hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) W2由觀塘站延長至坑口站
開啟左側

W2由觀塘站延長至坑口站

ViviTse 發表於 2020-5-23 01:09 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-5-22 10:10
1. 停街市同坑口站的話即係同102系正面交鋒    基於要降低既得利益者反對機會
    所以只好人人行多兩步
...

1. 明白,但其實停景榕樓、冧橋,個人認為比停街市、PTI更加「正面交鋒」;
因為停唔到PTI,停南豐一樣會有人上;停唔到街市,停冧橋西行、銀澳路一樣會有人上。
但如果唔停景榕樓,基本上景林客唔會上;如果唔停景榕+冧橋西行+街市,頌明/厚德客唔會上。
所以如果停得景榕樓+冧橋而102又唔反對,基本上停埋街市+南豐都應該無大問題。

2. 可以再研究
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| JX9097 發表於 2020-5-23 22:58 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-23 01:09
1. 明白,但其實停景榕樓、冧橋,個人認為比停街市、PTI更加「正面交鋒」;
因為停唔到PTI,停南豐一樣會 ...

ideally每個站都盡可能cover最多坑口人

景榕:景林邨、頌明苑、德澤/ 德富
(頌明、德澤/ 德富喺冧橋定景榕上落步程差唔多)

坑口北:坑口村、富寧、明德邨、裕明苑
(可考慮停富寧而唔入坑口北)
(呢幾個地方吸引力應該會比102系高
因為本身呢幾個位置坐102系都係要行一段路)

南豐:南豐、海悅/ 新寶城、安寧
(東港城、和明苑/ 煜明苑點都吸唔到
除非銀澳路,坑口站有站
所以冇計喇,姜太公釣魚啦)

又或者可以咁,坑口方向同九龍方向
一邊停冧橋,一邊停景榕/ 頌明
盡量平衡頌明同景林兩邊
Waiyin12 發表於 2020-5-24 01:11 來自手機 | 顯示全部樓層

如果純粹坑口想要直出將隧線,我建議甪長途全日線做
可以
(1) 798 / 694 其一
兩線將軍澳區內次序相似,都係調景嶺 > 將軍澳市中心 > 坑口 > 寶林 > 將隧, 建議將其中一線改成調景嶺 > 將軍澳市中心 > 寶林 > 坑口 > 將隧, 將軍澳廣場後行寶康路去茵怡 > 寶林 > 景林 > 坑口 > 環保大道上將隧,但茵怡同新都城應該會不滿

(2) 296D 做埋寶林,比98D坑口直出
296D 尚德開出後經寶康路去茵怡 > 新都城 > 景林> 將隧, 98D 飛走寶林,經頌明苑直上公路
同時尚德 - 尖沙咀已有796P做緊尚德直出,阻力相對會低d

(3) A29 增設雙向分段收費

樓主| JX9097 發表於 2020-5-24 11:17 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-5-24 01:11
可以

(1)寶林肯定唔會贊成

(2) 296D同98D都唔可能咁改
     尚德唔會放棄直出
     98D單靠坑口要減班, 估計隨時開10(繁時)/ 20(非繁)
     對坑口而言, 出尖咀冇快到(只係班次cut咗)

(3) A29雙向分段唔可行只因為本身係機場線
     依家機場需求低當然冇問題
     第時需求回復正常又點搞?

Busmtr 發表於 2020-5-24 11:40 | 顯示全部樓層
可以

A29應該主打機場客,整雙向分段收費咪即係本末倒置...
Waiyin12 發表於 2020-5-24 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層
尚德係唔會放棄296D, 但同區叫做有條796P可以塞住佢地把口,遲下將隧轉車站啟用後亦可以296C去轉車,同時296D要 keep返繁時特別班次直出尚德
Waiyin12 發表於 2020-5-24 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-24 11:40
A29應該主打機場客,整雙向分段收費咪即係本末倒置...

我建議個分段只係去到觀塘apm, 咁喺九龍灣、鑽石山客上車前做埋短途客唔係壞事(好似A12東行咁),重點係可以比到坑口一條直出將隧線去觀塘 / 將來嘅將隧轉車站
 樓主| JX9097 發表於 2020-5-24 21:54 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-5-24 20:02
我建議個分段只係去到觀塘apm, 咁喺九龍灣、鑽石山客上車前做埋短途客唔係壞事(好似A12東行咁),重點係可 ...

城巴一set雙向分段
肯定唔會觀塘放手
好大可能黃大仙先會完
(順手可以搶290客)
ViviTse 發表於 2020-5-27 16:06 | 顯示全部樓層
可以

幾有心嘅建議,但頭兩個建議都有少少盲點:

1. 寶琳應該唔會放手,加上如果唔設立雙向分段收費,
其實有無$13.4嘅694,定還是只有$42嘅A29,都幫助不大。

2. 要尚德放棄總站直出,基本上同取消296D所遇嘅反對聲音相近。
加上拆線會令寶琳及坑口兩線都變相減班,寶琳唔見得會接受。

3. 可行,但頂盡只可以喺「將軍澳隧道轉車站」一個站設立雙向分段收費,
否則將軍澳來往觀塘、牛頭角、九龍灣、黃大仙各地都設雙向分段收費會令車程過長。
而設立嘅方法唔應該係「前門拍卡落車」,而應該喺轉車站裝部機「拍卡減錢再轉乘」。
至於如果有板友擔心 果個站落車嘅時間會否增長車程:應該可以放心,
轉車站上落車嘅乘客所用嘅時間互相扺消,就算無人落車一樣要慢慢上客,
所以問題係「應否同意加停轉乘站」而非「應該於該站設拍卡機」。

P.S. 用D線(尖咀線)重組去處理坑口巴士線過度迂迴嘅問題似乎唔適合,
個人傾向重組AC線(觀塘、旺長線),甚至好似前面幾位版友咁以W2代替A線(觀塘線)角色。
ViviTse 發表於 2020-5-27 16:35 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-5-24 21:54
城巴一set雙向分段
肯定唔會觀塘放手
好大可能黃大仙先會完

同意,但如果唔set晒雙向分段收費,而喺將隧轉車站往九龍方向加部拍卡機,諗唔諗得過呢?