hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020-21 年度元朗區RPP: 議員意見及巴士公司/官員回覆 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020-21 年度元朗區RPP: 議員意見及巴士公司/官員回覆

leo_ku 發表於 2020-5-19 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層

NA4179x賢 發表於 2020-5-19 15:21 | 顯示全部樓層
恭喜大西北終於有條大帝邨叫洪水橋
屯門元朗乜線都係洪水橋開最好
北行又得南行亦得,屯轉欖轉鐘意點轉就點轉

*到今時今日都仲有人攞返263M黎講
開咁多蝕線唔加你價偷笑啦,仲要係度倒米
David_hk 發表於 2020-5-19 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2020-5-19 15:21
恭喜大西北終於有條大帝邨叫洪水橋
屯門元朗乜線都係洪水橋開最好
北行又得南行亦得,屯轉欖轉鐘意點轉就 ...

而家嚴格嚟講係洪福村
不過人地坐擁2條特快出旺角真係幸福...天水圍就乜車都要經長荔深...又可以去到元朗屯門...
JC8385 發表於 2020-5-19 15:29 | 顯示全部樓層

tony223 發表於 2020-5-18 22:25
68X/268X轉貴價線出去要比多人地$3.1
68A轉欖隧線早繁又遲頭班車又開緊有緣人班次

呢層我覺得真係代議士層面辦事不力
279X轉返元天路線回水轉乘都做咗咁多年啦
有咩理由2/68X轉乘問題咁多年都無人理
依靠68A解決所有問題都唔見得合理
andrewyl 發表於 2020-5-19 16:00 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-5-19 15:29
呢層我覺得真係代議士層面辦事不力
279X轉返元天路線回水轉乘都做咗咁多年啦
有咩理由2/68X轉乘問題咁多 ...

見 你 講 開 都 順 便 講 埋 ,

舉 例 : 265B > 269B/C , 應 該 只 需 補 3.3 , 總 共 $18.4 先 岩 .
但 而 家 就 掠 水 補 $7.3 .

265B > 968 , 應 該 只 需 補 $8.3 , 但 而 家 要 補 成 $12.3 .

但 269M > 269C / 968 就 正 常 補 差 額 就 得 .

以 前 唔 知 頭 個 D 客 都 唔 知 比 老 九 呃 佐 幾 多 次 錢 .

YY487 發表於 2020-5-19 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-19 17:44 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-5-19 15:25
而家嚴格嚟講係洪福村
不過人地坐擁2條特快出旺角真係幸福...天水圍就乜車都要經長荔深...又可以去到元朗 ...

洪福邨先陰功呀,隔籬就係洪天路入口但係直上高速嘅路線得一日3班嘅261P,真正有用嘅對外路線係0條!結果下下去邊都要K75轉西鐵,回程一直更加要靠半個鐘一班嘅K75A接駁重要停唔正邨口(最近多咗貴價276P同埋20分鐘一班嘅621,都係唔幫得幾多)。

進智公交
JC8385 發表於 2020-5-19 17:55 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-19 17:44
洪福邨先陰功呀,隔籬就係洪天路入口但係直上高速嘅路線得一日3班嘅261P,真正有用嘅對外路線係0條!結果 ...

都冇辦法喎始終洪福人口真係唔係多
加埋話就話係公路入口隔離,但設計奇差
屯門段青公順路去嘅就得上水,元朗段又無理由逆走
你想搵天水圍線做埋就兜一大個圈起碼拖長10分鐘
唔反你枱先奇
Anonymous 發表於 2020-5-19 18:32 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-5-19 17:55
都冇辦法喎始終洪福人口真係唔係多
加埋話就話係公路入口隔離,但設計奇差
屯門段青公順路去嘅就得上水, ...

行埋青公都唔係好嘥時間姐,15分鐘上到公路算係合理走線 (上到虎地)
miklcct 發表於 2020-5-19 20:04 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-5-19 18:32
行埋青公都唔係好嘥時間姐,15分鐘上到公路算係合理走線 (上到虎地)

15分鐘先到虎地?!咁慢,搵鬼搭(我估計唔使15分鐘,非繁少上落嘅話實際大約11分鐘到虎地,但係如果行高速嘅話只需6分鐘)。屯門市中心上車搭58M,15分鐘已經到荃灣!!!!!

任何一條路線只要兜超過5分鐘已經極度趕客,有其它選擇嘅情況下乘客只會寧願保鐵或者轉車。所以我只會非繁搭68A,繁忙時間嘅話站站停?!不了。而如果要搭68X出市區,就一定行出大道村,避咗田心嗰段,但更有可能嘅結果係搭K75去轉西鐵出九龍,尤其住得嗰度又要市區返工基本上一定西鐵月票(因為喺無巴士直上高速嘅情況下,淨係得K75轉西鐵出市區先夠快),但係如果有一條巴士線可以做到來回洪福邨一站直達欖隧轉車站,而且班次係全日15以內,咁就即刻轉軚,買九巴月票。

我以往試過喺洪福邨出發,搭K75S天水圍站過對面轉969B,結果係比同一時間出發嘅960P快超過15分鐘到西隧口!!!!!!!!!

所以我主張用天水圍車停石埗村當做咗洪福邨,至於洪水橋自己就繼續經藍地出(因為無洪福邨咁近高速口,由洪水橋出發行高速落屯門已經係慢過直行藍地,係洪福邨出發先有明顯優勢)。

重有另一個例子:數碼港收工返旺角。有一條班次頻密嘅路線970可以去到旺角,但嗰條係一條兜到無倫嘅特慢線:先兜華富,呢度5分鐘;之後兜西營盤,呢度再多5分鐘;過咗海重要兜佐敦,以我目的地而言同904相比要兜多4分鐘再行多4分鐘。所以我會避免搭970,而盡量就30X嘅班次,兜少個華富先,到HKU駁970X再兜少個西營盤,過海開新巴ETA睇904、905,有車嘅話再跳車直達大角咀,咁就可以快15分鐘返到旺角啦!(南行嘅話第一程更加一定係904/905直達西隧,實在快太多,之後有970就搭970,但係970唔快有車而有970X/973嘅話就瑪麗落車,睇埋30X ETA再決定上30X定落沙宣道搭小巴碧瑤灣行落去)
進智公交