hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) W2由觀塘站延長至坑口站
開啟左側

W2由觀塘站延長至坑口站

ViviTse 發表於 2020-5-27 16:57 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-5-23 22:58
ideally每個站都盡可能cover最多坑口人

景榕:景林邨、頌明苑、德澤/ 德富

如果停景榕樓102唔提反對的話,相信停街市/冧橋一樣不成問題。
加上如果W2延長之後(除觀塘游泳池/警署外),喺觀塘區停站與102不同,
應該只要唔踩到入102個站頭(坑口站PTI),基本上坑口區停邊個站,影響都不大。

所以,如果類似98D特咁出將隧,然後落觀塘>藍田>九展>...,應該反對會較細。
而比起坑口區嘅站位,我諗緊觀塘區嘅站位點樣可以吸引乘客轉乘......
例如將軍澳道&茶果嶺道交界嘅影線,有無可能改劃到類似電車站般嘅巴士站呢?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| JX9097 發表於 2020-5-27 20:25 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-27 16:57
如果停景榕樓102唔提反對的話,相信停街市/冧橋一樣不成問題。
加上如果W2延長之後(除觀塘游泳池/警署外 ...

你指將軍澳道落橋位?
唔可能啩...
一嚟落緊斜, 二嚟周不時有電單車會爬頭
而且點先可以"賞花杏仁露"?
總括而言, 太危險喇
 樓主| JX9097 發表於 2020-5-27 20:27 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-27 16:35
同意,但如果唔set晒雙向分段收費,而喺將隧轉車站往九龍方向加部拍卡機,諗唔諗得過呢?
...

齋做轉車站城巴未必肯
因為本身A29最密都講緊15分鐘一班
上到去, 796系又唔係密
轉車人數應該唔會太多
而轉車站附近又淨係得康華苑(需求低)
不如乜都唔好搞好過
ViviTse 發表於 2020-5-28 18:33 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-5-27 20:25
你指將軍澳道落橋位?
唔可能啩...
一嚟落緊斜, 二嚟周不時有電單車會爬頭

就係落橋果個位。我見果個位左右都有影線,而行人路相對闊,諗緊有無可能喺行人路借少少位,
然後將軍澳道 & 茶果嶺道中間果個影線改做行人路、加設巴士站、連接燈位(加安全島)。

至於落緊斜果個問題,我諗可能前少少(近燈位)先改做行人路,費事危險?
不過唔清楚燈位果邊,夠唔夠位改劃個安全島+行人路巴士站。

ViviTse 發表於 2020-5-28 19:09 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-5-27 20:27
齋做轉車站城巴未必肯
因為本身A29最密都講緊15分鐘一班
上到去, 796系又唔係密

如果講去程A29轉新城嘅線,我諗頂多做到796X/E22A,但796C/P應該好難吸到客......
因為796X勝在快+密,萬一297脫班(本身已經疏+慢)嘅時間,就會成功吸到唔少客。

同埋一部機嘅價錢相對都唔太貴,可以吸到一堆新客源都未必做唔過嘅。

樓主| JX9097 發表於 2020-5-28 20:57 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-28 18:33
就係落橋果個位。我見果個位左右都有影線,而行人路相對闊,諗緊有無可能喺行人路借少少位,
然後將軍澳道 ...

路政運吉唔可能會批
真心太危險
(不論對人定對車)
 樓主| JX9097 發表於 2020-5-28 21:01 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-5-28 19:09
如果講去程A29轉新城嘅線,我諗頂多做到796X/E22A,但796C/P應該好難吸到客......
因為796X勝在快+密, ...

796X雖然唔使入九龍灣
但搭A29上去轉唔見得可以快得過直接坐297幾多
(始終上去好難夾時間,走車隨時都講緊要等15分鐘)
ViviTse 發表於 2020-5-31 21:29 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-5-28 21:01
796X雖然唔使入九龍灣
但搭A29上去轉唔見得可以快得過直接坐297幾多
(始終上去好難夾時間,走車隨時都講 ...

796X 勝在班次密,當 297 有時脫班果陣,A29 轉 796X 就會更吸引。

當然,預計去程轉乘作用唔及回程(回程就算依家無轉乘,夾啱時間搭796X+步行都有人咁做嘅)。
但若果成本唔太高,而短期內又無可能有效地重組到巴士線,咁呢個方法相信值得一試。