hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020-21 年度元朗區RPP: 議員意見及巴士公司/官員回覆 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020-21 年度元朗區RPP: 議員意見及巴士公司/官員回覆

David_hk 發表於 2020-5-17 22:46 來自手機 | 顯示全部樓層

HJ8388-S7 發表於 2020-5-17 21:58
265B 招標嗰陣係咪好似係去紅磡碼頭?

係,
係唔知點解改行長荔深之後又冇改number,搞到同其他大西北長荔深線好似格格不入咁。
 樓主| tony223 發表於 2020-5-18 00:18 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2020-5-17 14:32
洪水橋巴士咁樣死守68X/268X其實都幾唔方便佢度新線去其他地區......

洪水橋繁時去東九同港島唔係無直車,但問題係要兜到2046先上公路兼飽受屯公塞車之苦
之但係單靠洪水橋又未能支持到直出市區既路線

其實洪水橋需要既係一條經欖隧去荃葵既M線比人駁腳
雖然話就話係有68A,
但問題係欖隧行始終穩陣過行屯公,
呢樣對通勤客來說至為重要

ES6048 發表於 2020-5-18 00:26 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-5-17 20:12
以屯門市中心來往大埔中心計, 北線路程短過南線
行車時間亦會更穩定

同感,當年曾經返教大讀Part Time佢有架專車係大埔返屯門,都係經上水走
但都一樣好快,八個幾字返到屯門
屯門大埔線北行其實都係可行提議
JH_LE4612 發表於 2020-5-18 02:12 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2020-5-17 12:37
如果當年係上村經錦上路去欖隧,可能未至於死成咁
始終八鄉一帶最多人住係錦上路,但當年縮線偏偏淨係做 ...

依家嚟講,唔計轉車等車時間,251A B都係用緊最直接嘅走線去到欖隧口 (錦田繞道唔會夠客開線),所以除非有好多人投訴欖隧上唔到車,否則好大機會只會加密 A B算。

至於 251M,依家嘅開車時間根本唔預人會上, 與其三斑變兩班,不如搵一兩班去荃灣改去觀塘好過。過海就留翻比陽光啦。
fly831 發表於 2020-5-18 11:15 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2020-5-18 02:12
依家嚟講,唔計轉車等車時間,251A B都係用緊最直接嘅走線去到欖隧口 (錦田繞道唔會夠客開線),所以除非 ...

小弟平時返工間唔中會遇到頭兩班251M, 通常都只得半車客, 隨時開部ASC都載得晒

但論毒瘤程度268B都應該係元天之首, 尤其是近年有埋268X, 根本應該放棄呢條線, 資源擺埋落269B好過
最愛猛男
talktogether 發表於 2020-5-18 11:35 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2020-5-18 11:15
小弟平時返工間唔中會遇到頭兩班251M, 通常都只得半車客, 隨時開部ASC都載得晒

但論毒瘤程度268B都應該 ...

68E亦唔好得去邊啦,成日見佢空載,行去擊壤路巴總搭68M於欖隧轉279X去青衣好過啦
LAK2 發表於 2020-5-18 11:37 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-5-17 22:46
係,
係唔知點解改行長荔深之後又冇改number,搞到同其他大西北長荔深線好似格格不入咁。 ...

條69C都係
好地地有65/265系唔用
kitarolo 發表於 2020-5-18 11:40 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-5-17 20:12
以屯門市中心來往大埔中心計, 北線路程短過南線
行車時間亦會更穩定

最大問題係經新田公路
開大埔/屯門線有新資源
都唔慌密班次,73X仲衰在
沙田站一段路繁時行車太慢

再者就算無城隧起載返大埔,至少要
眾安街>城隧特班常規化並另設號碼。
kitarolo 發表於 2020-5-18 11:51 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2020-5-18 00:18
其實洪水橋需要既係一條經欖隧去荃葵既M線比人駁腳,
雖然話就話係有68A,
但問題係欖隧行始終穩陣過行屯公

263M最弊有68A分薄,
就算有得復活(當年未有
洪福邨,不過因此有新資源
嘅都落咗258P、68X/268X)
客量隨時變68A/263M每線達
30分鐘一班,263M停朗屏係兜
唔停又未必夠客,取消68A又會變
屯轉無咗來往青衣嘅巴士線。

PF2802 發表於 2020-5-18 12:19 | 顯示全部樓層

又搞269D
我寧願經元朗都好過分拆變20分鐘一班車
同埋分拆咗根本無法處理元天短途客
而家仲話搞緊天水圍去元朗分段
TR5774