAD客少好多
而替代路線呢家野..只係俾位鹹魚入
你入灣碼鹹魚就話你做咩兜路..你行告打就話你做咩走埋去塞

720/P我咩時間都試過搭..講真行入面又唔係話慢好多..有時順燈既話其實都係唔差幾多
至於而家反而比較少塞到演藝..但塞到入境都仲係經常有

而你最尾個段我就唔係好明..點解2仔唔可能拖慢
我個2仔帖好似已經沉左幾日冇人肯回我
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-25 18:44 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-5-25 18:08
首先我係冇講你722飛邊個站唔岩..我係問你點處理下繁告打大塞車問題
722除左早繁之外下繁算係有半車客..咁 ...

下繁告打大塞車就一定避唔到,始終入境舊客好大,冇可能唔做...所以下繁已經拆咗720X。特快線頭尾段其實真係唔吸引,720X目的就係要令720 722呢類特快線嘅頭尾段客提速,專做中上環→筲箕灣耀東。

個人經驗((可能我唔好彩,好多時坐722都係衰在灣仔碼頭...

但係飛入境可能性極低嘅情況下,飛走灣仔碼頭呢個都會塞車嘅位,相信對現有722客都有一定吸引力,至少鴨仔客觀上一定會慢過722。

而且灣仔碼頭畀條吉車嘅18X幫手清客,好過有架上到差唔多客滿嘅722入去,上唔得幾多個,又係曬全車人時間...

喺我個版本而言,2號拖慢會令金鐘金星入境去告打維都會慢咗,而且我唔希望因為車程拖長而需要投放更多資源落去...

如果學你改法,中上環去維園-北角都會慢咗好多,唔好忘記你連18都CUT埋,有條相對快少少嘅2號都畀你改慢埋... 仲有鴨仔其中一個客倉告士打道維園,又係做唔到,有好多人都會坐鴨仔由碼頭、金鐘金星、入境去告打維。

感覺上你冇理過中上環去銅鑼灣東至北角嗰班客,殺咗18又改慢2號,唔通叫人坐10號?尤其班客都多嘅時候,一味叫人坐10號或者就咁用BBI其實唔合理,呢個位點都要有合理速度嘅直車...

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-25 18:47 | 顯示全部樓層

經討論後決定作出下列改動,部分為新增建議:

● 路線2P取道內告士打道

● 撤回縮減路線18X
服務建議,只精簡停站:雙向取道中環灣仔繞道,不停北角;東行經港澳碼頭及灣仔碼頭,不停告士打道各站

● 路線25雙向分段收費建議撤回

● 新增路線90B改道建議:北行加經中環碼頭

● 新增路線720P更改走線建議:常規班次回復循環運作,東行經港澳碼頭後取道中環灣仔繞道

新增路線722精簡停站建議:晚上八時前由中環碼頭開出常規班次不停灣仔碼頭

chunglau 發表於 2020-5-25 20:51 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-25 18:47
經討論後決定作出下列改動,部分為新增建議:

● 路線2P取道內告士打道

90B經中碼不太可行,會造成與7、91等惡性競爭,直接啲講即係明搶

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-26 14:00 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2020-5-25 20:51
90B經中碼不太可行,會造成與7、91等惡性競爭,直接啲講即係明搶

即係左手交右手....

90B北行中環至金鐘段都經常空載,順便兜一兜中碼執番小小尾段流水客係善用資源,否則以咁嘅客量其實可以將90B縮短到交易廣場...

chunglau 發表於 2020-5-26 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層

90B咁多人,仲叫咁嘅客量